Fotókon a kert, amely már Mozart idejében is megbabonázta az embereket
Mozart még egy balettet is írt a kert szépségéről. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A salzburgi Mirabell-kastély kertje legendásan szép, barokk kori kert, amely Mozartot is megihlette a 18. században. A formára nyírt bukszusok, fák és színpompás virágágyak mellett a Tüzet, Vizet, Levegőt és Földet jelképező szoborcsoporttal csábítja magához máig a látogatókat a meseszép park.

Ugyanezt a sokszínűséget, gondosan megkomponált, mégis könnyed világot hozdozza magában Mozart Mirabell és Hat tánc című balettje, melynek modern változatát Egerházi Attila és Jiří Kylián koreográfiáiban láthatjuk a színpadon. A budapesti premier időpontja 2015. február 17, így még te is válthatsz jegyet a Nemzeti Táncszínház szervezésében és a South Bohemian Ballet előadásában bemutatásra kerülő Moz-Art estre!

Alábbi galériánkban mind a csodaszép kertről, mind a táncelőadás jeleneteiből láthatsz képeket. Reméljük ezzel is felkeltjük az érdeklődésedet az emberi test nyelvén elmesélt történetekhez, melyek fókuszában az élet szeretete és Mozart zenéje áll.

Moz-Art est

South Bohemian Ballet
Budapesti premier: 2015. február 17., kedd, 19.00
Helyszín: Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Mirabell

A Mirabell lélegzetelállítóan csodálatos, barokk kert Salzburgban, amely már Mozart idejében is megbabonázta szépségével az embereket. A Mirabell balett a képzelet egyfajta kertje, olyan, amely a Mozart lelkében és zenei világában gyökerező virágokkal van tele. Mozart zenéje ott van a térben és az időben is. Zenei világa olyan emberi tulajdonságokat fejez ki, mint a szépség, a szeretet, a dráma, az őszinte és gyermeki öröm, a humor, a finom elegancia és kecsesség, az intelligencia vagy akár az önfeledt játékosság és a filozofikus gondolatok. A balett ezeket a láthatatlan gondolatokat és érzéseket jeleníti meg táncos formában.

Zene: W. A. Mozart
Elképzelés, rendezés, koreográfia: Egerházi Attila

Hat tánc

Két évszázad választ el minket attól az időtől, amikor Mozart a német táncokat komponálta. Ennek tudatában nem választhattam olyan táncjeleneteket, amelyek a múlt hátterében tükrözik a zeneszerző humorát és zenei tehetségét. Noha Mozart Hat tánca - Sechs Tänze - szórakoztató műként is nagyon népszerű, nem tekinthető burleszknek. A benne lévő humor mindössze eszköz, hogy rámutasson az emberi értékekre és tulajdonságokra. Mozart tehetsége közismert, hogy a művészet és a zene segítségével hívja fel a figyelmet a problémákra és a nehézségekre.

Zene: Wolfgang Amadeus Mozart: Hat német tánc, KV 571
Koreográfia: Jiří Kylián

Ezt is szeretjük