A világ legszebb kertjei

Gyönyörködj a távoli tájak és Európa legszebb kertjeiben!

Dia

Las Pozas, MexikóA mexikói Las Pozas-kert egyedülálló a világon, köszönhetően annak, hogy a mexikói hegyvidék trópusi esőerdeinek egyikében, 610 méterrel a tengerszint felett található. A természetes vízesésekkel és vizekkel tarkított kertet a brit költő, Edward James álmodta meg, kinek szürrealizmusa a kert sajátos szobrain is tükröződik.

Las Pozas, Mexikó

A mexikói Las Pozas-kert egyedülálló a világon, köszönhetően annak, hogy a mexikói hegyvidék trópusi esőerdeinek egyikében, 610 méterrel a tengerszint felett található. A természetes vízesésekkel és vizekkel tarkított kertet a brit költő, Edward James álmodta meg, kinek szürrealizmusa a kert sajátos szobrain is tükröződik.

Dia

Stourhead, Egyesült KirályságA Wiltshire-ben található Stourhead-kert tipikus és egyben a legnagyszerűbb példája a 18. századi angol tájépítészetnek. Az antikvitás korát idéző, templomokkal, grottókkal és más mitikus momentumokkal díszített kert egyes szakaszai és a közepén található hangulatos tó állítólag az ember életútját szimbolizálják.

Stourhead, Egyesült Királyság

A Wiltshire-ben található Stourhead-kert tipikus és egyben a legnagyszerűbb példája a 18. századi angol tájépítészetnek. Az antikvitás korát idéző, templomokkal, grottókkal és más mitikus momentumokkal díszített kert egyes szakaszai és a közepén található hangulatos tó állítólag az ember életútját szimbolizálják.

Dia

Alhambra, Granada, SpanyolországA varázslatos atmoszférával és aprólékos művészi kivitelezéssel jellemezhető egykori mór erőd és palota, más néven a vörös erőd a 9. és a 14. század között épült. Kertje, a fallal körülvett Oroszlán-udvar a hagyomány szerint a Paradicsom földi képe, folyói a négy égtájat, a kutat tartó 12 oroszlán pedig az év hónapjait, egyben az örökkévalóságot szimbolizálja.

Alhambra, Granada, Spanyolország

A varázslatos atmoszférával és aprólékos művészi kivitelezéssel jellemezhető egykori mór erőd és palota, más néven a vörös erőd a 9. és a 14. század között épült. Kertje, a fallal körülvett Oroszlán-udvar a hagyomány szerint a Paradicsom földi képe, folyói a négy égtájat, a kutat tartó 12 oroszlán pedig az év hónapjait, egyben az örökkévalóságot szimbolizálja.

Dia

Kirstenbosch-kert, Dél-AfrikaA híres botanikus kert, a Kirstenbosch a Table-hegy lábánál, a dél-afrikai Cape Town-ban helyezkedik el. Az 1913-ban létrehozott kert sajátossága, hogy kizárólag őshonos növényeknek ad otthont, üvegháza azonban számos afrikai régió növényeit bemutatja. A parkból több túraútvonal is indul a hegyvidéki területek felé.

Kirstenbosch-kert, Dél-Afrika

A híres botanikus kert, a Kirstenbosch a Table-hegy lábánál, a dél-afrikai Cape Town-ban helyezkedik el. Az 1913-ban létrehozott kert sajátossága, hogy kizárólag őshonos növényeknek ad otthont, üvegháza azonban számos afrikai régió növényeit bemutatja. A parkból több túraútvonal is indul a hegyvidéki területek felé.

Dia

 	Sissinghurst, Egyesült Királyság  	Az évente 200 ezer látogatót vonzó Sissinhghurst-kert igazi kedvence a romantikus, vadregényes helyek kedvelőinek. Mindehhez az Erzsébet-kori kastély romjai éppúgy hozzájárulnak, mint a híres Fehér Kert, a nagyszabású kialakítás vagy épp a falakat borító futórózsa-rengeteg. 	 	Kapcsolódó cikk: 	Az utolsó érintetlen hely a Földön »

Sissinghurst, Egyesült Királyság

Az évente 200 ezer látogatót vonzó Sissinhghurst-kert igazi kedvence a romantikus, vadregényes helyek kedvelőinek. Mindehhez az Erzsébet-kori kastély romjai éppúgy hozzájárulnak, mint a híres Fehér Kert, a nagyszabású kialakítás vagy épp a falakat borító futórózsa-rengeteg.

