Íme, Sascha Grabow, a legtöbb országban járt ember - Még az angol királynőnél is nagyobb utazó
Kalandos életet él az örök csavargó.

Manhattan Sascha Grabow
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alig van, akinek megadatik élete során, hogy a világ összes országába eljusson. Ez még a sztároknak és a világ vezetőinek is óriási kihívás.

A királyi család két tagja, II. Erzsébet és Fülöp herceg még a top tízben sincsenek benne, ha megnézzük a világon legtöbbet utazók listáját, pedig több mint száz országot látogattak meg mind a ketten. Ez a szám azonban nem elég, hogy első legyen az ember. A brit királynő a 18., míg hitvese a 16. helyezett a listán. Ilyenkor jogos a kérdés: mégis ki a világrekorder, és mennyivel?

Sascha Grabow, a rekordtartó

A német származású Sascha Grabow 1985-ben utazott életében először külföldre egyedül, de nem is akárhogyan. Stoppolva jutott el Olaszországba, és akkor még csak 17 éves volt. Az évek alatt az országok száma gyorsan gyarapodott, Sascha pedig ma már elmondhatja magáról, hogy 207 különböző országban járt, és több mint ezer szigetre tette rá a lábát.

Sascha Grabow
Sascha Grabow

A világutazó sok mindennel foglalkozik: fotózik az egyik legnagyobb stockfotó ügynökségnek, ír - első könyve 2016 őszén jelent meg -, utazóklubot üzemeltet az interneten, a Youtube-csatornáját egyengeti, ezek mellett pedig olykor még sí- és teniszoktatást is vállal. Sőt, az utóbbi sportot egykor professzionálisan űzte, mielőtt elkezdett volna rendszeresen utazgatni. Természetesen külföldön is vállal néha munkát: Dallas-ban kidobóember, a Kanári-szigeteken bárpultos, Üzbegisztánban angoltanár, a Karib-szigeteken katona és tengerész volt.

Több országban élt egy darabig, például Kínában, az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Egyiptomban vagy éppen a Seychelle-szigeteken. Ezzel párhuzamosan több nyelven is megtanult: angolul és az anyanyelvén, németül tökéletesen társalog, de ezeken kívül tíz másik nyelvet is beszél valamilyen szinten.

Sascha a perui Machu Picchunál
Sascha a perui Machu Picchunál

A költségeit próbálja minél alacsonyabban tartani, egy hónapban 150 dollárnál nem költ többet, emellett sokat dolgozik, hogy az utazásait finanszírozni tudja. Sascha évente 2-2500 eurót költ csak a kalandozásra, ez átváltva 620 ezer és 780 ezer forint között mozog. 

Veszélyes kalandok

Sascha túlságosan is szereti az életet ahhoz, hogy egyetlen országban éljen. Folyamatosan hajtja a felfedezés vágya, és mindig nyitott az újra. A férfi menekül a kapitalizmus és a modern életstílus elől. Ennek ellenére azt nem tagadja, hogy életmódja veszélyes, hiszen kockázatos szituációba már többször is került.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy éjszakára börtönbe fogták Guinea fővárosában azért, mert szeretett volna Sierra Leonéba átkelni. Libériában egy gyermekkatona megfenyegette, ha nem ad neki 10 dollárt, akkor a hasába lő a nála lévő AK-47-es fegyverrel. Saschát többször meglopták. Haitin 200 dollárt vittek el a hotelszobájából. Közép-Afrikában stoppolás közben rabolták ki, a kezét pedig eltörték.

Sascha Tanzániában
Sascha Tanzániában

Sascha elmondta, afrikai útja során sűrűn került olyan helyzetbe, amikor el kellett futnia, nehogy baja legyen. Emiatt nem is érti azokat a világutazókat, akik azt nyilatkozzák, hogy ők bizony sosem találkoznak egyik országban sem problémákkal.

A kisebb-nagyobb gondok ellenére Sascha imád így élni. Ha valaki szintén nagy utazóvá szeretne válni, annak azt tanácsolja: "Egyszerűen csak tedd meg. Bárki, aki arra vár, hogy a lehetőségei javuljanak, egyszer csak ráeszmél, hogy időről időre minden bonyolultabbá válik, így az ember csak még több kifogást fog találni. (...) Mindig azok lesznek a legnagyszerűbb utazók, akik elkötelezettek, fanatikusak és erősek."

A világ leghidegebb helyei

A fagyos vidékek kalandos, vadregényes szépsége sokakat lenyűgöz. Egészen más azonban ezeken a helyeken állandóan élni. Megmutatjuk, milyenek azok a tájak, ahol a -70 fok sem érkezik meglepetésként!

Ezt is szeretjük