Szegeden nyáron egy percet sem unatkozhatsz: a Szegedi Szabadtéri Játékok idén is kihagyhatatlan program

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és ötleteket a tökéletes kikapcsolódáshoz.

shutterstock 1861779427

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket a Szegedi Szabadtéri Játékok támogatta.

Egy csepp elfogultság sincs abban a megállapításban, hogy Magyarország tele van szebbnél szebb helyekkel és értékesebbnél értékesebb kulturális programokkal. A Szegeden nyaranta megrendezett színházi előadás-sorozat keretében hosszú évek óta biztosítják az igényes szórakozást hazánk egyik leghangulatosabb városának főterén. A programok közös nevezője a zene és a magas színvonal, de ezen belül idősebbek és fiatalok, párok és baráti társaságok is megtalálják a hozzájuk passzoló előadást. Mindez nemcsak a Szegedi Szabadtéri Játékokra, hanem magára Szegedre is igaz, hiszen a Tisza-parti városban és környékén mindenki megtalálhatja a számára legjobb kikapcsolódást.

SzeSza image Romeo Dusha nagy
Fotó: Romeo Dusa/SzeSza

Cikkünkben összeírtunk pár tippet és gyakorlati tanácsot azok számára, akik idén nyáron azt tervezik, hogy meglátogatják Közép-Európa egyik legmeghatározóbb nyári színházi fesztiválját.

Vonattal, kocsival, szállodába, kempingbe?

Szeged és Budapest között nagyon jó a vasúti közlekedés, a vonatok gyakran indulnak, és bő két óra alatt célba is érnek. Mivel sok esetben InterCity vonatokról van szó, így biztosak lehetünk abban, hogy kényelmes és tiszta körülmények között utazunk majd. Ezért nyugodtan választhatjuk a vasutat, ami ráadásul környezetbarát megoldás is. Családosok, illetve azok, akik a környéken is szeretnének szétnézni, talán inkább az autót preferálják, hiszen ez rugalmasabb közlekedési forma. Azok számára, akik érdeklődnek a vonatok iránt, igazi ínyencség a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő, nemrég indult tramtrain. Érdemes egy másik alföldi nagyvárost is „célba venni” és kipróbálni a villamos és vasút „keresztezéséből” származó járművet.

shutterstock 2143358297

Amellett, hogy Szeged eleve igen népszerű a turisták körében, más okból is sokan érkeznek a városba, így rengeteg, a legkülönbözőbb igényekhez alkalmazkodó szálláshelyet találunk. Pároknak a legideálisabb választás a belvároshoz közel eső hotelek egyike, sokukban wellnessre is lehetőség van, és innen a helyi nívós éttermek is könnyen megközelíthetőek, ha épp egy romantikus vacsorára vágyunk valamelyik előadás előtt vagy után. Baráti társaságok számára szintén van egy jó tippünk: mint minden hazai nagyvárosban, Szegeden is elérhetőek az Airbnb szállások. Ha ezeket vesszük igénybe, akkor nem kell kerülgetni másokat, sokkal felszabadultabban tölthetjük el az időt. Családdal érkezők számára nagy számban találunk kifejezetten gyerekbarát szálláshelyeket, illetve van egy remek javaslatunk azoknak, aki szeretik a vízpartot, de nem ragaszkodnak a luxushoz: Szegeden a Tisza partján, a belvárostól egy kilométerre található a kemping, ahol nemcsak a Tiszában lesz alkalmunk gyönyörködni, hanem a medencékben is megmártózhatunk.

Mindenki megtalálja a kedvére való szórakozást

A fesztivál sokszínű programkínálatában nemcsak a felnőttek, hanem a tinédzserek is találhatnak számukra érdekes darabokat. A Gyöngyhajú lány balladája kifejezetten ajánlott a tizenéves korosztálynak, hiszen a történet középpontjában egy fiatal lány első szerelmi csalódása és felnőtté válása áll. A kamaszkorú vagy kamaszodó gyerekeket egész biztosan meg fogja érinteni a történet, az Omega örökzöld, fülbemászó dallamait pedig együtt élvezi a család összes generációja.

