A kormány szerint minden magyarnak látnia kellene
Hány helyen jártál a 11 közül?
Tudod, mik tartoznak a nemzeti emlékhelyek közé? Nézd meg őket!

Dia

	Kossuth tér	A budapesti Kossuth Lajos tér kiemelt nemzeti emlékhelynek számít, mint a nemzet főtere, illetve számos lényeges történelmi esemény helyszíne. Az V. kerületben, a Duna partján elterülő, frissen felújított teret jelenlegi formájában 2014. március 15-én adta át Áder János köztársasági elnök.

Kossuth tér

A budapesti Kossuth Lajos tér kiemelt nemzeti emlékhelynek számít, mint a nemzet főtere, illetve számos lényeges történelmi esemény helyszíne. Az V. kerületben, a Duna partján elterülő, frissen felújított teret jelenlegi formájában 2014. március 15-én adta át Áder János köztársasági elnök.

Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos

Dia

	Hősök tere	A magyarság nagyságát szimbolizáló millenniumi emlékmű megépítéséről 1895-ben született meg a döntés, a hely azonban máig Budapest leghíresebb és legnagyobb hatású tere. Az uralkodók szoborgalériáját, a honfoglaló vezérek szobrait és a magyar hősi halottak jelképes sírját is magában foglaló tér ma a Világörökség része.	Kapcsolódó cikk:	Ellopták tőlünk a kínaiak: lemásolták a Hősök terét »

Hősök tere

A magyarság nagyságát szimbolizáló millenniumi emlékmű megépítéséről 1895-ben született meg a döntés, a hely azonban máig Budapest leghíresebb és legnagyobb hatású tere. Az uralkodók szoborgalériáját, a honfoglaló vezérek szobrait és a magyar hősi halottak jelképes sírját is magában foglaló tér ma a Világörökség része.

Kapcsolódó cikk:
Ellopták tőlünk a kínaiak: lemásolták a Hősök terét »

Fotó: hu.wikipedia.org, Sveter

Dia

	Magyar Nemzeti Múzeum	A Nemzeti Múzeum amellett, hogy a magyar múlt leggazdagabb gyűjteményeinek ad otthont - még Széchenyi István felajánlása nyomán jött létre -, fontos helyszíne volt történelmünk eseményeinek is, szimbólumává vált például az 1848-as forradalomnak is.

Magyar Nemzeti Múzeum

A Nemzeti Múzeum amellett, hogy a magyar múlt leggazdagabb gyűjteményeinek ad otthont - még Széchenyi István felajánlása nyomán jött létre -, fontos helyszíne volt történelmünk eseményeinek is, szimbólumává vált például az 1848-as forradalomnak is.

Fotó: hu.wikipedia.org, EtelkaCsilla

Dia

	Rákoskeresztúri Újköztemető parcellái	A temető 298., 300. és 301. parcellái számítanak nemzeti emlékhelynek, mint a kommunista diktatúra elleni tiltakozás jelképei. Itt nyugszanak ugyanis az 1945 és 1956 után törvénytelen perek nyomán kivégzett állampolgárok.	Kapcsolódó cikk:	3 szívszorító hely Budapesten »

Rákoskeresztúri Újköztemető parcellái

A temető 298., 300. és 301. parcellái számítanak nemzeti emlékhelynek, mint a kommunista diktatúra elleni tiltakozás jelképei. Itt nyugszanak ugyanis az 1945 és 1956 után törvénytelen perek nyomán kivégzett állampolgárok.

Kapcsolódó cikk:
3 szívszorító hely Budapesten »

Fotó: hu.wikipedia.org, Gyurika

Dia

	Budai Várnegyed	A budapesti Várnegyed szintén a Világörökség helyszíne, egyúttal a főváros műemlékekben leggazdagabb része. Itt található továbbá a Köztársasági Elnök Hivatala, a Mátyás-templom, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Galéria is.

Budai Várnegyed

A budapesti Várnegyed szintén a Világörökség helyszíne, egyúttal a főváros műemlékekben leggazdagabb része. Itt található továbbá a Köztársasági Elnök Hivatala, a Mátyás-templom, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Galéria is.

Fotó: hu.wikipedia.org, Rolf H.

Dia

	Debreceni Református Nagytemplom és Kollégium	A Kollégium számos magyar kiválóságnak jelentette az alma matert, a Nagytemplom volt továbbá az a hely, ahol 1849. április 14-én kihirdették a Habsburg-ház trónfosztását és a Függetlenségi nyilatkozatot.

Debreceni Református Nagytemplom és Kollégium

A Kollégium számos magyar kiválóságnak jelentette az alma matert, a Nagytemplom volt továbbá az a hely, ahol 1849. április 14-én kihirdették a Habsburg-ház trónfosztását és a Függetlenségi nyilatkozatot.

