Édenkertek a sivatag közepén: nézd meg a világ 4 leggyönyörűbb oázisát!
Az élet képtelen helyeken is utat tör magának.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Pálmafákkal övezett buja, zöld növényzet, a föld mélyéből előtörő, kristálytiszta víz, valódi édenkert, mely menedéket ad az állatoknak, és otthont jelent az embereknek.


A homokdűnék sokasága között megbújó tarka oázisok látványa magával ragadó, délibábnak tűnő jelenség, maga az elevenség és az élet, egy olyan vidéken, ahol mindehhez alapvetően hiányoznak az adott feltételek. Nézd meg a legszebbeket.

A tuaregek fontos központja: Ubari-oázis, Líbia

Az afrikai Líbia a Szahara országa, így többnyire lakatlan, a lakosság nagy része ugyanis az úgynevezett Dzsefarán, azaz a part menti lépcsővidéken él, és a gazdasági tevékenység is főként ide koncentrálódik. A sivatag is rejt azonban csodákat, elég, ha felkeresed a Dél-Nyugat-Líbiában található Targa-völgyet, melynek a Messak Sattafat-fennsík, valamint az Idhan Ubari-homokdűnék és tavak közötti részén fekszik a lenyűgöző Ubari-oázis, mely Ghat után a Kel Ajjer tuaregek második központja.

A közelben szintén találhatóak lakott települések, többek között Germa, illetve In Garran, ahová szintén érdemes ellátogatnod, ha kíváncsi vagy a helyi kultúra sajátosságaira. Az oázis szemet gyönyörködtető látvány, azonban bármilyen tisztának tűnik is vize, ne kóstold meg, ugyanis rendkívül sós, valamint szennyezettsége miatt a fürdőzés sem javasolt.

Ha Líbiába tervezel utazást, a szervezés során feltétlenül keresd fel az aktuális utazási információk és feltételek felől érdeklődve a Líbiai Nagykövetséget.

Célszerű az útleveledet arab fordítással is ellátni, ne feledkezz meg a vízum kiváltásáról, valamint legalább 1000 USD-ral kell rendelkezned ahhoz, hogy beengedjenek az országba.

A rómaiak is ismerték: Chebika-oázis, Tunézia

Az igen kedvelt turistacélpontnak számító Tunézia a legkisebb területű és legcsekélyebb népességet számláló Atlasz-vidéki ország, mely mindössze alig több mint kétórányi repülőúttal elérhető. A tengerpartokon és az egykori Karthágó romjain kívül a sziklákkal szegélyezett és vízeséssel is rendelkező Chebika-oázist is keresd fel, mely Dél-Tunéziában, Tozeur Governorate tartományban található, a Djebel el Negueb-hegység lábánál.

Az oázist arab nyelven a Nap Kastélyának is nevezik, az év jelentős hányadában ugyanis ragyogó, erős napsütésnek van kitéve. Az ókorban a csodás smaragdszínű vizéről híres terület római állomáshely volt - ekkoriban Ad Speculumnak nevezték -, később a berberek hegyi menedékeként szolgált. A 20. század első felében egy több száz embernek otthont adó falu helyezkedett el a régi mellett, azonban az 1969-es nagy áradás elpusztította.

Az országba való bejutás sokkal egyszerűbb, mint a szomszédos Líbia esetében, elegendő ugyanis a még hat hónapig érvényes útlevél, nincs kötelező védőoltás, ahogy vízumot sem kell kérvényezned, amennyiben a kilencven napot nem haladja meg ott-tartózkodásod. Ellenben tuniszi pénzt tilos az országba bevinned.

Buja, hűsítő gyümölcsligetek: Timia-oázis, Niger

Ez a gazdaságilag jelentősen elmaradott és a tengertől elzárt afrikai ország a kontinens nyugati részén terül el, és körülbelül kétharmadát a Szahara képezi. A Niger északi részén fekvő Aïr-hegységben található Timia-oázis épp olyan, mint amilyennek a fáradt utazó elképzeli a sivatagi édent. Itt nem csupán néhány pálma és egy kisterületű vízmeder képében jelenik meg a természet - narancs- és gránátalmafák, datolyapálma- és citrusligetek nyújtanak menedéket dús lombjaik hűsítő árnyékában, emellett számos gyógynövény és zöldségféle is megterem a területen. A kerteket a helyi tuaregek gondozzák, akik országszerte terjesztik az itteni finomságokat.

A Nigerbe való utazás sem mondható egyszerűnek. Hat hónapig érvényes útlevélre és vízumra mindenképp szükséged lesz, továbbá a megfelelő védőoltásokra is.

Úgy tartják, a hatóságokban sem lehet maradéktalanul megbízni, könnyen belefuthatsz álrendőrökbe is, ha igazoltatásra kerül sor, ezért lehetőség szerint az útlevélnek és a vízumnak csak a másolatát mutasd fel. Tartsd szem előtt azt is, hogy a fényképezőgép és a kamera használata előtt mindig engedélyt kell kérned.

A perui sivatag gyöngyszeme: Huacachina-oázis, Peru

A legendás Macu Picchu országa három, egymástól jól elkülönülő tájra osztható: a Parti-síkságra, a Középső-Andok vonulatára, illetve az Amazonas-medence nyugati részére. A Parti-síkság rendkívül száraz, aminek elsősorban a Humboldt-áramlás az oka. Nem véletlen, hogy az itt, a Csendes-óceán partvidékén, Peru délnyugati részén található Huacachina-oázist sem az eső, hanem egy, a föld alatt meghúzódó vízfolyam táplálja.

A perui sivatag homokdűnéi között elterülő ragyogó lagúna egyedülálló látvány. Aprócska települését - amit körülbelül százan laknak - dús pálmaligetek övezik, illetve a különleges szentjánoskenyérfák. Az oázis pihenőhelyként szolgál a közeli Ica város lakóinak, egyúttal egyre népszerűbb turistalátványosság. A helyi legenda szerint az oázis kialakulása egy gyönyörű helyi hercegnőnek köszönhető, akit egyszer fürdőzés közben meglesett egy ifjú vadász.

Mikor menekülőre fogta, a testéről lehulló vízcseppek lagúnát hoztak létre, ruhájának redői pedig a helyet határoló homokdűnéket alakították ki. Maga a lány állítólag sellő formájában él az oázis vizében.

Az országban járva a misztikus Nazca-vonalakat is érdemes megcsodálnod, emellett találkozhatsz kecsua indiánokkal is. Az utazáshoz útlevél igen, viszont a kilencven napot meg nem haladó ott-tartózkodás esetén vízum nem szükséges.

Fontos azonban, hogy gondoskodj a védelemről, és a sárgaláz elleni védőoltást mindenképp adasd be magadnak.

Ezt is szeretjük