Kapcsolódó cikk:
Az utolsó érintetlen hely a Földön »

Dia

Ryoanji, JapánRyoanji egy Zen templom Kiotóban, kertje pedig a jellegzetes japán sziklakertek egyik legismertebb remeke. A kertben minden a meditációról szól, a sziklák és kövek elhelyezkedésének éppúgy spirituális jelentése van, mint a parkban található installációknak vagy épp a természet közelségének.

Ryoanji, Japán

Ryoanji egy Zen templom Kiotóban, kertje pedig a jellegzetes japán sziklakertek egyik legismertebb remeke. A kertben minden a meditációról szól, a sziklák és kövek elhelyezkedésének éppúgy spirituális jelentése van, mint a parkban található installációknak vagy épp a természet közelségének.

Dia

Little Sparta, Skócia, Egyesült KirályságA világszerte ismert, Edinburg közelében található kertet a 2006-ban elhunyt költő és szobrász, Ian Hamilton Finlay álmodta meg és hozta létre. A Skócia egyik legjelentősebb kortárs műalkotásának számító kert a Kis Spárta nevet kapta, atmoszférája pedig a pásztoridill és a katonai motívumok között megteremtett sajátos összhanggal jellemezhető.

Little Sparta, Skócia, Egyesült Királyság

A világszerte ismert, Edinburg közelében található kertet a 2006-ban elhunyt költő és szobrász, Ian Hamilton Finlay álmodta meg és hozta létre. A Skócia egyik legjelentősebb kortárs műalkotásának számító kert a Kis Spárta nevet kapta, atmoszférája pedig a pásztoridill és a katonai motívumok között megteremtett sajátos összhanggal jellemezhető.

Dia

Het Loo, HollandiaAz Apeldoorn közelében található Loo-palotát 1686 és 1975 között az Oranje-Nassau uralkodóház, majd leszármazottjaik és a város vezetői használták nyári rezidenciaként. A ma múzeumként működő palota eredeti formájában látható kertje a 17. századi barokk kertépítészet jeles példája.

Het Loo, Hollandia

Az Apeldoorn közelében található Loo-palotát 1686 és 1975 között az Oranje-Nassau uralkodóház, majd leszármazottjaik és a város vezetői használták nyári rezidenciaként. A ma múzeumként működő palota eredeti formájában látható kertje a 17. századi barokk kertépítészet jeles példája.

Dia

Quinta da Regaleira, PortugáliaA világ egyik legvarázslatosabb helyének tartott Quinta da Regaleira birtok a portugáliai Sintra történelmi központjától nem messze található. A palota és a grottókkal, tavakkal, szökőkutakkal, kápolnával és megannyi tündérmesébe illő díszlettel övezett park az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerült.

Quinta da Regaleira, Portugália

A világ egyik legvarázslatosabb helyének tartott Quinta da Regaleira birtok a portugáliai Sintra történelmi központjától nem messze található. A palota és a grottókkal, tavakkal, szökőkutakkal, kápolnával és megannyi tündérmesébe illő díszlettel övezett park az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerült.

Dia

Crathes, Skócia, Egyesült KirályságA 16. században épült vérbeli skót kastély és bámulatos kertje 1951 óta a nagyközönség előtt is nyitva áll. A 20. században lényeges mértékben megnövelt, kétszintes, nyolc tematikus, színekkel határolt részre osztott kastélykert számos különleges növénynek, gyógynövénynek és virágnak ad otthont.

Crathes, Skócia, Egyesült Királyság

A 16. században épült vérbeli skót kastély és bámulatos kertje 1951 óta a nagyközönség előtt is nyitva áll. A 20. században lényeges mértékben megnövelt, kétszintes, nyolc tematikus, színekkel határolt részre osztott kastélykert számos különleges növénynek, gyógynövénynek és virágnak ad otthont.

