Titkos helyek Magyarországon: miért nem mutathatja a Google Earth?
Nemzetbiztonsági okokból bizonyos helyeket titkosítottak a térképen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Google Earth nevű ingyenes program segítségével ma bárki kalandozhat a világ számos pontján, feltérképezve a nagyvárosok építményeit és utcáit vagy épp a leghíresebb természeti csodák környékét.

Budapest környéke a Google Earth térképén

A Google Föld ugyanis egyfajta virtuális földgömb, melynek három dimenziós felületére valós műholdfelvételeket és légifotókat vetítenek, így érve el a lehető legrealisztikusabb hatást.

Furcsa, fehér foltok

Több olyan hely is létezik azonban a világon, melynek részletei a legkevésbé sem rajzolódnak ki a Google Earth térképein, azonban korántsem a program tökéletlensége és hiányosságai miatt.

Bizonyos helyeket ugyanis nemzetvédelmi és kormányzati okokból az adott ország nem enged láttatni, ezek közé tartoznak például a katonai létesítmények, a hadi kísérletek helyszínei, a különféle erőművek és gátak területei, valamint egyes kormányzati épületek.

Vannak továbbá országok, melyek különösen szigorúak e téren, Szibériában például több homályos folt is látszik, hasonlóan Észak-Koreához, melynek nagyobb része fehér folt a program számára - szó szerint, ugyanis a titkos helyeket a pixelezés mellett általában kifehérítve jelenítik meg.

Titkos helyek Magyarországon

Nemcsak külföldön léteznek azonban olyan helyek, melyek titkosnak számítanak, ahogy arról az Index.hu, illetve a Blikk.hu is beszámolt, a magyar Honvédelmi Minisztérium 13 hazai helyet titkosított a Google Earth térképein, melyeket csupán nagyobb, bezöldezett terület jelez.

Ezek közé tartozik a százhalombattai olajfinomító, valamint a martonvásári elektromos alállomás is, azonban az összes hely pontos nevét senkinek nem áll érdekében elárulni.

A Honvédelmi Minisztérium álláspontja szerint - ahogy arról a Blikk beszámolt - a levegőből történő adatrögzítés Magyarországon mindig is államilag ellenőrzött tevékenység volt, azt pedig, hogy egyes helyeket nem jelölnek a térképeken, honvédelmi és nemzetbiztonsági okok teszik indokolttá.

A mérőkamerás felvételek ugyanis alkalmasak lehetnek arra is, hogy az adott területen zajló tevékenységet megfigyeljék.

Találtál már titkosított helyet a Google Earth térképein?

Ezt is szeretjük