Akár néhány éven belül kitörhet Európa legaktívabb vulkánja

A probléma komolyabb, mint sokan hiszik

A kutatók folyamatosan vizsgálják.

Noha kevés szó esik róla, Európában vannak ma is aktív vulkánok. Az Oroszországban található Elbrusz, vagy az olasz Etna és Vezúv például mindmáig aktív, ez utóbbi kitörése pedig akár hatszázezer ember evakuálását is szükségessé teheti.

A Vezúv körüli területek sűrűn lakottak, még a közeli nagyváros, Nápoly is a veszélyeztetett zónába tartozik. Ha a kitelepítés túl későn kezdődik meg, a Vezúv akár több ezer ember haláláért lehet ismét felelős, míg a hatalmas anyagi kár szinte garantált.

Ki fog törni a Vezúv?

A Vezúvban a magma egy föld alatti kamrában pihen, ahol a magasabb olvadáspontú összetevők fokozatosan kikristályosodnak, aminek hatására megnő az oldott gázok koncentrációja. Ez nagy belső nyomást eredményez, mely a felszínre nyomja az olvadt kőzeteket, azaz kitörést okoz.

Az olasz kormány részletes tervekkel készül arra az esetre, ha ez újra bekövetkezik. Előrejelzésük szerint egy nagyobb kitörés esetében a vulkán lejtői mintegy hét kilométer hosszan jelentenének veszélyt a kiömlő magma miatt, míg a kitöréssel együtt a levegőbe kerülő hamu és gázok főként a délre és keletre fekvő településeket veszélyeztetik. A becslések szerint a levegőből hulló törmelék elegendő lehet, hogy a közeli házak tetejét beszakítsa.

Óvintézkedések

Várhatóan a közelgő katasztrófát a vizsgálatok 14-20 nappal előre jelzik majd, aminek elégnek kell lennie arra, hogy a kormány kimenekítse a vörös zónában élő hatszázezer embert. Ehhez hajók, autók és vonatok állnak készenlétben.

A vulkánt jelenleg az Osservatorio Vesuvio tartja megfigyelés alatt Nápolyból, akik folyamatosan figyelik a vulkán körül a talajt és a kibocsátott gázokat. Mivel a magma jelenleg tíz kilométerrel a felszín alatt nyugszik, a Vezúv zöld jelzéssel rendelkezik, ami alapszintű fenyegetést jelent, ám ez gyorsan megváltozhat.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mikor tört ki utoljára a Vezúv?

A Vezúv utoljára 1944 márciusában tört ki, akkor a vulkán elsöpört három közeli falut, és kárt tett egy negyedikben is. A világháborúban részt vevő, közelben állomásozó amerikai bombázók közül 78-88 gépet semmisített meg a katasztrófa, melynek során öt napig folyt a láva a Vezúvból.

Korábban 1906-ban történt kitörés, mely több mint száz életet követelt, míg az anyagi kár olyan mértékű volt, hogy az eredetileg Nápolyba tervezett 1908-as olimpiát végül Londonban tartották. A Vezúv leghíresebb kitörése 79-ben történt, amikor a vulkán a földdel tette egyenlővé Pompeji városát, ám a történelmi feljegyzések később is számolnak be olyan erejű kitörésekről, amelyek során a hamufelhő több száz kilométerre látható volt.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük