3 tündérszép őszi kirándulóhely
Ne hagyd ki a hosszú hétvégén!
Ennél a három napnál keresve sem találhatsz jobb alkalmat egy üdítő, lélekemelő kirándulásra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A természet sokak szerint ősszel a legszebb, a sárguló és vörösbe hajló lombokhoz, a friss, avarillatú levegőhöz és a hajnalban ködösen derengő mezők nyugalmához pedig semmi sem fogható. A kellemesen hűs októberi idő még számtalan alkalmat kínál arra, hogy kimozdulj otthonról, és az ezerszínű természettel együtt hazánk legszebb őszi kirándulóhelyeit is felfedezd. A következő hármat semmiképp se hagyd ki!

Normafa
Solymár
Badacsony

Távol a város zajától: Normafa

Ha kiadósabb túrázás helyett könnyed kikapcsolódásra és egy kellemes délutánra vágysz, a legjobb, ha a Buda nyugati határán fekvő, erdős-ligetes Normafa környékét veszed célba.

A Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó terület korábban nem véletlenül volt annyi író, költő és művész kedvelt kirándulóhelye: a változatos tájak, a csendes erdei ösvények, a festői kilátás, valamint a pihenésre és piknikre alkalmat adó tisztások segítenek elszakadni a zajos és monoton hétköznapoktól, illetve gondoskodnak a tökéletes feltöltődésről.

Ha a Farkasréti végállomás felől rátérsz a törökbálinti útra, majd nyugat felé veszed az irányt, szép, erdei utakon keresztül haladhatsz egészen az Irhás árokig, ahonnan változatos tájakon, parkos területeken, illetve vadregényes bükkerdőkön át juthatsz ki közel fél órás sétával Csillebércre.

Ha sikerült betelned a budai hegyekre és a városra nyíló utánozhatatlan kilátással, további két kilométeres sétával érheted el magát a Normafát.

Javasolt túraútvonal: Farkasrét, Irhás árok, Csillebérc, Normafa.
A túra hossza: hat kilométer.
A túra időtartama: kényelmes tempóban körülbelül két óra.

Egy kis természet, egy kis kultúra: Solymár

Az Aranyhegyi-patak, a Budai-hegység, a Jegenye-völgy és a Pilis által közrefogott területen elhelyezkedő Solymárt a fővárosból busszal, vonattal és autóval is viszonylag gyorsan megközelítheted, amennyiben a kalandos természetjárást a kulturális feltöltődéssel szeretnéd összekapcsolni.

Ha elérted Solymár nagyközség határát, térj le a műútról jobbra, és vedd célba az erdőt, valamint a kékkel jelzett túraútvonalat.

A solymári patak völgyében haladva néhány perc gyaloglás után meg is érkezhetsz a híres solymári vízeséshez - azonban ahhoz, hogy észrevedd, a jelzésnek megfelelően le kell térned az útról.

Innen már a Rózsika-forrás sincs messze, ahol amellett, hogy gyönyörű erdei környezetben pihenheted ki az út fáradalmait, a friss forrásvízzel akár szomjadat is csillapíthatod.

A túraútvonal a pihenő után egyre magasabbra visz majd, egészen a 14. század második felében épült solymári várig - Szarkavár -, melynek sajnos már csak a romjai idézik fel a korabeli reneszánsz kultúrát.

Ha követed az útvonalat, a várhegyről visszajutsz a község központjába, ahol - ha még nem csillapítottad kellőképp tudásszomjadat - megismerheted a vár történetével foglalkozó Valkó Arisztid helytörténeti gyűjteményt is.

Javasolt túraútvonal: Hűvösvölgy, solymári vízesés, Rózsika-forrás, solymári vár, Solymár.
A túra hossza: négy kilométer.
A túra időtartama: kényelmes tempóban körülbelül másfél-két óra.

Bor, bakancs, Balaton: Badacsony

Ha már ősz, akkor szőlő és szüret, ha pedig szőlő és szüret, akkor Badacsony minden mennyiségben. Ha az őszi hónapokat el sem tudod képzelni a must levegőben terjengő, átható illata nélkül, illetve a Balatonra is vetnél még egy utolsó pillantást, látogass el a Balaton-felvidék egyik legnevesebb borvidékére, ugyanakkor legfestőibb tájára, a badacsonyi hegy környékére.

A hegyen át vezető túraútvonalak a helyi pincészetek kínálata mellett számos nevezetességet tartogatnak, melyek közül szinte mindegyiket megpillanthatod, ha a badacsonyi vasútállomásról kiinduló túraútvonalat veszed célba, melynek mentén - észak felé haladva - felkeresheted a városka központjában található Egry József Emlékmúzeumot, tovább haladva pedig a Kisfaludy-házat, illetve Szegedy Róza házát, mely ma irodalmi emlékmúzeum.

Ha innen jobbra veszed az irányt, az egyre meredekebbé váló úton eljuthatsz a Rózsa-kőként emlegetett bazaltképződményhez, később pedig a Páholy-kilátóhoz, illetve a Hertelendy-emlékhez. Az emlékműtől részben lépcsőn vezet az út a hatalmas Ranolder-kereszthez, jobbra kanyarodva pedig eljutsz a Kisfaludy-kilátóhoz, ahol nemcsak a csodaszép őszi tájba, de az utánozhatatlan balatoni panorámába is belefeledkezhetsz.

Javasolt túraútvonal: Badacsony, Kisfaludy-ház, Rózsa-kő, Hertelendy-emlék, Ranolder-kereszt, Kisfaludy-kilátó.
A túra hossza: hat kilométer.
A túra időtartama: kényelmes tempóban körülbelül két-három óra.
Ezt is szeretjük