Zarándokhellyé vált a sír a magyar túrázók körében: mindenki szeretne egyszer fejet hajtani itt
Rockenbauer Pál, a leghíresebb magyar természetjáró zengővárkonyi sírját évről évre rengetegen felkeresik.

zengovarkony-rockenbauer
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rockenbauer Pál, a leghíresebb magyar természetjáró, a magyar televíziós természetfilmezés megteremtője és talán legszerethetőbb alakja már 31 éve nincs köztünk. A tévében levetített Kéktúra-sorozatairól híressé vált Rockenbauer sírjához évről évre természetjárók tömkelege zarándokol el.

Az 1979-ben forgatott Másfélmillió lépés Magyarországon, valamint az 1986-ban készült …és még egymillió lépés című sorozatok olyan tisztelettel mutatták be az ország kulturális és természeti kincseit, hogy tömegeket képesek voltak a tévéképernyők elé ültetni, várva az újabb megismerhető csodákat.

Zengővárkonyi szelídgesztenyés

Rockenbauer Pálra 1987. november 26-án holtan találtak a Naszály-hegy egyik erdejében, majd hamvait kívánsága szerint a legkedvesebb helyén, a zengővárkonyi szelídgesztenyésben temették el. Gerecsei vörös mészkő sírja előtt turisták sokasága hajt fejet, és minden év novemberének utolsó hétvégéjén emléktúrát is szerveznek ide.

Zengővárkony különlegessége, hogy a csaknem negyven hektár területű, ősi szelídgesztenyésben több száz éves famatuzsálemek is élnek. Bár a gesztenyék sajnos egyre rosszabb állapotúak, a gyönyörű erdő földöntúli nyugalma ragadta meg Rockenbauert is életében olyannyira, hogy végső nyughelyéül a fák árnyékait válassza.

Dél-Dunántúl turistaútja

A két híres természetfilm-sorozat alkotói végigjárták először az Országos Kéktúra útvonalát, majd a Dél-Dunántúl csodaszép tájait az Alpokaljától a Zselicen és a Mecseken át Tolnáig. Az Országos Kékkör délen kijelölt turistaútját a híres természetjáró emlékére Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrának nevezték el.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sorozatnak egyébként 1990-ben egy folytatása is lett, a Kerekek és lépések, ahol Gyenes Károly dokumentumfilm-rendező és stábja az Alföldet kerékpárral és gyalogszerrel egészen Zemplénig bejárva szimbolikusan bezárta az Országos Kékkört.

Rockenbauer emlékezete

Magyarországon túl Rockenbauer Pál járt és forgatott többek közt az Alpokban, a Tátrában, az amerikai kontinens több országában, Hawaiin, Óceániában, a Kilimandzsárón, Nepál hegyeiben, a Pamír-hegységben és az Antarktiszon is, körülbelül húsz film és sorozat, valamint több könyv és rengeteg fotográfiai anyag fűződik a nevéhez.

Természetesen magyarországi dokumentumsorozatai váltak igazán kultikussá a kirándulók számára, a Másfélmillió lépés Magyarországon első néhány percét az alábbi videóban is megnézheted.

Zengővárkony szelídgesztenyése mellett az Országos Kéktúra útvonalán is több helyen találkozhatnak a kirándulók Rockenbauer Pál nevével: a Naszály-hegyen egy kopjafa, míg a Vértesben egy emlékfa őrzi emlékét, a turistaút közelében.

Egykori lakhelyén, a budapesti, Bródy Sándor utca 26. szám alatti ház falán pedig emléktáblát avattak az ország kedvenc természetjárójának tiszteletére, rajta a híres sorozat főcímdalának egy sorával: „Indulj el egy úton, én is egy másikon”.

Ezt is szeretjük