Több tízezer ember élt a föld alatt: elveszett város rejtőzik Seattle alatt

Egykor az összes lakó a seattle-i földalatti városban élt. Hogy miért menekültek a felszínre?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az 1850-es években alapított Seattle, mely nevét egy legendás indián vezérről kapta, az Amerikai Egyesült Államok északnyugati részének legnagyobb városa. Amellett, hogy a grunge és a garage rock városaként, valamint smaragdvárosként és repülőgépvárosként is ismert, a híres föld alatti város otthonaként is számon tartják, mely miatt turisták tízezrei keresik fel minden évben.

Ma kiállítás látható a járatokban
Ilyen volt egykor az utca szintje
A hajdani húspiac
Vezetett túrákat tartanak

Egy merész ötlet: város épült a városra

A város mai területe alatt föld alatti járatok nagyszabású hálózata rejtőzik, mely a 19. században még magát a várost jelentette, hosszú ideig ez volt ugyanis az utcák és az épületek szintje. Seattle épületei ekkor azonban még fából készültek, minek köszönhetően igen gyakorinak számítottak a tűzesetek.

Az egyik legnagyobb tragédia után azonban - ez volt az 1889-es nagy seattle-i tűzvész, melynek során 31 utcatömb pusztult el - a város vezetősége nem újjáépíteni akarta a korábbi épületeket, hanem olyan rendelkezést hozni, mely megóvja a települést az újabb és újabb katasztrófáktól.

Elhatározták, hogy az épületeket innentől kezdve téglából és kőből építik fel, továbbá ekkor született az a merész döntés is, mely szerint az utcaszintet egy-két emeletnyivel megemelik, így védve meg városukat egyúttal a gyakori áradásoktól is.

A tervek megvalósításának érdekében nagyszabású építkezések kezdődtek meg, új, magas utcákat és járdákat építettek, melyekhez a gyalogosok eleinte létrák segítségével jutottak el. A város korábbi szintjén álló épületek földszintjéből alagsor lett, azt pedig, hogy épp melyik szint jelentette az új földszintet, az ajtók és ablakok dekorációjával különböztették meg.

Az építkezések befejeztével a város szintje mintegy 12 lábbal emelkedett meg az előzőhöz képest, volt azonban olyan hely is, ahol 30 lábbal. Amikor kész lettek az új utcák és járdák, a lakosok egy része felköltözött, sokan azonban továbbra is úgymond a föld alatt éltek.

Sokan a pestis elől menekültek a felszínre

A végleges változás 1907-ben következett be, két évvel az 1909-es Seattle-i Világkiállítás előtt ugyanis a városban kitört a tüdőpestis-járvány, melynek terjedését főként a föld alatti városrészekhez kötötték. Ennek hatására a lakók végleg elhagyták a korábbi utcaszintet, azt később főként csak raktározásra használták. Mindemellett azonban az alvilág is megtalálta benne számításait, az elhagyott városrészek a hajléktalanoknak, valamint szerencsejátéktermeknek, bordélyoknak, kocsmáknak és ópiumbarlangoknak nyújtottak otthont.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Hosszú évtizedek után egy helyi polgár, Bill Speidel látta meg a lehetőséget a föld alatti romokban: Bill Speidel föld alatti túrái néven turistákat invitált a régi városrészekbe, a vezetett túrák keretében pedig történeket mesélt nekik Seattle múltjáról.

Mint egy kísértetváros
A turisták csak kis részét járhatják be

Bár a föld alatti hálózatnak csak igen kis részét tették biztonságossá, illetve a turisták által is látogathatóvá, máig igen népszerű látványosságnak számít, különösen, miután 2004 óta úgynevezett felnőtt túrákat is indítanak, melyek a föld alatti városban zajló kábítószer-kereskedelemmel, a prostitúcióval, valamint egyéb, kevésbé családbarát témákkal foglalkoznak. Kíváncsi vagy még egy városra, ahol máig a föld alatt élnek az emberek? Kattints ide!

Képek: en.wikipedia.org Seattle Underground City szócikke, Admrboltz; www.ratestogo.com/blog; jaapan.wordpress.com.

Megnéznéd a föld alatti várost?

Ezt is szeretjük