Így néznek ki most az ABBA hölgytagjai

Az immáron klasszikusnak számító együttes szőke és barna énekesnőjéről manapság keveset hallani.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán Agnetha, Björn, Benny és Anni-Frid sem gondolta volna a hetvenes évek elején, hogy a nevük kezdőbetűjéből összerakott ABBA elnevezésű együttesükkel olyan sikereket érnek el, hogy még 1982-es feloszlásuk után több évtizeddel sem csökken a népszerűségük.


A könnyed dallamok, a megjegyezhető szöveg, az énekelhető refrének, no és persze a két csinos női előadó gondoskodtak arról, hogy tízéves fennállásuk alatt és azóta is szinte zabálják a zenéjüket a világ minden táján. 

Népszerűségüket jól jelzi, hogy a kilencvenes évek végén musical készült a legnépszerűbb dallamok felhasználásával, a Mamma Mia! pedig 2008-ban a mozirajongókat is megörvendeztette.

Agnetha, a szőke

Agnetha Åse Fältskog, a banda szőke tagja már nyolcévesen zongoraleckéket vett, emellett pedig a templomi kórusban énekelt. Tiniként barátnőivel alapítottak is egy csajbandát, de érdeklődés híján hamar feloszlottak. Agnetha azonban addig mozgolódott a zeneiparban, míg 17 évesen már első dalait lemezre énekelte.

Szinte ugyanabban az évben, hogy megalakult az ABBA, hozzáment az egyik férfitaghoz, Björn Ulvaeushoz, akinek két gyermeket is szült, és bár 1978-ban elváltak útjaik, nem hagyták, hogy a magánéletük válsága beférkőzzön a szakmai életükbe.


Az ABBA mellett Agnetha folyamatosan próbálta fenntartani szólókarrierjét, de meglepő módon érdektelenül fogadta albumait a közönség. Az 1982-es feloszlás után még kiadott néhány lemezt, majd 1988-ban visszavonult a nyilvánosságtól, és egészen a közelmúltig depressziójára hivatkozva nem mutatkozott a ma már 58 éves sztár.

Frida, a barna

A másik hölgytag, a norvég származású Anni-Frid Lyngstad , közismertebb nevén Frida könnyebben viselte a hírnévvel és ismertséggel járó nyomást. Kolléganőjéhez hasonlóan szintén korán felfedezték, hogy van érzéke az énekléshez. 1967-ben megnyert egy tehetségkutató versenyt, fődíjként pedig az EMI stúdiójában készíthette el albumát. Nyertes dalának egyik tévés előadásakor találkozott is Agnethával, aki szintén ugyanabban a programban lépett fel, de az ABBA csak néhány évvel később hozta őket szakmailag össze.

Ám nemcsak szakmailag, hanem magánéletileg is egy időre a még facér férfitaghoz, Benny Anderssonhoz tartozott, akivel 1981-ben szakítottak. Ám már előtte is volt házas: mindössze 17 évesen hozzáment szerelméhez, és két gyermeket hozott világra. A sikert azonban többre értékelte a családnál, férjét és gyermekeit is elhagyta, hogy a karrierjét építse.


A disco-csapat feloszlása után szintén szólóban folytatta tovább – első albumát Phil Collins produceri segédletével és dobkíséretével adta ki, amelyből végül másfél millió példányt adtak el. Ezután is jelentek meg lemezei, de az ABBA sikerét nem tudta felülmúlni.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ami a magánéletét illeti, a 63. életévében járó énekesnő harmadszor is férjhez ment, ezúttal Heinrich Ruzzo Reuss von Plauen herceghez, aki által a svéd királyi családdal is rokonságba került. A férfi 1999-ben halálozott el, egy évvel azután, hogy Frida első házasságából származó leánya egy autóbaleset okozta sérülésekbe belehalt.

Egykori Abbás társaikkal sok év után a Mamma Mia! musicalfilm premierjén találkoztak az énekesnők, 2008 nyarán.

Ezt is szeretjük