Ezért imádják a budapestiek a Dorogi-tavat: nem csak a tiszta víz és a békés part vonzó

Hiába vannak közelebb is jó strandok, sokan mégis ide járnak.

dorogi to cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Budapest és közvetlen környéke tele van nagyszerű strandokkal, ám mégis akadnak olyanok, akik ehelyett inkább megtesznek 40 kilométert Esztergom-Kertvárosig, ahol a Dorogi-tó található. 

A Báger-tóként és Sárkőpusztai-tóként is emlegetett helynek a Budapestről érkező fürdőzők saját becenevet adtak, így sokan ma Palatinus-tó vagy Pala néven ismerik. Ezt annak köszönheti, hogy vize állítólag éppen olyan kellemes, mint a fővárosban a Palatinus Strandfürdőé.  

A Dorogi-tó strandja

A tó a Dorogi-medencében, a 10-es és a 117-es utak között fekszik Dorog határában, ám közigazgatásilag Esztergom része. Mivel bányató, a víz viszonylag mély, azonban különlegessége, hogy az egyik legtisztább Magyarországon, így jó időben gyönyörű kékes-zöldes színben pompázik.

A partvonal mentén egy védett, kevésbé meredek öbölben fekszik a strand kellemes homokos szakasza, mely Palatinus Tófürdőként ismert, de az esztergomi Szent István Strandfürdő egysége.

palatinus to dorog

A strandot különösen azok kedvelik, akik a zsúfolt medencék helyett inkább a természet közelségére és egy kis nyugalomra vágynak. A fürdőhelyről ugyanis nemcsak a tó menti városra, de néhány kisebb hegyre és a vízfelületre is nagyon szép rálátás nyílik.

A Dorogi-tó vize mellett öltözők, mosdók, zuhanyzók, büfék, kölcsönzők és árnyékot adó fák biztosítják a strandolók kényelmét. A belépő ráadásul nagyon olcsó. A felnőtt napijegy 400 forint, míg 14 év alatt csak 100 forintot kell fizetni. 

Mindezen felül adott a lehetőség, hogy ne csak a vízben lubickolva vagy az árnyékban hűsölve töltsd az idődet, de aktívan is kikapcsolódj. A parton ugyanis sportolási lehetőség is bőven akad, így röplabdázni, strandfocizni vagy kézilabdázni is beállhat, aki szeretne.

Egyéb lehetőségek a tónál

A Dorogi-tó nemcsak a strandolni vágyók, de a búvárok kedvence is. A napi 2000 forintért igénybe vehető búvárbázis ugyanis nagyon jól felszerelt, sőt, a víz alatt kialakított kötélrendszer egészen a búvármúzeumig is elvezet. Itt mintegy 90 tárgy és szövegek mutatják be a búvárkodás, a víz alatti fotózás történetét.

A rajtuk megtelepedő algák, moszatok közé pedig már a tó állatai is elkezdtek beköltözni. Noha mesterséges vízről van szó, mégis, a Dorogi-tóban olyan ritkább állatok is élnek, mint a folyami és a kecskerák vagy az édesvízi medúza, ám a víz halakban is roppant gazdag. Ez utóbbinak főként a környék horgászai örülnek.

Egy másik tó Budapest mellett

Ha a Budapest környéki tavakat szeretnéd megismerni, akkor a Lupa-tavat sem hagyhatod ki. A strandon hófehér homok és karibi hangulat, sőt, más prémiumszolgáltatások is várnak.

A képek forrása: indafoto.hu / darthwalk

Ezt is szeretjük