Dia

Powis-kastély, Wales, Egyesült KirályságA különleges walesi kert, mely kialakítása után számos tájépítésznek nyújtott inspirációt, sajátos egysége az itáliai reneszánsz teraszos kertépítészetének, illetve a 20. század gyönyörű és színvonalas díszkertjeinek. A növényszobrokkal, fuksziákkal és színes virágágyakkal ékesített kert 18. századi szobrai is eredeti formájukban tekinthetőek meg.

Powis-kastély, Wales, Egyesült Királyság

A különleges walesi kert, mely kialakítása után számos tájépítésznek nyújtott inspirációt, sajátos egysége az itáliai reneszánsz teraszos kertépítészetének, illetve a 20. század gyönyörű és színvonalas díszkertjeinek. A növényszobrokkal, fuksziákkal és színes virágágyakkal ékesített kert 18. századi szobrai is eredeti formájukban tekinthetőek meg.

Dia

Rousham, Egyesült KirályságA 18. században létrehozott, Roushamben található kert leginkább az építész és tájépítész, William Kent kertjeként ismert. A szoborcsoportok és a több híres alkotás másolataként elhelyezett szobrok elégikus atmoszférát kölcsönöznek a helynek. A fallal körülvett kert az év minden egyes napján látogatható, azonban 15 év alatti gyerekeket nem engednek be.

Rousham, Egyesült Királyság

A 18. században létrehozott, Roushamben található kert leginkább az építész és tájépítész, William Kent kertjeként ismert. A szoborcsoportok és a több híres alkotás másolataként elhelyezett szobrok elégikus atmoszférát kölcsönöznek a helynek. A fallal körülvett kert az év minden egyes napján látogatható, azonban 15 év alatti gyerekeket nem engednek be.

Dia

Levens Hall, Egyesült KirályságAz angliai Cumbria megyében elhelyezkedő kastély és kert az Edward-korabeli kertépítészet jellegzetes példája, mely ma is közel eredeti formájában látható. A gyógynövénykertet, rózsakertet és almafasort is magába foglaló kert igazi különlegességét a növényszobrászat egyik legelső példájaként, egyben remekeként nyilvántartott történelmi kertrész adja.

Levens Hall, Egyesült Királyság

Az angliai Cumbria megyében elhelyezkedő kastély és kert az Edward-korabeli kertépítészet jellegzetes példája, mely ma is közel eredeti formájában látható. A gyógynövénykertet, rózsakertet és almafasort is magába foglaló kert igazi különlegességét a növényszobrászat egyik legelső példájaként, egyben remekeként nyilvántartott történelmi kertrész adja.

Dia

Bodnant, Wales, Egyesült KirályságA Conwy-folyó partján elhelyezkedő Bodnant-kert pompás virágaival, sétányaival és díszkútjaival a walesi kertművészet leglátványosabb értéke. A Bodnant-házat és a hangulatos 18. századi épületeket kiegészítő, liliomoktól, tavirózsáktól és magnóliáktól illatos kertet a walesi Aberconway báró alakította ki a 20. század első évtizedében.

Bodnant, Wales, Egyesült Királyság

A Conwy-folyó partján elhelyezkedő Bodnant-kert pompás virágaival, sétányaival és díszkútjaival a walesi kertművészet leglátványosabb értéke. A Bodnant-házat és a hangulatos 18. századi épületeket kiegészítő, liliomoktól, tavirózsáktól és magnóliáktól illatos kertet a walesi Aberconway báró alakította ki a 20. század első évtizedében.

Dia

Innisfree, USAA kínai stílusban kialakított, vízesésekkel, tóval, sziklás teraszokkal tarkított kert New Yorkban található. 1930 és 1960 között hozták létre, melyben nagy szerepe volt a 18. századi kínai költőnek és festőnek, Wang Wei-nek, a tájépítészeket ugyanis az ő versei ihlették meg.

Innisfree, USA

A kínai stílusban kialakított, vízesésekkel, tóval, sziklás teraszokkal tarkított kert New Yorkban található. 1930 és 1960 között hozták létre, melyben nagy szerepe volt a 18. századi kínai költőnek és festőnek, Wang Wei-nek, a tájépítészeket ugyanis az ő versei ihlették meg.

