Nézd meg a kővé vált erdőt!

Az ország egyedülálló csodája

Páratlan időutazásra indulhatsz, ha célba veszed az ország egyik titokzatos, őskori látnivalóját.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Több millió év állat- és növényvilágának emlékét őrzi az Ipoly-folyó völgye, pontosabban a Nógrád megyében, a szlovák-magyar határ közelében megbújó kis község, Ipolytarnóc. Ha szeretnél egy pillanat alatt az ősi erdők és rég kihalt élőlények világába csöppenni, mindenképp keresd fel!

Egy lépés - 15 ezer év

Minden évszakban lenyűgöző szépségű természeti táj fogad, ha elindulsz az Ipoly völgyében kanyargó turistaúton. A vízmosásokat szegélyező fák között állóképességed szerint tehetsz rövid sétát vagy egy sziklamászással összekötött kalandos kirándulást is, ám érdemes időben érkezned, és legalább egy délutánt szánnod a környék felfedezésére, ugyanis az erdő a szokásos túraútvonalaknál sokkal emlékezetesebb látványosságokkal vár: a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó terület ösvényén - akár szervezett túra keretében - az őskor kézzel fogható nyomait is felfedezheted.

Már a fogadóépület sem hagy élmények nélkül, ugyanis a bejárat előtt több méteres szélességű fatörzsek árulkodnak egy egykori esőerdőről, emellett egy minikiállítás biztosítja, hogy tökéletesen ráhangolódj a letűnt kor sajátos világára.

Innen egy tisztás mellett haladva érheted el a tanösvényt - már útközben kedvet kaphatsz az őslények világának felfedezéséhez, hiszen itt is számos, kőbe ágyazódott, rejtélyes nyomra bukkanhatsz, és minden lépésed 15 ezer évvel visz közelebb az őskorhoz. 

Trópusi tenger a völgy felett

23 millió évvel ezelőtt az egész területet trópusi tenger borította, amiről a kőzetekből feltárt hatalmas cápafogakat, valamint a tengeri tehenek, ráják és krokodilok csontjait szemlélve te is meggyőződhetsz.

Mikor a tenger visszahúzódott, a szárazföldet széles folyó szelte ketté, partjai mentén pedig dzsungel terült el - az ott élő hüllők, dinoszauruszok, madarak és emlősök lábnyomait lávakövek őrzik, melyeket megtekinthetsz, ha továbbhaladsz az ösvényen. Ha nem is fedezed fel az eddig beazonosított közel háromezer talpnyom mindegyikét, az ősorrszarvú, a szarvasfélék, a ragadozók és az óriási madarak léptének körvonalai tisztán kivehetőek a megkövesedett talajon.

A kővé vált erdő

Az esőerdő és az egykori gazdag élővilág emlékét nem őrizhetné ma is Ipolytarnóc, ha egy vulkáni katasztrófa nem vetett volna véget a több millió évvel ezelőtti életnek.
A kitörés elpusztította az egykori erdőt és vele együtt a hatalmas fákat az ott élő ősállatokkal együtt, ugyanakkor lehetőséget adott, hogy az utókor visszapillantson életükre, a szétömlő láva hatására ugyanis a nyomok megkövesedtek, és évmilliók során sem tűntek el a felszínről.
 
Szeretnél többet megtudni az ipolytarnóci ősmaradványokról? Kattints ide! »
Ha nemcsak a kristálytiszta Boróka-patak mentén felfedezhető ősmaradványokra vagy kíváncsi, térj be a bemutatóösvény állomásain található kis csarnokokba is. Változatos formájú csontokat, fogakat és karmokat is megcsodálhatsz, melyek gazdáik hatalmas méreteiről árulkodnak. A méretet tekintve mindemellett az egykori ősfenyő sem szégyenkezhet, melynek maradványait szintén az egyik csarnokban őrzik.
 

A túra egyik leglátványosabb része továbbá a végállomásnál található háromdimenziós mozi, melynek segítségével az eddig megismert nyomok meg is elevenednek: a leletek alapján elkészített animációs filmből megtudhatod, hogy néztek ki, mivel táplálkoztak, és hogyan töltötték napjaikat az ősállatok az Ipoly egykori vidékén - húszmillió évvel ezelőtt.
 
Képek: ipolytarnoc.kvvm.hu.
Ezt is szeretjük