Akiket elszakítottak Nagygécről: ismerd meg a falu igaz történetét
Tragikus, ami velük történt.

nagygec 3
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagygéc faluja a keleti határ mentén már az 1200-as években is állt már. Az 1900-as években mintegy hétszáz lakost számláló, ősi település hosszú története azonban '70-ben tragikus fordulatot vett.

A Nagygécet a Szamostól és a Tiszától védő gátak ugyanis ekkor már Romániához tartoztak, ahol amikor a víz egy rakétabázist fenyegetett, akkor a gátak felrobbantása és ezzel a falu elárasztása mellett döntöttek. Ezzel azonban nem volt vége a nagygéciek történetének.

Nagygéc az egykori lakók szemével

A következő videóban Nagygéc egykori lakói mesélik el, hogyan menekültek el az árvíz idején a katonaság teherautóival, és mi történt, amikor később szigorúan megtiltották nekik, hogy korábbi otthonaikba visszatérjenek. A mára Csengersimához csatolt településen most csak hatan élnek nehéz körülmények között, noha a faluban emlékpark, kilátó és látogatóközpont is épült, valamint a Megmaradás temploma, ami mellett azt a templomot is felújították, melyet eddig csak az egyik a videóban is megszólaló helyi férfi gondozott. Hallgasd meg, hogyan mondják el a nagygéciek saját szavaikkal, mi történt a falujukkal valójában!

Képek forrása: indafoto.hu / mammaróza

Ezt is szeretjük