Hollywood legrettegettebb díja

A névsor, akiknek már megvan

Rövidesen kiderül, ki készítette a legborzalmasabb filmeket 2007-ben, hisz Arany Málna-díjátadó következik.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az, hogy az év legförtelmesebb filmjeit is díjazni kéne, egy John Wilson nevű újságírónak jutott eszébe, paródiájaként a nagyon elegáns és puccos Oscar-díjátadóknak. Wilson ötlete volt az is, hogy a díjátadóra mindig egy nappal az Oscar előtt kerüljön sor.

Hogy miért éppen málna? Az angol szlengben a „málnát fújni” a gyors nyelvöltögetést jelenti, amellyel kigúnyolnak valakit. Hogy egészen pontosan hogyan? Nos, ezt videó is demonstrálja!


A név tehát innen ered. A díj maga egy hihetetlenül ocsmány, aranyszínű festékkel befújt, giccses óriásmálna – amely egyébként szerény 4 dollár 89 centbe kerül a szervezőknek. A kirívóan gusztustalan díjat 12 kategóriában nyújtják át, bár ebből kettőben csak nagyon ritkán; ezen felül pedig van még egy speciális életműdíj is.

A legrosszabbak

Hogy ki kapott már ilyet? Életművükért négyen részesültek Arany Málnában: az amerikai elnök Ronald Reagan, a katasztrófafilm-rendező Irwin Allen, az Ördögűzőben a kislányt játszó Linda Blair – ő a legdurvább sikolyokért –, és a Bruce, a Cápa-filmek gumiuszonyosa.

A legtöbb díjat – és ez már önmagában is elég egy következő életműdíjhoz – Sylvester Stallone szedte össze, aki valósággal tarolt korábbi filmjeivel. Az izompacsirta színészt összesen harminc alkalommal jelölték Arany Málnára, és a jelölések harmada után át is vehette volna a díjazást – ha elmegy az átadó ceremóniára.

Akik átvették

Stallone ugyanis méltóságán alulinak tartotta, hogy átvegye a díjat, és sok kollégája szintén utálkozva néz a díjátadóra. A humortalan nagyágyúkkal szemben már elég sok színész döntött úgy, hogy nemcsak elfogadja, de személyesen át is veszi ocsmány málnaszobrát.

Az első ilyen a komikus Bill Cosby volt, aki 1987-ben triplázott egy filmjével: a Leonard, a titkosügynökért begyűjtötte ugyanis a legrosszabb színész, a legpocsékabb forgatókönyv és a legrosszabb film díját is. A filmet maga is szörnyűnek tartó Cosby vigyorogva közölte, hogy átvenné a málnákat, és ezt meg is tette egy televíziós adásban.

Magán az Arany Málna-díjátadón először a rendező Paul Verhoeven vett részt: a direktor rekordszámú jelölést kapott a Showgirls című filmért, és büszkén haza is vitte a legrosszabb alkotásnak járó díjat.

A forgatókönyvíró Brian Helgeland egy évben kapott Oscart és Málnát is – nem ugyanazért a filmért –, és el is fogadta mindkét díjazást, mondván Arany Málnája mindig emlékeztetni fogja, hogy milyen könnyen lehet bukni a filmiparban.

Volt, aki egész egyszerűen felháborodott, ha nem kapta meg a díjazást: 2003-ban Ben Affleck a szervezőknél reklamált, hogy nem postázták a legrosszabb színésznek járó Arany Málnáját. A díjat a Larry King Show-ban kapta meg, és egy ügyes mozdulattal kapásból el is törte. Az árverésre bocsátott eltört díjért befolyó pénzből a szervezők ki tudták fizetni a következő díjátadó terembérletét!

Mindent vitt Berry paródiája

A két legemlékezetesebb díjátvétel Tom Green és Halle Berry nevéhez fűződik. A komikus Tom Green saját vörös szőnyeggel érkezett, és büszkén feszített öt Arany Málnájával:
- Azt akarom mondani, hogy én ezt semmivel nem érdemeltem meg jobban, mint más – de sajna azt kell mondjam, ezzel nagyot hazudnék – vigyorgott.

Green egy hihetetlenül idegesítő aláfestő zenét is hozott magával, és beszéde olyan hosszúra nyúlt, hogy valósággal le kellett vonszolni a színpadról. Halle Berry a Macskanőért kapott 2004-ben Arany Málnát, és neki sem derogált elmenni. A gyönyörű színésznő egyik kezében Oscar-díját, másikban az Arany Málnát szorongatva mondott köszönetet, káprázatosan kiparodizálva a köszönőbeszédeket.


- Először is, köszönetet mondanék a Warner Brosnak, hogy egy kalap szart nem érő, borzalmas filmnek én lehettem a főszereplője! – kezdte.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Berry még a cinikus szervező, Wilson elismerését is kivívta: a másokról jót ritkán mondó újságíró egy közleményt adott ki, melyben kijelenti: nagy rajongója Berrynek, és reméli, további Oscarokat is kap majd. Persze, ha úgy adódik, az Arany Málnát is örömmel átadja neki!

Ezt is szeretjük