Aljas módszerek, amikkel téged is át akarnak verni: így ismerj fel egy csaló hirdetést
Komoly bírságot kapott az utazási iroda.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Gazdasági Versenyhivatal egy utazási irodát, nevezetesen a Kaland Travel Kft.-t 1 millió 300 ezer forintra bírságolt, mivel hiányos és megtévesztő tájékoztatást adott az utazások kiválasztása szempontjából lényeges feltételekről.

Az eset minden utazó számára tanulságként szolgálhat azzal kapcsolatban, mire érdemes ügyelni a szerződés megkötése előtt, illetve arra vonatkozóan is, hogy nem mindig célszerű vakon megbízni az adott utazási irodában, javasolt inkább alaposan utánakérdezni minden részletnek.

Megtévesztő tájékoztatás

A tájékoztatás szerint a GVH az utazásszervező cég 2013 októberétől megjelenő egyes programfüzeteit és egyéb hirdetéseit vizsgálta, melynek során megállapította, hogy a Kaland Travel hiányos és megtévesztő tájékoztatást adott az utasoknak egyebek között az utazás áráról, az idegenforgalmi adó összegéről, a többletköltségekről és a szállás helyszínéről.

A bírság megfizetése mellett ezért helyreigazító közlemény közzétételére is kötelezték a vállalkozást. A hatóság döntése szerint a Kaland Travel Kft. csak az utazási szerződés megkötését követően közölt a fogyasztókkal fontos, kötelezően feltüntetendő információkat a fakultatív programokról az általa szervezett Bécsi adventi vásár, Velencei karnevál, Földközi-tenger gyöngyszemei és Garda-tó fantázianevű utazásokkal kapcsolatban.

A GVH azt is megállapította, hogy a Bécsi adventi vásár, a Velencei karnevál és a Garda-tó programok hirdetett ára - alapára - nem az általánosan alkalmazott fogyasztói ár volt.

A versenyhivatal a bírság kiszabásakor az egyes utazási szolgáltatások értékesítéséből származó árbevételből, annak 5%-ából indult ki. Súlyosbító körülményként értékelték többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat visszatérően valósult meg, jelentős számú fogyasztót ért el, és az egész kereskedelmi gyakorlat a valótlan, illetve hiányos tájékoztatáson alapult.

Ezt is szeretjük