3 felejthetetlen, filléres pihenőhely itthon

Ha még nem nyaraltál

Nemcsak nyáron lehet néhány napot a pihenésnek szentelni. A következő helyeken álomszerű lesz a pihenés!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Merő rohanás volt a nyarad, és nem jutott időd a pihenésre, a hosszabb kikapcsolódásra? Vagy épp a nadrágszíjat kellett rövidebbre húznod, ezért nem engedhetted meg magadnak a csodás külhoni földeket? Nincs veszve minden, hisz a hazai tájakon is gyönyörű városok, települések várnak rád az ősz minden szépségével, csodájával. Pihenj ékkő településeink valamelyikén, méghozzá potom áron!

Ezerszínű lombok alatt: Tihany

Bár véget ért a balatoni szezon, a térség száz csodával hívogat. Tihany azon Balaton-parti települések közé sorolható, melyeket nemcsak a nyári hónapokban élvezhetsz. Az indián nyár idején a félsziget belső része hosszú, csodás sétákra csábít, a fák, bokrok, cserjék új ruhát öltenek, és a lombok karnevált idéző színkavalkáddal köszöntenek. A cserszömörce tüzesen vöröslik, a som bordó, a tölgy sárgásbarna kosztümöt visel, és a megszámlálhatatlan lombhullató növény festménybe illő szivárványszínekkel búcsúzik a nyártól.

Elég egy túracipő és némi elemózsiával megpakolt hátizsák, majd irány a felfedezőkörút, melynek során érdemes nekivágnod a Lóczy Lajos-emlékútnak, mely a térség legszebb látnivalóit öleli körbe. Megcsodálhatod a méltóságteljes Apáti-templomot, lépdelhetsz a Nyereg-hegyen, a Csúcs-hegyen vagy a Szarkádi-erdő lankáin.

Ha a túrázás és a természet feltöltő ereje mellett egyéb látnivalókra is kíváncsi vagy, kihagyhatatlan a bencés apátság barokk temploma, a Magyar Királyok Történelmi Panoptikuma és a Kalózmúzeum. A Németh László Művelődési Házban a História nevű kiállítás négyezer évet ölel fel, és téged is visszarepít a múltba, ha megnézed a 35 perces audiovizuális show-t. Ha az apróságokkal érkezel, a Babamúzeum is érdekességekkel szolgál. A séták után panorámás ebédet költhetsz el a Ferenc Pincében, az édes kísértés óriási tortaszeleteiért pedig a Rege Cukrászdát érdemes felkeresned.

Pihenés a híres sódomb földjén: Egerszalók

A valamikori csendes kis falu az utóbbi években az ország legfelkapottabb települése lett, köszönhetően egyedülálló sódombjának és gyógyvizének. Egerszalókon ma már egy ultramodern, minden igényt maximálisan kielégítő gyógy- és wellness-fürdő is működik, mintegy 1900 négyzetméteres vízfelülettel.
 
Beljebb, a falu felé sétálva felfedezheted a furcsa riolittufa-képződményeket, a kaptárköveket, a Sáfrány utcában pedig barlanglakásokat is láthatsz, melyeket a tufasziklába vájtak egykoron. Ha a főúton haladsz, a híres borospincéket érinted, ahol érdemes egy kóstolás erejéig megállnod - például a St. Andrea pincészetben és a Helli család borászatában.
A Helli család borászatának külön érdekessége, hogy a pincerendszert, a folyosókat, az üregeket és termeket szintén a tufába vájták - garantáltan egyedülálló látványban lesz részed, ha ide betérsz.

Eger közelsége is színesítheti a programot: a város a várral mindenképpen megér egy félnapos kitérőt. Egerszalókra visszatérve, ha különleges gasztronómiai élményre vágysz, célozd meg a Shiraz Hotel mesés éttermét, ahol a mediterrán és észak-afrikai ízekkel ismerkedhettek meg.

Mesevilág, sült gesztenyével: Velem

A kellemes mikroklímájú, természeti és kulturális értékekben gazdag települést Vas megyében, Szombathely és Kőszeg szomszédságában találod. Ha békére, csendre vágysz, kedveled a felüdítő sétákat, keresve sem találsz jobbat Velemnél. Emellett kulturális csemegékkel is szolgál a falu. Ha végigmész a főutcán, az egymás mellett sorakozó jellegzetes oszlopos, tornácos porták integetnek.

A Rákóczi út felső végén található a híres Alkotóház, ami képzőművészeknek nyújt ihletet, emellett fazekas-, kovács-, textil- és fafaragó műhelyeknek ad otthont. Az épület mellett egy szabadtéri színpad is helyet kapott, ami tavasztól őszig színielőadások, kézműves vásárok, termény-, bor- és mézkóstolók színtere. Ha például október 10-én vagy 11-én látogatsz ide, sült gesztenye illata száll a levegőben, ugyanis ekkor tartják a népszerű gesztenyeünnepet.
 
Érdemes elsétálnod az itt található Pákó-dűlőbe is, ahol kedves, hangulatos pincék és présházak tarkítják a tájat. Kőből és fehérre meszelt vályogból épült falaik, mestergerendákkal alátámasztott födémjük nemcsak különleges építészeti csemege, de lelket melengető látnivaló.
Az 582 méter magas Vid-hegyen áll a falu szimbóluma, a mesebeli, piros tetős Szent Vid-templom, amit autóval egy hegyi szerpentinen, szép időben azonban egy kellemes sétával is megközelíthetsz. A falu vége, Kőszegszerdahely felé haladva pedig megtalálhatod a középkorban épült, de ma is működő vízimalmot.
Ezt is szeretjük