Most közölték! Végzett magával a filmlegenda
Részletek!
Kiugrott háza harmadik emeletéről a 91 éves Carlo Lizzani, a legendás olasz színész-rendező.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kilencvenegy éves korában meghalt Carlo Lizzani filmrendező, forgatókönyvíró, az olasz neorealizmus nagy alakja, a Mussolini végnapjai című film alkotója.

Lizzani szombaton kiugrott házának harmadik emeletéről, ám halálát csak most jelentették be a sajtónak. A római születésű férfi filmkritikusként és színészként is közismert volt.

Egy legenda távozott

- A haláláról szóló tragikus hír elszomorít, nemcsak azért, mert sok évtizeden keresztül mély barátság kötött minket össze, hanem azért, amit ő a film, a kultúra és hazánk demokratikus fejlődése számára jelentett - írta közleményében Giorgo Napolitano olasz államfő.

Massimo Bray kulturális miniszter rendkívüli személyiségnek nevezte a rendezőt, aki egész életét a mozinak szentelte.

Lizzani nevéhez fűződik egyebek között az 1848-as európai forradalmak dicsőséges és tragikus korszakát felelevenítő Milánó öt napja című, 2004-ben készült film. Ő volt a rendezője és a forgatókönyvírója a Maria José, az utolsó királyné, a Szegény szerelmesek krónikája című filmeknek.

A mozi olyan nagyságaival dolgozott együtt, mint Michelangelo Antonioni, Ennio Morricone, Franco Fraticelli, Dino De Laurentiis, Giuseppe de Santis. Négy évig volt a Velencei Filmfesztivál vezetője, valamint a Berlinale zsűrijének is tagja volt.

Barátja példáját követte

A Keserű rizs filmjéért Oscar-jelölést kapott, a Szerelem és düh Berlinben ért jelölést, míg a Szegény szerelmesek krónikája a Cannes-ban arany pálmát hozott neki.

Az olasz és a nemzetközi filmvilág is megrendülten értesült a hírről, azóta folyamatosan érkeznek a részvétnyilvánítások a közösségi fórumokon.

A rendező három évvel azután végzett magával, hogy jó barátja, a szintén elismert rendező, Mario Monicelli is kivetette magát a kórházi szobája ablakán.

Ezt is szeretjük