 Ugyanennek a korosztálynak ajánlható a Szabadság, szerelem! - Petőfi a vitéz címet viselő előadás is, hiszen ők végtelenül nyitottak arra a szenvedélyre és hősi önfeláldozásra, ami Petőfi egész életéből árad, bónuszként pedig az iskolai irodalom- és történelemórán hasznosíthatják az előadáson átélteket.

Ha baráti társasággal megyünk Szegedre, a vidám hangulatot fokozhatja a Boban Markovic Orkestar koncertje, a pezsdítő délszláv dallamok hatására ráerősítenek azok a filmek, amihez a zenész személyét kötjük, a Macskajaj vagy a Cigányok ideje. Tehetséges cigány művészeknek hazánk sincs híján, páran közülük összefogtak könnyűzenei előadókkal, és megalapították a Budapest Bár formációt, idén nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon is fellépnek, a vérpezsdítő szórakozás garantált. A dominógyilkosság címet viselő krimit szintén „receptre írnánk fel”, hiszen az izgalmas, fordulatos történet tökéletes választás a kellemes nyáresti kikapcsolódáshoz.

Romantikázzunk Szegeden

Ha párunkkal kettesben szeretnénk elszökni Szegedre, megannyi remek program közül választhatunk. A Sakk címet viselő musical története egy szerelemi háromszög köré épül, az érzékenyen megírt cselekmény nemcsak a kezdeti „nagy lángolás” időszakát idézi fel, hanem a szerelem későbbi szakaszait is bemutatja. Az Anconai szerelmeseket szintén ajánljuk a gyengéd érzelmekre vágyóknak: a cím alapján könnyen gondolhatjuk, hogy tömény romantikát fogunk látni a színpadon, pedig a darabban nem csak a mindent legyőző szerelemé a főszerep. Az alkotás egy időnkét vaskos humorú vígjáték, így remek választás a közös kikapcsolódáshoz. Az Abba-musicalként emlegetett Mamma Mia! pedig szintén felejthetetlen élményt kínál, miközben elgondolkodtat minket arról, mit is jelent nekünk a szerelem és család gondolata.

Az idei nyári repertoárban sok olyan előadás lesz látható, ami nosztalgikus hangulatot teremtő, örökzöld slágerekre épít, olyan előadók lépnek fel, akik évtizedek óta újra és újra bizonyítják, hogy helyük van a magyar zenei élet élvonalában. A Csík Zenekar együtt lép fel Presser Gáborral és Karácsony Jánossal, de aki Szegedre látogat, az élőben láthatja a színpadon Rost Andreát és Dés Lászlót is. Ők mindannyian olyan előadók, akik felejthetetlen élményt tudnak nyújtani valamennyi korosztálynak, különösen azoknak, akik végigkövették a művészek pályafutását.

Ha leutazunk a Szegedi Szabadtéri Játékok valamely előadására, mindenképpen érdemes körbenézni a városban és a környéken is. Tegyünk egy hosszú sétát az 1879-es árvíz után újjáépült megyeszékhelyen, tekintsük meg a szegedi dómot, a Hősök kapuját, a zsinagógát és a Sóhajok hídját, de természetesen a Tisza-partot se hagyjuk ki. A számtalan kulturális látnivaló közül kiemelnénk a Reök-palotát, a belváros szecessziós ékkövét, amely a legkülönbözőbb kultúrprogramok otthona egész évben - idén nyáron hazánk egyik legrangosabb képzőművészeti találkozója, a XIX. Táblaképfestészeti Biennálé izgalmas alkotásai láthatók a gyönyörű épületben. Valamint kár lenne kihagyni a Paprika Malom és Múzeumot is, ahol rengeteg történelmi és gasztronómiai érdekességet tudhatunk meg erről a méltán híres növényről, ami szorosan összefonódik Szent-Györgyi Albert nevével. A városban vadaspark és fürdők is találhatóak, ezek a gyerekes családoknak jelenthetnek elsődleges célpontot. Szeged környéke is bővelkedik felfedeznivalókban, így egy-egy előadás megtekintése mellett számtalan érdekes élménnyel gazdagodhatunk. A mi tippünk a Mórahalmi Bivalyrezervátum és a makói lombkorona-tanösvény, de megannyi más látnivaló is vár itt ránk. Ha pedig autóval vagyunk, akkor érdemes átruccanni Szabadkára, megtekinteni Kosztolányi Dezső szülővárosát és egy szerb csevapcsicsával megkoronázni a napot.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük