Ahol a világ konyhaművészete találkozik (x)

A kozmopolita Dubaj nem csak a különböző kultúrák, hanem a különböző konyhák olvasztótégelye is.

cover (2)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Arab, ázsiai, európai, tengerentúli konyhaművészet képviselteti magát a gyorsan növekvő F&B szektornak otthont adó Dubajban, amely több mint 20000 vendéglátó egységgel büszkélkedhet, a Michelin-csillagos éttermektől, a családbarát helyszíneken át a hangulatos kávézókig.  A sok indiai és pakisztáni vendégmunkás miatt igen erős az indiai gasztrokultúra hatása.

Luxus helyek

Dubajban mindenki talál a pénztárcájának és ízlésének megfelelő étkezési lehetőséget. A vendégek az egyszerű kis éttermekben is jóllakhatnak finomságokkal, de a legkülönlegesebb fogásokat is élvezhetik luxus helyeken, sőt, akár szédítő magasságban is, mint a “Dinner in the Sky”. Ebben az étteremben 50 méter magasban szolgálják fel a vacsorát, ahol az asztallal egybekötött kiszolgálópultot a hozzá rögzített székekkel együtt felhúzzák a levegőbe egy daru segítségével.

Fizetett tartalom.
Fizetett tartalom.

A kulináris siker egyik alapja, hogy a minőségi alapanyagokhoz könnyű a hozzáférés. Dubaj bebizonyította, hogy képes friss, minőségi élelmiszert importálni kereskedelmi mennyiségben. A Jeff Galvinnal, Virgiliio Martinezzel, Jamie Bissonette-tel és Ken Oringerrel – akik közül hárman a 11 dubai Michelin-csillagos éttermek főszakácsai – nemrégiben folytatott megbeszélésen mindannyian egyetértettek abban, hogy a párizsi Rungis piachoz hasonló választékhoz gyakran gyorsabban jutnak hozzá, mintha európai helyszínről rendelnének. 

A nemzetközi fogásokon túlmenően a hagyományos arab ételek nem csak a helyiek, hanem a látogatók körében is népszerűek. Ezek tenger gyümölcseiből, halból, bárányból, kecskehúsból és rizsből készülnek, erősen fűszerezve.

A város modernizációja során a tevehús népszerűsége csökkent, de természetesen még mindig kapható. Már nem tartozik a mindennapi alapanyagok közé, inkább csak különleges alkalmakkor készítenek belőle ételt.

Nagyon ritkán, többnyire tradicionális esküvőn készítik el a töltött tevét (Guiness Record, mint a világ legnagyobb töltött étele). Ilyenkor a tevét egy vagy két báránnyal, azokat csirkével, a csirkéket hallal, a halat pedig főtt tojással töltik meg, majd egyben megsütik. 

Fizetett tartalom.
Fizetett tartalom.

Sokakban merül fel a kérdés, hogy muszlim vallású Dubajban vajon kapható-e disznóhúsból készült étel,  hiszen a halal konyhát erős szabályrendszer köti. A halal étkezésben tilos az alkohollal készített étel, a vér, a döghús, a sertéshús fogyasztása, illetve minden olyan állaté, mely húst eszik. 

A város modern, felvilágosult szemléletét mi sem bizonyítja jobban, hogy - bár alapvetően báránnyal vagy csirkével helyettesítik az ételekben a disznóhúst -, sok étteremben rendelhető valódi disznóhúst tartalmazó fogás. Mindenesetre, ha egy étel disznóval készült, azt jól észrevehetően jelzik.

Az arab kávé és tea fogyasztása a mindennapok szerves része. Az arab kávé őrölt kardamomot is tartalmaz, amely különleges ízt ad az italnak.

Fizetett tartalom.
Fizetett tartalom.

A kulináris élvezetek csúcspontja egy 17 napos eseménysorozat, a Dubai Food Festival, amelyt 2023-ban április 21 és május 7 között tartanak meg. Ezen az egész várost érintő fesztiválon mindenki megtalálja az ízlésének és pénztárcájának megfelelő ételeket, sőt a Dubai Restaurant Week lehetőséget biztosít az 50 top vendéglő kínálatát kedvezményes áron megkóstolni.

Fizetett tartalom.
Fizetett tartalom.

(Képek forrása: Dubaji Turisztikai Hivatal)

Ezt is szeretjük