Ez került elő a Várkert alól: hatalmas dolgot találtak a régészek
A Várkert Bazár felújításának munkálatai során furcsa leletekre bukkantak a kutatók.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MTI információi szerint török kori védművek, valamint egy Zsigmond vagy Mátyás király korabeli épületegyüttes részletei rajzolódtak ki a Várkert Bazár területén végzett feltárások során, melyeket a Budapest Történeti Múzeum veterán bányászok bevonásával végzett.

A Várkert látványterve

A múzeum honlapján közzétett beszámolóban az áll, hogy a Várkert Bazár átépítéséhez kapcsolódva a Budai Vár oldalában vezetett ásatások során egy hatalmas, Zsigmond vagy Mátyás király korában, vagyis a 14. vagy 15. században épült épületegyüttes, valamint török kori védművek részleteire bukkantak a kutatók a gyakran nyolc-tíz méter mély munkagödrökben.

Sokféle titok rejtőzik a Várkert alatt

A kormány által kiemelt beruházásnak minősített Várkert Bazár átépítéséhez kapcsolódó régészeti kutatások idén nyáron kezdődtek újra. Az ásatások két nagyobb területen folytak, a déli rész egykor Buda külvárosához tartozott, itt a török korban épült védőművek és árok, benne az egykori ostromok pusztításainak nyomai, valamint egy temetkezési hely került elő.

Az északi rész a középkori királyi palota Dunához lenyúló erődítéséhez tartozott. Ezen a területen az 1998-2000 közötti ásatásokon 16-18. századi ágyúöntő műhely részleteit fedezték fel a szakemberek.

Hatalmas mulatópalota romjai lehetnek

A műhely alatt egy hatalmas, mintegy 90 méter hosszú, középkori épület maradványai húzódnak, mely a keleti oldalon a Dunával párhuzamosan futó várfalhoz épült hozzá.

Ez lehet az a rejtélyes építmény, melynek tetőzete Buda első látképén, a Schedel-féle Világkrónika Buda-ábrázolásán feltűnik. Ennek tanulmányozása során felvetődött, hogy az épület talán Zsigmond király reprezentatív mulatópalotája lehetett, ám a korábbi és a mostani feltárások eredményei alapján valószínűbbnek tűnik, hogy egy nagyobb, a királyi palotához tartozó gazdasági épületről lehet szó.

A kutatóárkokban nagy mennyiségű leletanyag, közöttük Anjou- és Zsigmond-kori címeres kályhacsempék darabjai, 13-15. századi házi kerámiaedények töredékei, sőt, néhány őskori kerámiatöredék is megtalálható volt. A beruházás kivitelezése számos ponton további feltárásokat tesz szükségessé, melyekből jelentős eredményekre lehet számítani a Budai Vár történetének megrajzoláshoz.

A budapestiek kedvenc kirándulóhelyei

Ha nem tudod, hova kirándulj, nézd meg a videót, és tudd meg, a budapestiek hova mennek szívesen.

Fontos turisztikai központ lehet a jövőben

A kormány augusztus 9-én határozatban hagyta jóvá a Várkert Bazár rehabilitációjának támogatását. Akkor kiderült, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás 6,5 milliárd forintot kaphat.

A kormányhatározat szerint a Várkert Bazár felújításával és hasznosításával lehetőség nyílik a főváros turizmusában meghatározó, nemzetközi viszonylatban is jelentős, valamint önállóan is egyedi vonzerőt jelentő turisztikai termék fejlesztésére. A régészeti feltárás eredményeiről itt találsz bővebb információt.

Kép: MTI Fotó, Cseke Csilla.

Melyik budapesti helyre vagy a legbüszkébb?

Ezt is szeretjük