Emberi arc jelent meg a hegyen: megdöbbentő látványt nyújt a furcsa szikla

A Zuma Rock felületén egy emberi arc rajzolódik ki.

zuma
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nigéria szívében, a főváros kapujában fekszik a Zuma Rock, mely a helyi legenda szerint korántsem egy átlagos szikla.

A két szem, az orr és a száj jól kivehető a szikla felületén

Az emberi arcra hasonlító forma, mely a sziklafalon található, állítólag misztikus hatalommal bír. Ismerd meg a történetét!

Abuja kapuja

Abuja Nigéria fővárosa, melyet az 1980-as években tervezetten építettek fel az Aszo-szikla tövében. Ez Afrika egyik leggazdagabb és egyben legdrágább városa is, de mindez csak a belvárosi részről mondható el, a külvárosi területek és agglomeráció szinte egytől egyig nyomornegyedekből állnak.

Ennek ellenére a főváros kedvelt turistalátványosság, hála az Abuja kapuja nevet is viselő Zuma Rocknak. A 725 méter magasra nyúló kőhegy a nigériai fővárosba vezető főút mentén fekszik, innen tartja szó szerint szemmel az érkezőket, hiszen a hegy oldalába a természet egy emberi arcot rajzolt.

Zuma Rock

A magányosan álló Zuma Rock egy gránit monolit sziklatömb a Jos-fennsík területén, amit az erózió formált, puhított jelenlegi kinézetére.

Ennek köszönhető a szikla oldalába vésődött emberi arc is, ami a sziklához közeledve egyre inkább kivehető: a szemet formáló horpadások, valamint az orr és az ajkak vonala hűen visszatükrözik egy ember arcát. Habár sokan kételkednek abban, hogy a sziklát a természet formálta ilyenre, emberi kéz valóban nem avatkozott bele kialakulásába.

A masszív kőszikla egyébként szimbolikus jelentőséggel bír mind a főváros, mind Nigéria számára, amit semmi nem bizonyít jobban, mint az, hogy fizetőeszközükről, a 100-as nariáról is a Zuma Rock ábrázolása köszön vissza.

A szikla legendája

Néhány évvel ezelőtt az idegenforgalmi hatóságok a monolit szikla környékén szerettek volna egy egészen egyedi turisztikai látványosságot létrehozni. Első lépésként felhúztak egy szállodát közel a hegyhez, de az korántsem hozta meg azt a hasznot - sem anyagi, sem idegenforgalmi szempontból -, amit a befektetők reméltek, sőt.

Az a pletyka is elterjedt, hogy gyilkosságok történtek a hotel építésekor, ezért végleg bezárták az épületet. A helyiek úgy vélik, a szikláról figyelő emberi arc átkozta meg a szállodát. Bár tény, hogy a szikla az első számú látnivalót jelenti, a nemzeti mecset, a városkapu vagy épp a Millennium Park szintén a város jelképének számít.

Fotók: bennykaufmann.wordpress.com; flickr.com, JSpencerUNC; en.wikipedia.org, Martin H.

Ezt is szeretjük