Elképesztő, mit találtak a Stonehenge alatt: a kutatók szerint a leletek közt 6 ezer éves is van
Sikerült feltérképezni, mit rejt a föld a Stonehenge környékén.

stonehenge
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Stonehenge titkait fedte fel az a digitális térképezési projekt, melynek keretében brit és osztrák tudósok geofizikai módszerek segítségével 12 négyzetkilométeres területen vizsgálták át három méter mélységig a talajt.

A Birminghami Egyetem és a bécsi Ludwig Boltzman Régészeti Intézet kutatóinak vezetésével néhány éve indult el egy négyéves kutatási program, melynek célja az volt, hogy geofizikai módszerekkel, egyebek mellett magnetométer, földradar és 3D lézerszkennerek segítségével megismerjék, hogy mit rejt a talaj Stonehenge környékén.

A Stonehenge Hidden Landscapes nevezetű projekt előzetes eredményeit egy birminghami brit tudományos fesztiválon ismertették a kutatók.

Szentélyek és halomsírok tucatjai

A föld mélye Stonehenge környékén korábban ismeretlen struktúrák sokaságát rejti, halomsírok tucatjait, kör alakú földsáncokat, kőtömböket, mesterséges gödröket, árkokat, töltéseket azonosítottak a kutatók. Felfedeztek 17 szentélyt, és megtalálták egy hatezer éves, 33 méter hosszú, gerendákból ácsolt épület maradványait is, ahol a feltételezések szerint a halottakat készítették fel utolsó útjukra.

A projektnek köszönhetően az is kiderült, hogy a közelben lévő superhenge - szuper földsánc -, a Durrington Walls kerülete meghaladta a 1,5 kilométert, az építmény szilárdságát pedig hatvan masszív faoszlop és kőtömb biztosította.

Nem egy időben építették őket

Új struktúrákat fedeztek fel a Cursus elnevezésű, elnyújtott kör alakban kiásott árokban is. Mint kiderült, a három kilométer hosszú, 100-150 méter széles, kelet-nyugati tájolású Cursus két pólusán egy-egy nagyméretű, a hajnalhasadás és a naplemente felé mutató gödör helyezkedik el.

Ez az elrendezés azonos a háromszáz-ötszáz évvel később megépült Stonehenge tájolásával. A kutatók szerint a nagy időbeli különbség arra enged következtetni, hogy ezeket a monumentális építményeket nem egységes egészként tervezték építőik.

- A már elkészült építmények ihlették az építtetőket - fogalmazott a projektet irányító Vincent Gaffney, a Birminghami Egyetem professzora, aki szerint a digitális térkép révén a tudósok többet megtudhatnak arról, hogy miként fejlődött évezredeken át a monumentális őskori építményegyüttes.

A térképet a Ludwig Boltzman Régészeti Intézet készítette.

Ezt is szeretjük