Nézd meg a kővé vált erdőt!

Az ország egyedülálló csodája

Páratlan időutazásra indulhatsz, ha célba veszed az ország egyik titokzatos, őskori látnivalóját.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több millió év állat- és növényvilágának emlékét őrzi az Ipoly-folyó völgye, pontosabban a Nógrád megyében, a szlovák-magyar határ közelében megbújó kis község, Ipolytarnóc. Ha szeretnél egy pillanat alatt az ősi erdők és rég kihalt élőlények világába csöppenni, mindenképp keresd fel!

Egy lépés - 15 ezer év

Minden évszakban lenyűgöző szépségű természeti táj fogad, ha elindulsz az Ipoly völgyében kanyargó turistaúton. A vízmosásokat szegélyező fák között állóképességed szerint tehetsz rövid sétát vagy egy sziklamászással összekötött kalandos kirándulást is, ám érdemes időben érkezned, és legalább egy délutánt szánnod a környék felfedezésére, ugyanis az erdő a szokásos túraútvonalaknál sokkal emlékezetesebb látványosságokkal vár: a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó terület ösvényén - akár szervezett túra keretében - az őskor kézzel fogható nyomait is felfedezheted.

Már a fogadóépület sem hagy élmények nélkül, ugyanis a bejárat előtt több méteres szélességű fatörzsek árulkodnak egy egykori esőerdőről, emellett egy minikiállítás biztosítja, hogy tökéletesen ráhangolódj a letűnt kor sajátos világára.

Innen egy tisztás mellett haladva érheted el a tanösvényt - már útközben kedvet kaphatsz az őslények világának felfedezéséhez, hiszen itt is számos, kőbe ágyazódott, rejtélyes nyomra bukkanhatsz, és minden lépésed 15 ezer évvel visz közelebb az őskorhoz. 

Trópusi tenger a völgy felett

23 millió évvel ezelőtt az egész területet trópusi tenger borította, amiről a kőzetekből feltárt hatalmas cápafogakat, valamint a tengeri tehenek, ráják és krokodilok csontjait szemlélve te is meggyőződhetsz.

Mikor a tenger visszahúzódott, a szárazföldet széles folyó szelte ketté, partjai mentén pedig dzsungel terült el - az ott élő hüllők, dinoszauruszok, madarak és emlősök lábnyomait lávakövek őrzik, melyeket megtekinthetsz, ha továbbhaladsz az ösvényen. Ha nem is fedezed fel az eddig beazonosított közel háromezer talpnyom mindegyikét, az ősorrszarvú, a szarvasfélék, a ragadozók és az óriási madarak léptének körvonalai tisztán kivehetőek a megkövesedett talajon.

A kővé vált erdő

Az esőerdő és az egykori gazdag élővilág emlékét nem őrizhetné ma is Ipolytarnóc, ha egy vulkáni katasztrófa nem vetett volna véget a több millió évvel ezelőtti életnek.
A kitörés elpusztította az egykori erdőt és vele együtt a hatalmas fákat az ott élő ősállatokkal együtt, ugyanakkor lehetőséget adott, hogy az utókor visszapillantson életükre, a szétömlő láva hatására ugyanis a nyomok megkövesedtek, és évmilliók során sem tűntek el a felszínről.
 
Szeretnél többet megtudni az ipolytarnóci ősmaradványokról? Kattints ide! »
Ha nemcsak a kristálytiszta Boróka-patak mentén felfedezhető ősmaradványokra vagy kíváncsi, térj be a bemutatóösvény állomásain található kis csarnokokba is. Változatos formájú csontokat, fogakat és karmokat is megcsodálhatsz, melyek gazdáik hatalmas méreteiről árulkodnak. A méretet tekintve mindemellett az egykori ősfenyő sem szégyenkezhet, melynek maradványait szintén az egyik csarnokban őrzik.
 

A túra egyik leglátványosabb része továbbá a végállomásnál található háromdimenziós mozi, melynek segítségével az eddig megismert nyomok meg is elevenednek: a leletek alapján elkészített animációs filmből megtudhatod, hogy néztek ki, mivel táplálkoztak, és hogyan töltötték napjaikat az ősállatok az Ipoly egykori vidékén - húszmillió évvel ezelőtt.
 
Képek: ipolytarnoc.kvvm.hu.
Ezt is szeretjük