Tragédia! 47 évesen győzte le a halálos kór az énekesnőt
Hiába küzdött
Carla Zilbersmith-t két éve diagnosztizálták a Lou Gehrig-kórral, ami ellen végül alulmaradt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2010. május 17-én, hosszú küzdelem után, 47 éves korában elhunyt Carla Zilbersmith énekes-komika a kaliforniai Berkeley-ben, adta hírül fia, Maclen Zilber. A sztár a többnyire halálos kimenetelű Lou Gehrig-kórban szenvedett, mely végül az életét követelte.

Carla Zilbersmith neve ugyan a legtöbb magyar embernek nem sokat mond, mégis említésre méltó az a küzdelem, amivel az énekesnő igyekezett felvenni a harcot a rettegett betegség ellen. Az ALS-ként is emlegetett kórral, mely tulajdonképpen izomsorvadással járó gerincvelő-meszesedés - ebben szenved a világhírű elméleti fizikus, Stephen Hawking is - 2008 januárjában diagnosztizálták.

Két éve derült ki

- Azoknak, akik esetleg még nem tudnák: néhány hete kiderült, Lou Gehrig-kórom van. Pedig gyűlölöm a kosárladbát, így reménykedtem, hogy inkább valamiféle kosárlabda-betegséget találnak nálam. Vagy esetleg Wilt Chamberlain-kórt - tudják, ez az, amikor húszezerszer kell szexelni, és aztán végül meghal az ember - osztotta meg két éve sajátos stílusában kedvenc közönségével a cseppet sem vidám hírt.

A sztár, aki nemcsak előadóművészként és saját egyszemélyes show-ja, a Wedding Singer Blues szereplőjeként volt ismert, hanem a College of Marin művészeti vezetőjeként és koordinátoraként is, 2007-ben kezdte tapasztalni a jeleket. Akkoriban egyre többször akadtak problémái a lábaival, majd néhány alkalommal össze is csuklott. Végül orvosai derítették ki a bajok forrását.

Sosem adta fel

- Olyan ellenség ellen harcolok, amiről tudom, hogy le fog győzni. Le fog győzni, de azért mégiscsak megválaszthatom, hogyan küzdök meg vele - vallotta.

Carla azt az utat választotta, amire sokaknak nem lett volna lelkiereje: mindvégig igyekezett fanyar humorral kezelni a betegségét. Mulattató stílusban blogot vezetett, és még ALS-naptárt is készíttetett más betegekkel, akik mind egy-egy híres hollywoodi film szereplőjeként pózoltak. Az Always Look Sexy 2010-es kalendáriummal aztán dollártízezreket gyűjtött a betegség kutatására.

Emberfeletti küzdelmeiről pedig John Zaritsky Oscar-díjas dokumentumfilm-rendező készített egy kacagtató, ugyanakkor megrázó filmet Leave Them Laughing, azaz Hagyd el őket nevetve címmel. A művésznő állítólag utolsó pillanatáig igyekezett lelket önteni fiába és a hozzá közel állókba, kómába esése előtt még a My Way-t énekelte. Sőt, a saját gyászjelentését is megfogalmazta a maga utánozhatatlan stílusában:

- Carla sosem adta fel a reményt, hogy halálát majd a misztikum és a spekuláció sűrű köde övezi. Utolsó szava, melyeket összeszorított ajkai között préselt ki, az olajoskanna volt.

Ezt is szeretjük