Fotó: hu.wikipedia.org, TgrBot

Dia

	Mohácsi Történelmi Emlékhely	Az emlékhely azok előtt tisztelet, akik életüket vesztették a magyar történelem egyik legmeghatározóbb ütközetében, az 1526. augusztus 29-én vívott mohácsi csatában, ahol I. Szulejmán döntő győzelmet aratott II. Lajos magyar uralkodó seregei felett. Az ország ezután szakadt három részre.	Kapcsolódó cikk:	28 ezer magyar férfi vesztette it életét »

Mohácsi Történelmi Emlékhely

Az emlékhely azok előtt tisztelet, akik életüket vesztették a magyar történelem egyik legmeghatározóbb ütközetében, az 1526. augusztus 29-én vívott mohácsi csatában, ahol I. Szulejmán döntő győzelmet aratott II. Lajos magyar uralkodó seregei felett. Az ország ezután szakadt három részre.

Kapcsolódó cikk:
28 ezer magyar férfi vesztette it életét »

Fotó: hu.wikipedia.org, Csanády

Dia

	Ópusztaszeri Történeti Emlékpark	A hagyomány szerint Ópusztaszer volt az a hely, ahol a magyarság első országgyűlését tartotta. Ma Nemzeti Történeti Emlékpark működik a helyszínen, ahol Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképe is megtekinthető. A képen az Árpád-emlékmű látható.

Ópusztaszeri Történeti Emlékpark

A hagyomány szerint Ópusztaszer volt az a hely, ahol a magyarság első országgyűlését tartotta. Ma Nemzeti Történeti Emlékpark működik a helyszínen, ahol Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképe is megtekinthető. A képen az Árpád-emlékmű látható.

Fotó: hu.wikipedia.org, Akela3

Dia

	Pákozdi Katonai Emlékhely	A nemzeti emlékhely az 1848-49-es szabadságharc győztes ütközetének állít emléket, egyúttal a magyar honvédség központi emlékhelye.

Pákozdi Katonai Emlékhely

A nemzeti emlékhely az 1848-49-es szabadságharc győztes ütközetének állít emléket, egyúttal a magyar honvédség központi emlékhelye.

Fotó: www.orszagalbum.hu, repműszaki

Dia

	Somogyvár-Kupavár	A nemzeti emlékhely egykor Koppány szállásterülete volt, Szent László király pedig később itt alapította meg a Szent Egyed bencés monostort, mely fontos egyházi központnak számított a 12. században.

Somogyvár-Kupavár

A nemzeti emlékhely egykor Koppány szállásterülete volt, Szent László király pedig később itt alapította meg a Szent Egyed bencés monostort, mely fontos egyházi központnak számított a 12. században.

Fotó: hu.wikipedia.org, Civertan

Dia


            	Székesfehérvári Romkert
            	Az emlékhely egykor a magyar állam szakrális központja volt, melyet Szent István építtetett. Számos koronázás színhelye volt, emellett itt őrizték a Szent Koronát, valamint a királyi kincstárat és levéltárat is.

Székesfehérvári Romkert

Az emlékhely egykor a magyar állam szakrális központja volt, melyet Szent István építtetett. Számos koronázás színhelye volt, emellett itt őrizték a Szent Koronát, valamint a királyi kincstárat és levéltárat is.

Fotó: hu.wikipedia.org, Krat

Dia


            	Pannonhalmi Bencés Főapátság
            	A magyar kereszténység bölcsőjének számító Bencés Főapátság ma a Világörökség része. A monostort Géza fejedelem alapította 996-ban, ezeréves fennállása évében II. János Pál pápa is felkereste.

Pannonhalmi Bencés Főapátság

A magyar kereszténység bölcsőjének számító Bencés Főapátság ma a Világörökség része. A monostort Géza fejedelem alapította 996-ban, ezeréves fennállása évében II. János Pál pápa is felkereste.

Fotó: hu.wikipedia.org, Civertan

Dia

 	Fiumei úti temető 	A sírkert síremlékeinek jelentős része fontos művészeti emlék, itt nyugszanak emellett a nemzet olyan kiemelkedő személyiségei, mint Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos. A képen látható Kossuth-mauzóleum ma Magyarország legnagyobb síremléke. 	Ha szeretnél többet tudni a nemzeti emlékhelyekről, kattints ide!

Fiumei úti temető

A sírkert síremlékeinek jelentős része fontos művészeti emlék, itt nyugszanak emellett a nemzet olyan kiemelkedő személyiségei, mint Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos. A képen látható Kossuth-mauzóleum ma Magyarország legnagyobb síremléke.

Ha szeretnél többet tudni a nemzeti emlékhelyekről, kattints ide!

Fotó: hu.wikipedia.org, Misibacsi
Ezt is szeretjük
Fotó: