Változnak az utazás szabályai: a jövőben ilyen jogok illetnek meg

Várhatóan erősödhetnek azon utazók jogai, akik saját maguk szervezik a nyaralást.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azokra is kiterjesztené a fogyasztóvédelmi szabályokat az Európai Parlament, akik nem utazási irodában rendelt komplett csomag megvásárlásával mennek nyaralni, hanem maguk állítják össze saját csomagjukat - derül ki az Európai Parlament sajtószolgálata által kiadott közleményből.

Minden szabály az utazókat védi

A vonatkozó uniós irányelv értelmében a csődbe ment utazási irodával éppen külföldön tartózkodó utasokat haza kell szállítani, ha megoldható, akkor anélkül, hogy a nyaralóknak félbe kellene szakítaniuk az üdülést.

Emellett a szolgáltatás megrendelését követően csak meghatározott esetekben lehet árat emelni, például az üzemanyagok árának vagy az adók mértékének változásakor.

Ha pedig az áremelés 8%-nál nagyobb, akkor az utazónak másik utazást is fel kell ajánlani, vagy vissza kell adni a pénzét, ha kéri.

A szabályok értelmében az utazásszervezők a vásárlást követően nem módosíthatják jelentősen a járatok indulási időpontját, emellett pedig gondoskodniuk kell megfelelő szállásról, vagy legfeljebb öt napon át maximum 125 euró értékben állniuk kell az utasok szállodaszámláját, ha azok elkerülhetetlen és előreláthatatlan okból nem tudnak hazatérni.

Európai állampolgárok nem válhatnak kiszolgáltatottá

A módosítást azzal indokolja az EP, hogy a kilencvenes évekből származó szabályozás nem követte az utazási szokások változását, a jelenlegi szabályok nem vonatkoznak az igény szerint összeállított csomagokra, így a problémával szembesülő utasok jogilag szürke zónában találhatták magukat.

Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő szerint a módosításnak köszönhetően az utazók jogai jelentősen erősödhetnek, és a jövőben nem fordulhat elő, hogy az utazást szervező vállalkozás hibája vagy rendkívüli külső körülmény miatt európai állampolgárok kiszolgáltatottá váljanak külföldön.

Még több hír az utazás világából:

Gyanús utazási hirdetések

Ha utazni készülsz, érdemes mindennek alaposan utánajárnod, nem szabad bedőlni a túlságosan is kecsegtető ajánlatoknak. Nézd meg a videót!

Az Európai Unió úgynevezett rendes jogalkotói folyamatában mind az EP-nek, mind a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanácsnak rá kell bólintania a javaslatra. Az EP döntését követően a módosításról a strasbourgi uniós parlamentnek még a tanács képviselőivel is meg kell állapodnia.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Erről várhatóan a májusi EP-választásokat követően az új összetételű EP kezdhet majd tárgyalásokat a tanáccsal.

Ezt is szeretjük