Dia

 	Isola Bella, Olaszország  	Az olasz kertművészet remekeként ismert Isola Bella kastélyával és a Maggiore-tó kék vizével mesebeli látványt nyújt. A kizárólag hajóval megközelíthető, a tó közepén fekvő kertet Carlo Borromeo gróf álmodta meg az 1630-as években - a kastély és a hozzá tartozó kert megépítése és kialakítása mintegy negyven éven át zajlott. 	 	Kapcsolódó cikk: 	A világ legfurcsább kertjei »

Isola Bella, Olaszország

Az olasz kertművészet remekeként ismert Isola Bella kastélyával és a Maggiore-tó kék vizével mesebeli látványt nyújt. A kizárólag hajóval megközelíthető, a tó közepén fekvő kertet Carlo Borromeo gróf álmodta meg az 1630-as években - a kastély és a hozzá tartozó kert megépítése és kialakítása mintegy negyven éven át zajlott.

Kapcsolódó cikk:
A világ legfurcsább kertjei »

Dia

La Majorelle, MarokkóA Marrakesh-ben található Majorelle-kertet 1924-ben tervezte meg a francia művész, Jacques Majorelle. A kert egzotikus növényeivel és több mint 15 különleges madárfajával valódi kis sziget, intenzív színeinek és épületeinek köszönhetően pedig igazi mestermunka. A kert 2008-ig Yves Saint Laurent tulajdona volt - halála után hamvait is itt szórták szét.

La Majorelle, Marokkó

A Marrakesh-ben található Majorelle-kertet 1924-ben tervezte meg a francia művész, Jacques Majorelle. A kert egzotikus növényeivel és több mint 15 különleges madárfajával valódi kis sziget, intenzív színeinek és épületeinek köszönhetően pedig igazi mestermunka. A kert 2008-ig Yves Saint Laurent tulajdona volt - halála után hamvait is itt szórták szét.

Dia

Bagh-e Fin, IránAz 1590-ben elkészült Bagh-e Fin az egyik legrégebbi, máig fennmaradt kert Iránban. A négyszáz éves ciprusokkal, fákkal, csobogó vízzel, apró épületekkel és teaházzal szegélyezett kert kialakítása a perzsa hagyományok szerint a Paradicsomot jelképezi.

Bagh-e Fin, Irán

Az 1590-ben elkészült Bagh-e Fin az egyik legrégebbi, máig fennmaradt kert Iránban. A négyszáz éves ciprusokkal, fákkal, csobogó vízzel, apró épületekkel és teaházzal szegélyezett kert kialakítása a perzsa hagyományok szerint a Paradicsomot jelképezi.

Dia

Tarot-kert, OlaszországA Toszkánában található mesebeli, színes szobrokkal díszített, mediterrán erdő által körülölelt kert a francia-amerikai művész, Niki de Saint Phalle alkotása, aki társtervezője volt a párizsi Pompidou-központ mellett található színes, mozgó Sztravinszkij-kútnak is. Az onnan ismerős alakok a kertben is visszaköszönnek, azonban még intenzívebb, monumentális formában.

Tarot-kert, Olaszország

A Toszkánában található mesebeli, színes szobrokkal díszített, mediterrán erdő által körülölelt kert a francia-amerikai művész, Niki de Saint Phalle alkotása, aki társtervezője volt a párizsi Pompidou-központ mellett található színes, mozgó Sztravinszkij-kútnak is. Az onnan ismerős alakok a kertben is visszaköszönnek, azonban még intenzívebb, monumentális formában.

Dia

Courances, FranciaországAz 1552-ben újjáépített kora-reneszánsz kastély kertjét az 1600-as években alakították ki. A fás-ligetes terület a maga sokszínű növényeivel és hangulatos, változatosan kialakított medencéivel, szökőkútjaival és vízeséseivel - melyeket az École-folyó táplál - békét és nyugalmat sugároz.

