Akiket elszakítottak Nagygécről: ismerd meg a falu igaz történetét

Tragikus, ami velük történt.

nagygec 3

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagygéc faluja a keleti határ mentén már az 1200-as években is állt már. Az 1900-as években mintegy hétszáz lakost számláló, ősi település hosszú története azonban '70-ben tragikus fordulatot vett.

A Nagygécet a Szamostól és a Tiszától védő gátak ugyanis ekkor már Romániához tartoztak, ahol amikor a víz egy rakétabázist fenyegetett, akkor a gátak felrobbantása és ezzel a falu elárasztása mellett döntöttek. Ezzel azonban nem volt vége a nagygéciek történetének.

Nagygéc az egykori lakók szemével

A következő videóban Nagygéc egykori lakói mesélik el, hogyan menekültek el az árvíz idején a katonaság teherautóival, és mi történt, amikor később szigorúan megtiltották nekik, hogy korábbi otthonaikba visszatérjenek. A mára Csengersimához csatolt településen most csak hatan élnek nehéz körülmények között, noha a faluban emlékpark, kilátó és látogatóközpont is épült, valamint a Megmaradás temploma, ami mellett azt a templomot is felújították, melyet eddig csak az egyik a videóban is megszólaló helyi férfi gondozott. Hallgasd meg, hogyan mondják el a nagygéciek saját szavaikkal, mi történt a falujukkal valójában!

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Képek forrása: indafoto.hu / mammaróza

Ezt is szeretjük