Nézz bele a bolygó kék szemébe!

Álomszép fotókon a Föld legrégebbi tava

A Bajkál-tó bolygónk misztikus vize, mely ősi titkokról mesél.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nagy kiterjedése, tisztasága és kora miatt a bolygó kék szemeként emlegetett Bajkál-tó a világ legmélyebb édesvize, egyúttal olyan ősi, földtörténeti időkről mesél, mikor az emberiség korszakának elérkezte még csak távoli jövőképnek tűnhetett. A misztikus, titkokat és csodákat rejtő vízhez tízezrek zarándokolnak el minden évben.

A Bajkál-tó műholdas felvételen
A tó nyáron
A Bajkál tó vadregényes partja
A tó télen

A tó, amit tengernek tartanak

A közeli erdő egy pontjáról pazar kilátás nyílik a Világörökség részét képező Bajkál-tóra. A fák ágain mindenfelé szalagok és vászoncsíkok lógnak, melyeket turisták kötöztek fel, hogy beteljesüljön a vágyuk, és egy nap visszatérhessenek erre a helyre.

A Bajkál-tó mélykék vize valóban felejthetetlen látvány, és az egész ország szent nak tekinti, a végtelen orosz föld legnagyobb természeti csodájának. A tunguzok szent tengernek nevezték a Bajkált.

Az elnevezés nem véletlen: a legnagyobb mélysége 1620 méter, 23 ezer négyzetkilométernyi vize pedig - ennyi van az észak-amerikai Öt-ban együttvéve - a világ teljes édesvízkészletének egyötödét jelenti.

A bolygó legrégebbi tava

A Bajkál a világ legmélyebb tava, de nagyságát tekintve csak a kilencedik. Félhold alakban, 636 kilométer hosszan húzódik, partvonalának hossza 2000 kilométer, átlagos szélessége 48 kilométer. A Bajkál-tó egyúttal Földünk egyik legrégebbi tava: 15-20 millió évvel ezelőtt keletkezett, amikor hatalmas árok jött létre annak a törésvonalnak a mentén, ahol Ázsia fokozatosan kettéválik.

Hasadék tátong a mélyben

A két végén a tágulásos töréses tektonikát bizonyító bazaltvulkánok működtek. Az árok eredetileg mintegy nyolc kilométer mély volt, az idők folyamán azonban üledék rakódott le benne. A korát is az üledékben található parányi élőlények maradványaiból állapították meg. A fenekén ma is hőforrások törnek fel, és gyakoriak az enyhe vagy erősebb földmozgások, melyek a Föld mélyében a törésvonal mentén végbemenő, állandóan zajló tevékenységet jelzik.

A legtisztább víz volt

A Bajkál-tóba 336 folyó ömlik, a ból azonban csak egy távozik, az Angara. A körül fekvő mintegy negyven kisebb város lakói valaha nyugodtan ihatták a Bajkál vizét, mert az rendkívül tiszta volt - a világ legtisztábbja -, hála az algákat pusztító, apró rákoknak. Mára az ipari szennyezés itt is megjelent, ennek ellenére a víz a legtöbb helyen így is igen tiszta, és körülbelül 40 méterig átlátszó.

Mesebeli kristályvilág

A körüli szibériai tájon a fagy már jóval hamarabb beköszönt, mint magán a tavon. A téli fagy már októbertől fehérbe öltözteti a vörösfenyőket, lucfenyőket és a szibériai cédrusokat.

A felületének nagyobb részét csak januárban vonja be a jégtakaró, egyes helyeken több mint 1,5 méter vastag páncéllal. Ilyenkor sokan mennek a hoz, hogy a jégbe vájt lékben halásszanak. Ahol a víz teljesen nyugalmi állapotban fagyott be, a jégpáncél olyan átlátszó, mint az ablaküveg, és az alatta úszkáló halak jól láthatók.

Az állattartás jellemző megélhetési forma Szibériában
Nem minden része zord

A nagyobbik részén a jégtáblák összevissza szabdalt páncélt alkotnak, mely időről időre ágyúlövésszerű robaj kíséretében megreped. A jég néhol júniusig is megmarad, de augusztusra a vize sok helyen olyan mértékben felmelegszik, hogy nyugodtan lehet benne fürdeni.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A haragos istenek birodalma

A időjárása az év bármely részében kiszámíthatatlanul változékony. Nyáron olykor annyira sűrű a köd, hogy a tavon szüneteltetni kell a hajóforgalmat. Még csendes napokon is akár egyetlen hirtelen szélroham képes vadul felkorbácsolni a vizet. A térségben élő burjátok azt tartják, hogy a a haragos istenek birodalma, és a főisten, Burhan a legnagyobb szigetén, az Olhon-szigeten lakik.

Cikkünk a Reader’s Digest Kiadó Varázslatos Föld körüli utazás című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük