Mint egy megelevenedett Menzel-film: ebben a cseh városkában nagyon értenek a sörökhöz
Kihagyhatatlan nyári programokkal várnak.

velke popovice cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Prágától alig 25 kilométerre, Csehország szívében terül el Velke Popovice aprócska, kevesebb mint 3 ezer lakossal büszkélkedő városa, mely idilli nyugalmával és nagy múltra visszatekintő főzdéjével pontosan olyan, mintha a Sörgyári capriccio jelenetei elevenednének meg.

A városka telis-tele van kanyargó utcácskákkal, szépen rendben tartott házikókkal, ám a fő látványosság maga a Kozel gyára.

Velke Popovice és a sörgyár

A Kozel 37 országban - köztük Magyarországon is - elérhető, így ez az egyik legelterjedtebb cseh sör a világon, hiába gördül azonban le percenként több mint 3600 palack sör a gyártószalagról, semmit sem veszített a gyár vidéki hangulatából.

A főzdében ma már igazi sörkülönlegességek is készülnek, különösen érdemes például a szűretlen, izgalmas ízekkel teli változatokat megkóstolni. A sör gyártásához a Kozelnél Saaz komlót, cseh árpát és kiváló minőségű, tiszta, helyi forrásvizet használnak, ami egyedi ízt ad az italoknak.

velke popovice2

A gyárlátogatást követően akár a Štiřínben lévő kastélyt is megnézheted, sőt, meg is szállhatsz itt. A kastély különlegessége, hogy a sörgyár alapítója, Frantisek Ringhoffer itt töltötte utolsó éveit, miután visszavonult munkájától.

Kozel-nap - az év eseménye

Június 10-én, szombaton a 25. alkalommal került megrendezésre a Kozel-nap, melynek során 25 ezer ember gyűlt össze Velke Popovice sörfőzdéjében, hogy megünnepelje a város söreinek 1874-ig visszanyúló hagyományát. A nap folyamán 39 800 sör fogyott a sörmester, Vojtech Homolka szorgos kínálása közben, aki azt is megmutatta, hogyan kell tökéletesen csapolni, sőt, a nézők megtanulhatták, miként lehet egymásra rétegezni a világos és a barna sört. 

kozel nap3

A jó sör mellé természetesen kiváló ételek is dukáltak. Az ínyencek terítékére ezért nemcsak hagyományos finomságok, de kiadós, gazdag levesek kerültek. A látogatók tíz különböző leves közül választhattak, sőt, desszertként jubileumi torta is volt.

kozel nap

Akik pedig nemcsak az ízek miatt merültek el a Kozel-nap forgatagában, azok a körülnézhettek a vásáron, találkozhattak a gyár kabalájával, Oldával, a kecskével, és részt vehettek hagyományos bemutatókon, melyek alatt az érdeklődők kovácsként, üvegművesként vagy táskakészítőként is kipróbálhatták magukat. Eközben az élményt Frantisek Dobrota zeneszerző és csapata tették felejthetetlenné a színpadon, a legjobb cseh zenékkel.

kozel nap2

Azok, akik nem jutottak el júniusban Velke Popovicébe, a következő hónapok folyamán pótolhatják ezt, hiszen a megszokott Kozel-napon felül a sörfőzde udvarában számos kulturális esemény is lesz, indul például a Kozlovo nyári mozi, a kolbászfesztivál és egy Tatra teherautó-kiállítás. A közelgő rendezvényekről további információkat ezen az oldalon találsz

Kép forrása: indafoto.hu / olzsi és kozel.cz

Ezt is szeretjük