Egy valóságos csoda, ahogy a hajnali ködben megcsillan a tó: a Rakaca-víztározó képeslapra illik
A Cserehát gyöngyszeme a Rakaca-víztározó, ami hajnalban képeslapra illő látvány.

rakaca-viztarozo-napfelkelte
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mindössze két-háromszáz méter magasságban hullámzó Cserehát gyöngyszeme a völgyében megbújó Rakaca-víztározó, amely Szalonna településhez tartozik. A mesterségesen felduzzasztott tavat a Rakaca-patak táplálja, melynek vize később a Bódvába ömlik.

A Szalonnai-hegységtől délkeletre, a Bódva völgyében húzódó víztározó gyönyörű látvány egész évben, nem véletlen, hogy körülötte több üdülőtelep is működik vendégházakkal, nyaralókkal és tóba nyúló horgászmólókkal. A tározó az ország legészakibb állóvize.

A gyönyörű Rakaca-víztározó

Bár a tó mindig csodás látvány, az idill különösen ősszel és a hajnali órákban kézzelfogható: a nyugodt táj ilyenkor ködbe burkolózik, a víztükör fölött táncoló ködpárán át-átcsillan a tó vize, a napfelkelte pedig bámulatos színekkel festi be a vidéket.

A Miskolctól nagyjából 45 kilométerre található, másfél kilométeres völgyzáró gáttal létrehozott tározó vízfelülete közel kétszáz hektár, legmélyebb pontja 6 méter. Az állóvíz nemcsak a horgászok számára paradicsom, de evezésre is van lehetőség, a zavartalan part pedig remek pihenőhelye a túráknak.

A környék állat- és növényvilága rendkívül gazdag, a kristálytiszta víztározó és a Rakaca-patak rovar- és halgazdagsága páratlan, de a környező hegységek erdőségei is tovább növelik a fajok sokszínűségét.

A cikk az ajánló után folytatódik

A víztározó közelében fekvő Szalonna és a tótól délre fekvő Meszes is tele van látnivalóval. Szalonna kihagyhatatlan nevezetessége a református templomként működő rotunda, melynek belsejében még 13. századi freskók és 15. századi falfestmények is megcsodálhatók. 

A templom mellett fa harangláb áll, de a falu általános iskolája sem mindennapi: a 19. századi Bónis-Gedeon kastélyban kapott helyet. Ugyancsak említésre méltó a faluhoz tartozó Szár-hegyi-víznyelőbarlang is, amely az Aggteleki-karszttal együtt világörökségi védelmet élvez.

Túrák a Rakaca-víztározó közelében

Túralehetőség bőven adott a környéken: a tótól északra, Bódvarákó és Tornabarakony között húzódik végig az Országos Kéktúra útvonala, Rakacaszendről közvetlenül a víztározóhoz vezet a kék kereszt, de Szalonna felől a piros turistaúton is elérhető. 

A piros várjelzésű út elvisz egészen a tó déli partjához közeli Meszesi földvárig, mely Várhegy üdülőhely mellett található. A 231 méter magas dombon földsáncok és árkok árulkodnak az egykori földvárról.

Séta az őszi falevelek alatt

Az ősz magával ragadó hangulatát azonnal megérezheted, ha végigmész a mesebeli magyar fasorok egyikén. 

(Képek: Indafotó/szegezdi, Országalbum/SzPéter.)

Ezt is szeretjük