Idén elhunyt népszerű zenészek, akiket gyászol a világ
Legendás muzsikusok, akik nélkül a blues, a soul és a rock műfaja sem lenne ugyanaz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idei év is kifejezetten szomorú volt abból a szempontból, hogy sok kiemelkedő zenész hunyt el, kiknek hiányát még most is elég nehéz feldolgozni. Összeállításunkban a számunkra legemlékezetesebb muzsikusokra emlékezünk.

Jackie Orszaczky (1948-2008), Jeff Healey (1966-2008)

A 2008-as év szinte azonnal egy szomorú halálhírrel kezdődött, 60 éves korában, február 3-án ugyanis elhunyt a magyar származású, Ausztráliában letelepedett Jackie Orszacky, aki a hetvenes években a Syrius együttes tagjaként tűnt fel.

A jazz, blues, funky és R&B stílusban tevékenykedő Orszacky elsősorban basszusgitáron játszott, pályafutása pedig 40 évig tartott. Személyében egy igazi jazz ikont veszítettünk el, akit nemcsak Magyarország, de az egész világ gyászolt.

A blues műfajának egy másik kiemelkedő egyénisége, Jeff Healey mintegy egy hónappal később, március 2-án távozott az élők sorából. A népszerű kanadai blues-rock gitáros 8 hónapos korában vakult meg, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy megtanuljon gitározni. Játékstílusa vizuálisan is egyedi volt, ugyanis a gitárt az ölébe fektette, és úgy játszott rajta.

Healey együtt zenélt például B.B. Kinggel, Eric Claptonnal, Buddy Guy-jal és Stevie Ray Vaughan-nel, 25 éven tartó pályafutásának pedig a rák vetett véget. Sajnos nem érhette meg utolsó lemezének, a Mess of Blues-nak a megjelenését sem.

Június 2-án egy igazi blues-legenda, Bo Diddley hunyt el szívrohamban. A 79 éves énekes-gitáros többek között olyan előadókra hatott, mint Buddy Holly, Jimi Hendrix és Eric Clapton, ezen kívül nagyon fontos szerepet játszott a blues zene rock & roll felé közelítésében. Egyedi, négyszögletes gitárja ma már ikonikusnak számít, nem beszélve arról, hogy dalainak tucatjait dolgozták és dolgozzák fel ma is más előadók.

Augusztus 10-én a soul és funk legendás alakja, a 65 éves Isaac Hayes is elhunyt. A hatvanas évek elején kezdett zenélni, az 1971-es Shaft című film zenéjéért pedig Oscar-díjat nyert. A tévénézők azonban onnan is ismerhetik, hogy mintegy 10 éven keresztül ő kölcsönözte a South Park Chefjének dörmögő hangját.Szeptember 15-én szintén 65 éves korában távozott az élők sorából Richard Wright, aki a Pink Floyd együttes billentyűseként jelentős szerepet játszott nemcsak zenészként, de dalszerzőként is a kultikus együttes történetében. Wright nevéhez köthetőek például az olyan slágerek, mint az Us and Them vagy a The Great Gig in The Sky.
Ezt is szeretjük