Mesébe illenének takaros utcáik: 8 gyönyörű sváb település itthon, ahol teljes béke és nyugalom vár

Magyarország gyönyörű sváb településeit egyszer látni kell.

óbánya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hazánkban élő népcsoportok között kiemelkedő lakosságszámmal rendelkezik a német nemzetiség, melynek tagjait a közbeszédben gyakran egyszerűen svábokként emlegetik, holott származásuk sokszínűségre vall: a dunai svábok mellett többek közt erdélyi szászok, stiffollerek vagy éppen poncichterek is szép számmal élnek az országban.

A magyarországi németajkúak között mégis a legjelentősebb csoportot a sváb lakosság jelenti, akik elődei túlnyomórészt a Bajorországot és Württemberg tartományokat érintő Svábföldről származnak. A történelemben a török hódoltság pusztítása utáni időszakra és főleg 18. századra tehető betelepítésük, melynek célja a kihalt térségek felvirágoztatása, a magyarok pótlása volt. A második világháborúban és azután több helyen erőszakkal kitelepítették a családokat, akik közül később többen visszatértek otthonukba.

Sváb települések

A svábok a következő századok során nagyrészt asszimilálódtak a magyar népességbe, ám egyes településeken máig érezhető az eltérő kulturális hatás, sok helyen máig őrzik az anyanyelvet és a hagyományokat. A takaros utcák, a rendezett házak és udvarok ugyancsak jellemzik a falvakat, városkákat, ahol hamar eltelik egy hétvége.

(Borító- és ajánlókép: Zám Adrienn.)

Ezt is szeretjük