Courances, Franciaország

Az 1552-ben újjáépített kora-reneszánsz kastély kertjét az 1600-as években alakították ki. A fás-ligetes terület a maga sokszínű növényeivel és hangulatos, változatosan kialakított medencéivel, szökőkútjaival és vízeséseivel - melyeket az École-folyó táplál - békét és nyugalmat sugároz.

Dia

 	Univerzum-kert, Skócia, Egyesült Királyság  	A Garden of Cosmic Speculation-t, vagyis az Univerzum-kertet Charles Jencks építész alkotta meg. A feng shui, a világegyetem titkai és a posztmodern építészet által ihletett kert különleges struktúrája olyan sajátos formaelemeket hoz összhangba a természettel, mint a DNS-molekula, a hullámszerkezetek és a fraktálok. 	 	Kapcsolódó cikk: 	Minden idők legszebb természetfotói »

Univerzum-kert, Skócia, Egyesült Királyság

A Garden of Cosmic Speculation-t, vagyis az Univerzum-kertet Charles Jencks építész alkotta meg. A feng shui, a világegyetem titkai és a posztmodern építészet által ihletett kert különleges struktúrája olyan sajátos formaelemeket hoz összhangba a természettel, mint a DNS-molekula, a hullámszerkezetek és a fraktálok.

Kapcsolódó cikk:
Minden idők legszebb természetfotói »

Dia

Hidcote-kert, Egyesült KirályságAz angliai Gloucestershere-ben található Hidcote-kert a természetes formák és a mértani hatás közötti összhang, egyben a 20. századi eklektikus kertépítészet egyik legjobb példája. A Lawrence Johnston által létrehozott színes és gazdag kertet virágágyai, szökőkútjai és sövényei mellett növényszobrai teszik különlegessé.

Hidcote-kert, Egyesült Királyság

Az angliai Gloucestershere-ben található Hidcote-kert a természetes formák és a mértani hatás közötti összhang, egyben a 20. századi eklektikus kertépítészet egyik legjobb példája. A Lawrence Johnston által létrehozott színes és gazdag kertet virágágyai, szökőkútjai és sövényei mellett növényszobrai teszik különlegessé.

Dia

Nimfa, OlaszországA Caetani család tulajdonában lévő, de látogatható Róma melletti kert sajátos atmoszférájának megteremtéséhez az az ősi levegő is hozzájárul, mely a római idők óta itt álló kisvárost jellemzi. A Nimfa-kert mindezeken túl leginkább vadvirágairól és ciklámenszőnyegeiről híres, de számos rózsafajnak és más különlegességnek is otthont ad.

Nimfa, Olaszország

A Caetani család tulajdonában lévő, de látogatható Róma melletti kert sajátos atmoszférájának megteremtéséhez az az ősi levegő is hozzájárul, mely a római idők óta itt álló kisvárost jellemzi. A Nimfa-kert mindezeken túl leginkább vadvirágairól és ciklámenszőnyegeiről híres, de számos rózsafajnak és más különlegességnek is otthont ad.

Dia

Giardino Giusti, Verona, OlaszországA Verona békés szigeteként jellemezhető kertet az 1570-es években hozták létre, ekkori kialakítása, szobrai, szökőkútjai és labirintusa a mai napig eredeti formájában látható. A virágos, ciprusokkal és sövényekkel díszített napos területet, valamint a fás, árnyas lugasokat egyaránt magába foglaló kertet a 18. század végén építették tovább francia stílusban.

Giardino Giusti, Verona, Olaszország

A Verona békés szigeteként jellemezhető kertet az 1570-es években hozták létre, ekkori kialakítása, szobrai, szökőkútjai és labirintusa a mai napig eredeti formájában látható. A virágos, ciprusokkal és sövényekkel díszített napos területet, valamint a fás, árnyas lugasokat egyaránt magába foglaló kertet a 18. század végén építették tovább francia stílusban.

Dia

Peterhof, OroszországA Peterhof a legnagyobb és legimpozánsabb az orosz uralkodók Szentpétervár körüli nyári rezidenciái között. A Nagy Péter által építtetett palota kertjének - mely Versailles utóérzetét kelti - különlegességét szobrai és monumentális szökőkútjai mellett az adja, hogy széles csatornája közvetlenül a tengerig vezet.

