Bob Dylan: „Feküdtem, és vártam, hogy visszatérjen belém az élet”
Bob Dylan élete 68 éves korában is a zene körül forog, betegsége nem volt kihatással művészetére.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A 68 éves Bob Dylannel 2001-ben a Rolling Stone riportere, Mikal Gilmore készített interjút, melyben a zenészlegenda kendőzetlenül osztja meg gondolatait a nyilvánossággal. A teljes beszélgetés a magazin november 22-ei számában jelent meg.

Mint ismeretes, Bob Dylan 56 éves korában, 30. stúdiólemeze, az 1997-es Time Out Of Mind készítésének utolsó fázisaiban szívkörnyéki panaszokkal került kórházba.

A fertőzés, amely a szívét és a tüdejét támadta meg, nagyon legyengítette és kimerítette a sztárt.

A kórházi ágy után új sikerek

- Bárcsak azt mondhatnám, hogy a javamra vált az az időszak, vagy hasznos tapasztalatot szereztem általa, esetleg megvilágosodtam.

De sajnos semmi ilyesmi nem történt. Csak feküdtem, és arra vártam, hogy visszatérjen belém az élet - emlékszik vissza betegségére.

Szerencsére gyorsan felépült, az album pedig hatalmas siker lett, dalaiban a kritikusok a halál motívumait vélték felfedezni, bár a sztár szerint ez csak egyfajta értelmezés.

Zene és politika

Mindazonáltal a halál gondolata nagyon is foglalkoztatta abban az értelemben, hogy az emberéleteket kioltó háborúkat mélységesen megvetette.

A politika, az amerikai nép sorsa sem hagyta hidegen, mindig is liberális nézeteket vallott.

- Mindegyik lemezem abból az élményből táplálkozik, amit Amerika helyzete vált ki belőlem. Amerika számomra egy egyre duzzadó dagály, amely megemeli az összes hajót, és valójában sosem néztem más ihlet után. A dalaim azt tükrözik, amit magam körül látok - meséli.

A zenészóriás szerencsére a mai napig nem fogy ki az ihletből. 2009-ben két albumot is megjelentetett, Together Through Life és Christmas In The Heart címmel, mely utóbbi bevételeit a hajléktalanok megsegítésére szánta.

Cikkünk a Rolling Stone - Interjúk című kötet alapján készült. Kiadja a Cartaphilus Kiadó. Ára 4500 forint. A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük