Télen is mesébe illik a hegy: a panorámája és a borai is utánozhatatlanok az országban
A Somló hegy télen is gyönyörű, és sok pici borospincébe is behúzódhatnak a látogatók.

somlo-var
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Somló hegy az ország apró, de annál sokszínűbb vidéke: az Ajkától mintegy 15 kilométer távolságra, a Marcal-medence szélén található, 431 méter magas vulkáni tanúhegy minden évszakban különlegesen szép.

A hegyet nemcsak izgalmas bazaltképződményei, panorámája, mesébe illő látnivalói, így vára, kilátója és kápolnái teszik vonzóvá a turisták szemében, de borai is. A Nagy-Somlói borvidék legfontosabb hegyén a birtokok meglehetősen elaprózottak, és gyakorlatilag minden oldalról körülölelik a hegyet, így a túrázók szerencséjére az út mentén szinte egymást követik a pici borospincék.

Somló télen

Noha jellemzően tavasztól kora őszig keresik fel a kirándulók, a hegyet dércsípte süveggel is látni kell egyszer. A könnyű túra indulhat Somlószőlősről, Somlóvásárhelyről, esetleg Dobáról is, meleg ételt biztosító éttermet Somlóvásárhely bejárati útjánál találtok, ide érdemes érkezni a kirándulás végeztével.

A kisebb pincék látogatásánál pedig mindig figyeljetek arra, hogy előzetesen egyeztessétek az érkezéseteket és a borkóstolás tervezett időpontját! A borászok ugyanis legtöbb esetben nem a hegyen laknak, de külön kérés esetén szeretettel fognak várni benneteket. Ha mégis spontán szeretnétek beülni valahova a kirándulás során, a félúton található Somlói Borok Boltjában is megkóstolhattok néhány pohár bort.

(Borító- és ajánlókép: Országalbum/vzsu.)

Ezt is szeretjük