Peterhof, Oroszország

A Peterhof a legnagyobb és legimpozánsabb az orosz uralkodók Szentpétervár körüli nyári rezidenciái között. A Nagy Péter által építtetett palota kertjének - mely Versailles utóérzetét kelti - különlegességét szobrai és monumentális szökőkútjai mellett az adja, hogy széles csatornája közvetlenül a tengerig vezet.

Dia

Monet-kert, Giverny, Franciaország A festő, Claude Monet 1883-ban telepedett le Giverny-ben. Normandiai álomkertjének egyik része igazi díszkert, rózsalugasokkal és virágágyásokkal, másik szakasza azonban a zöld híddal és a lilaakác-függönnyel egyfajta vadregényes vízikert - itt születtek többek között Monet híres, vízililiomokról készült tanulmányai.

Monet-kert, Giverny, Franciaország

A festő, Claude Monet 1883-ban telepedett le Giverny-ben. Normandiai álomkertjének egyik része igazi díszkert, rózsalugasokkal és virágágyásokkal, másik szakasza azonban a zöld híddal és a lilaakác-függönnyel egyfajta vadregényes vízikert - itt születtek többek között Monet híres, vízililiomokról készült tanulmányai.

Dia

 	Versailles, Franciaország  	A Párizs gazdag külvárosában elhelyezkedő hatalmas kastély egészen a nagy francia forradalomig a francia királyok állandó lakhelye volt. A kastély pompájából a kertnek is jutott: a napkirály kertésze, Le Notre gyakorlatilag nem egy kertet tervezett a királynak, hanem egy fákkal, virágokkal, szobrokkal és hatalmas vízfelülettel övezett barokk várost.  	Kapcsolódó cikk: 	A csodaszép sziget, amit imádnak a gazdagok »

Versailles, Franciaország

A Párizs gazdag külvárosában elhelyezkedő hatalmas kastély egészen a nagy francia forradalomig a francia királyok állandó lakhelye volt. A kastély pompájából a kertnek is jutott: a napkirály kertésze, Le Notre gyakorlatilag nem egy kertet tervezett a királynak, hanem egy fákkal, virágokkal, szobrokkal és hatalmas vízfelülettel övezett barokk várost.

Kapcsolódó cikk:
A csodaszép sziget, amit imádnak a gazdagok »

Dia

Huntington Library Sivatagi Kert, USAA kaliforniai San Marinóban található Huntington Library nevű intézmény művészi kollekciói mellett számos különféle botanikus kertnek is otthont ad. Ezek egyike a különleges kaktuszkert, mely nemcsak azt mutatja meg, hogy milyen sokszínűek a kaktuszok, de azt is, hogy a sivatagi klíma is képes csodás természeti alkotásokat létrehozni.

Huntington Library Sivatagi Kert, USA

A kaliforniai San Marinóban található Huntington Library nevű intézmény művészi kollekciói mellett számos különféle botanikus kertnek is otthont ad. Ezek egyike a különleges kaktuszkert, mely nemcsak azt mutatja meg, hogy milyen sokszínűek a kaktuszok, de azt is, hogy a sivatagi klíma is képes csodás természeti alkotásokat létrehozni.

Dia

La Bagatelle, Párizs, FranciaországAz angol stílusú párizsi kert egy 1770-es években épült apró, de annál szebb neoklasszicista kastély körül helyezkedik el a Boulogne-i erdőben. A kastélyt állítólag két hónap alatt építtette fel Artois grófnője egy Marie Antoinette-tel kötött fogadás miatt. A park szívét jelentő illatos rózsakertet 1905-ben hozták létre.

La Bagatelle, Párizs, Franciaország

Az angol stílusú párizsi kert egy 1770-es években épült apró, de annál szebb neoklasszicista kastély körül helyezkedik el a Boulogne-i erdőben. A kastélyt állítólag két hónap alatt építtette fel Artois grófnője egy Marie Antoinette-tel kötött fogadás miatt. A park szívét jelentő illatos rózsakertet 1905-ben hozták létre.
Ezt is szeretjük
Fotó: