Nézz körül a Sixtus-kápolnában ingyen, otthonról: csodás online múzeumi túrák a korlátozások idején
A korlátozások idején sem kell teljesen lemondani a kulturális élményekről.

GettyImages-1040557528
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Habár a korlátozások miatt most az utazásról és a múzeumlátogatásokról is ismét le kell mondania egy időre az embereknek, szerencsére az online térben megvalósított virtuális kiállítások révén a kulturális élményekről azért nem teljesen. 

Az intézmények már tavasszal gyorsan reagáltak, és színesebbnél színesebb tartalommal igyekeztek szolgálni a látogatóiknak. Ráadásul az utóbbi években a vírushelyzettől függetlenül egyre inkább felerősödik az online jelenlét fontossága a kiállítóhelyek esetében is. Bár ezek a tárlatok nem pótolhatják a személyes jelenlétet, mégis enyhíthetik valamelyest a kultúrára szomjazók hiányérzetét. Bejárhatod például a hollandiai Rijksmuseumot, rendhagyó formában fedezheted fel a British Museum gyűjteményét, és körülnézhetsz a lenyűgöző Sixtus-kápolnában is. Induljon a kaland!

Sixtus-kápolna és a Capitoliumi Múzeumok

A Sixtus-kápolna a Vatikán és talán az egész világ egyik leghíresebb épülete. Michelangelo elképesztő teljesítménye, az 1508 és 1512 között festett mennyezetfreskó turisták tömegeit vonzza a falak közé. A kápolnában állva mindenki hátrahajtott fejjel próbálja megtalálni a festmény legtöbbet reprodukált részletét, az Ádám teremtését. A Vatikáni Múzeum virtuális túráján tumultus nélkül, hosszasan lehet gyönyörködni a részletekben. 

Piazza del Campidoglio, Róma.
Piazza del Campidoglio, Róma.
Fotó: John Harper / Getty Images Hungary

Még online is óriási élmény a Capitoliumi Múzeumok, a Palazzo dei Conservatori és a Palazzo Nuovo, illetve az előttük található reneszánsz tér, a Piazza del Campidoglio bejárása. 

Mona Lisa és a testek mozgása - Louvre

Ha valaki Párizsban jár, szinte biztos, hogy felkeresi a világ leglátogatottabb múzeumát, a Louvre-t, és az is valószínű, hogy megpróbál közel férkőzni az intézmény „sztárjához”, a Mona Lisához. Ez azért okozhat némi nehézséget, hiszen Leonardo da Vinci halhatatlan alkotására rengetegen kíváncsiak. A Louvre oldalán a festmény minden négyzetcentijét tüzetesen megnézhetik az érdeklődők, és az egyes részleteiről érdekességeket is megtudhatnak - angolul.

GettyImages-1222748981
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

A múzeum néhány korábbi kiállítását is elérhetővé tette, így például a test mozgására fókuszáló, a Petite Galerie-ben rendezett 2017-es tárlatát is. Párizsban maradva a Musée d’Orsay felfedezése is ajánlott, itt a Google Arts & Culture segítségével lehet egy sétát tenni az épület belsejében

Galaktikus gitár - British Museum

A londoni British Museum igen érdekes módot választott gyűjteménye kiemelkedő darabjainak a bemutatására: a tárgyakat egy idővonalon helyezte el, de nem ám akármilyenen, hanem egy űrbéli gitár húrjainak tűnő változaton, színes pöttyökként. A pöttyökre kattintva előbukkan az objektum, amiről további információkat olvashatnak vagy hallgathatnak a virtuális múzeumlátogatók.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Éjjeli őrjárat – Rijksmuseum

Hollandia nemzeti múzeuma, az Amszterdamban található Rijksmuseum, ami a világ legjelentősebb Rembrandt-gyűjteményét őrzi, benne a mester Éjjeli őrjárat címet viselő festményével.

Rijksmuseum, Amszterdam.
Rijksmuseum, Amszterdam.
Fotó: SOPA Images / Getty Images Hungary

Többek között ezt a képet is alaposan szemügyre lehet venni az online túrán. De ha már valaki a Rijksmuseumban kalandozik, megismerkedhet a megkapó szépségű Vermeer-festmény, a Tejet öntő nő részleteivel is. 

Hollandia alig ismert városai mesébe illenek

Hollandia tele van gyönyörű kisvárosokkal, amelyeket érdemes meglátogatni egyszer. Ugyan a háborúk alatt sok szép, régi épület odaveszett, bizonyos részek megőrizték a régi holland kultúrát és művészeti emlékeket, amiket vétek lenne kihagyni. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük