Mitől más, ha így veszel fürdőt? Különösen erős hatása van ennek a japán gyógyvíznek

Néhány furcsa szabály betartása után a testet és a lelket is üdíti.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy napról napra hűvösebb az idő, úgy válnak egyre népszerűbbé a japán forró vizű fürdők, más néven onsenek. Ezekből a természetes forrásokból több ezer található szerte a szigeten, és azt mondják, Japánt nem is érdemes úgy elhagyni, hogy az ember ne járt volna valamelyikben.

Van azonban néhány alapszabály, amelyet minden körülmények között be kell tartani. A Japánspecialista összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, hogy az onsen-élmény teljes legyen. Kezdődjön hát az onsen-utazás!

Miért kihagyhatatlan?

Egészségturisztikai vonzerejét és kiváló termálvizes adottságait a vulkanikus tevékenységnek köszönheti a szigetország. A legrégebbi meleg vizű forrás a Sikoku szigetén található Dogo Onsen, mely több mint 1500 éves múlttal büszkélkedhet. Ezek a sokszor szemet is gyönyörködtető hőforrások a japán kultúra szerves részét képezik, ráadásul gyógyító erővel is rendelkeznek.

Kénben és nátrium-kloridban gazdagok, így enyhítik a fájdalmat, de akár a magas vérnyomás és a diabétesz kezelésében is segítenek. A japánok azonban a fürdőhasználatot is - mint mindent - sajátos szabályrendszerrel, sokszor akár kimondatlan elvárásokkal közelítik meg. Ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy milyen mélyen rögzült szokások uralják a teljesen mindennapi tevékenységeket is.

Fokozottan igaz ez az onsen-látogatásra. Sokaknak elsőre kényelmetlen lehet, hogy nem elég, hogy sok idegennel kell megosztaniuk a fürdőzés élményét, ráadásul mindezt meztelenül kell megtenniük. Kicsit félre kell tenni a beidegződéseinket, hogy az onsen elérhesse célját: a pihentető kikapcsolódást.

Hogyan viselkedjek, hogy ne keltsek feltűnést?

A bejáratot általában függöny takarja, mely a férfi-onsen esetén kék, a női onsen pedig vörös függönnyel vár. Nagyon fontos, hogy amikor valaki egy onsenbe érkezik, a cipőjét már a belépés előtt vegye le. Első lépésként az öltözőben kell lepakolni minden tárgyat és ruhát egy kis fonott kosárba vagy egy zárható szekrénybe.

Mindössze egy apró törülköző maradhat a vendégnél, amelyet célszerű otthonról magával vinnie. Immár levetkőzve áttérhet a fürdőhasználat másik elengedhetetlen előkészületére, a tusolásra. A fürdőzők ugyanis csak teljesen tisztán, szennyeződésektől és szappanmaradványoktól mentesen léphetnek be az onsenbe. 

Szebb, mint a cseresznyevirágzás idején! Így fest Japán az őszi pompában

Nézegess képeket!

Elolvasom

A gyógyvizes fürdőbe való merüléskor vigyázni kell, mert ezek általában forróbbak az európai gyógyfürdőkben megszokhatóknál, ezért fokozatosságra és elővigyázatosságra is szükség van. A törülközőt a medence szélére kell helyezni, vagy akár a fejtetőn is tartható, de semmiképpen sem érhet a vízbe. Ha ezt valaki betartja, már semmi más dolga nincs, mint ellazulni, és élvezni a víz áldásos hatását.

Mit érdemes még tudnom?

Természetesen nem Japánban járnánk, ha a fürdő után nem lenne még néhány tennivaló. Fürdőzés után semmiképp nem ajánlatos letusolni, hiszen úgy elveszne a gyógyító anyagok hatása. A legjobb megvárni, míg az ember megszárad, esetleg szépen lassan át lehet törölni magát a törülközővel, mielőtt visszatér az öltözőbe. Ezt követően már nyugodtan felöltözhet.

Jó tudni azt is, hogy a legtöbb onsenbe nem engednek be tetovált személyt. Ennek az az oka, hogy a tetoválások a jakuzára, vagyis a japán maffiára emlékeztetnek, így ellenérzéseket keltenek a japánokban. A kisebbek persze, eltakarhatók sebtapasszal, de ha a fürdőzni vágyó nagyobb mintával rendelkezik, inkább ajánlatos kihagyni az onsent.

Onsen-kultúra: több mint fürdő

Az onsen-élmény teljességéhez a gasztronómia és a földrajzi elhelyezkedés is hozzájárul. Éppen ezért a legtöbb onsennél az étkezés is benne van az árban. Az onsen-konyha egyik különlegessége az onsen tamago, ami hőforrásban főtt tojást jelent, melynek a sárgája kemény lesz, a fehérje pedig nagyon lágy.

Az onsen-élmény másik hangsúlyos eleme a fürdő földrajzi elhelyezkedése és jellege. Ezek a helyek mindig természetes anyagokból épülnek, aminek célja a természetes közeg érzete - ez ugyanis a hagyományos, elvárt viselkedésre és a szertartások betartására ösztönöz.

Az onsenek elsősorban a természetben, sokszor lélegzetelállító környezetben találhatóak, fantasztikus panorámával. Ezek a misztikus, sejtelmesen gőzölgő fürdők tehát komplex élményt adnak a látogatóknak, nem véletlen, hogy Japánban ez a tevékenység már-már művészetté nemesült.

(A képek forrása: Japánspecialista.)

Ezt is szeretjük