A Balkán egyik legszebb városkája Mostar: türkizkék folyó szeli ketté, nagy múltú híd köti össze

A festői szépségű Mostar hangulatos utcácskái, impozáns kőhídja és gyönyörű fekvése miatt híres, a történelem viharai is nyomot hagytak rajta.

GettyImages-1090767950
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbben hallottak már Mostar csodás Öreg hídjáról, amely a Neretva folyón ível át. Az építmény, amelyhez egy igen rémisztő hagyomány is fűződik, hazánkban nem csak szebbnél szebb fotográfiákról lehet ismert.

A varázslatos fekvésű balkán város szűk kis utcáival, viharos történelmével, sokszínű kultúrájával és látnivalóival leveszi a lábukról a turistákat. 

Város a Neretva mentén

Mostar Bosznia-Hercegovina déli részén, az Adriai-tengerhez közel fekszik. Dombok veszik körül, és kettészeli a Neretva. A Hum-hegy és a Velež-hegy között lévő területet már az őskorban is lakták, a neolitikus, a bronz- és a vaskorból is találtak itt leleteket. A Római Birodalom fennállásának idején Dalmácia provinciához tartozott, később a Hun, majd a Frank Birodalom része lett. 

Koski Mehmed pasa mecsete
Koski Mehmed pasa mecsete
Fotó: ToolX / Getty Images Hungary

A városba a 15. század második felében érkeztek meg az oszmánok, akik a saját elképzeléseik szerint formálták a települést. Elindult az urbanizáció, két jól elkülöníthető negyedet hoztak létre, az egyik a piacé, a másik a lakóépületeké volt. A várost megerősítették, a folyón átívelő, korábbi fahíd helyére 1566-ban I. Szulejmán parancsára kőhidat emeltek. A korban tekintélyes méretűnek számító építménynek hamar csodájára jártak. Evlija Cselebi török utazó, történetíró az egekig emelkedő szivárványhoz hasonlította azt, kiemelve, hogy sok országot megjárt, de ekkora hidat sehol nem látott. A 17-18. század fordulóján már 24 mecset állt Mostarban. 

Pusztító polgárháború

1878-ban az Osztrák-Magyar Monarchia szerezte meg a Bosznia-Hercegovina feletti uralmat, vezetésük alatt a városban jelentős fejlesztések indultak, elektromos hálózatot építettek ki, vasutat, iskolákat létesítettek. Az I. világháborút követően a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, a későbbi Jugoszlávia része lett, a II. világháború alatt többször cserélt gazdát a város. 1991-ig a fejlődés évei következtek, ám ’92-ben a szerbek, horvátok és bosnyákok közötti helyzet pattanásig feszült, kitört a polgárháború, amely rengeteg halálos áldozattal járt.

A háborús pusztítás nyomait is őrzi a város - Emlékezésre szólít a kő.
A háborús pusztítás nyomait is őrzi a város - Emlékezésre szólít a kő.
Fotó: Matt Carr / Getty Images Hungary

Történelmi emlékek is megsemmisültek, számos templom és híd, köztük az Öreg híd. A háborús konfliktusok 1995-ben értek véget. 

Újjáépítés

A történelem viharai nyomot hagytak Mostaron, de lassan elindult az újjáépítés. 2004-re befejeződött az Öreg híd, a Stari most és a környék rekonstrukciója, amely egy évvel később már fel is került az UNESCO világörökségi listájára. Az impozáns kőhíd az alatta folyó türkizkék vízzel és a közelében magasodó Hum-heggyel hihetetlenül fotogén, nem csoda, hogy évről évre turisták tömegei kerekednek fel, hogy megcsodálják.

Csontváry Kosztka Tivadar: Római híd Mosztárban, 1903 (részlet)
Csontváry Kosztka Tivadar: Római híd Mosztárban, 1903 (részlet)
Fotó: Wikipédia/Közkincs

A környék híres festőnket, Csontváry Kosztka Tivadart is megihlette, 1903 tavaszát töltötte itt, ennek az időszaknak emlékét őrzi a Római híd Mosztárban és a Tavasznyílás Mosztárban című kép. A hídnak egyébként még egy magyar vonatkozása van: a ’90-es évek végén magyar búvárok segítségével emelték ki darabjait a folyóból. 

Kereszt Mostar felett
Kereszt Mostar felett
Fotó: SimonSkafar / Getty Images Hungary

A város felett magasodó hegyre 2000-ben a horvátok felállíttattak egy 33 méter magas keresztet, a kereszténység kerek évfordulóját ünnepelve.

Hajmeresztő verseny, hangulatos bazárok

A hídról minden évben bátor - vagy inkább vakmerő - versenyzők vetik magukat a mélybe, az utóbbi időben már a népszerű energiaital sziklaugró eseménysorozatához kapcsolódva, de a megmérettetés komoly múltra tekint vissza. A híd két oldalán az óváros házacskái, kávézói, éttermei húzódnak, a bazárban helyi kézművesek és művészek kínálják portékáikat.

A bazárokban minden kapható.
A bazárokban minden kapható.
Fotó: Sarenac / Getty Images Hungary

Az etnikai megosztottság miatt a Neretva mindkét oldalán található piac, egy a muzulmán bosnyákok, egy a katolikus horvátok számára. Az étkezés szempontjából a balkán konyha szerelmeseinek Mostar maga a Kánaán, mindenképp érdemes megkóstolni például a változatos ízesítésű bureket. 

Blagaj, derviskolostor
Blagaj, derviskolostor
Fotó: Tamas Karpati / Getty Images Hungary

Az oszmán építészet egyik legszebb példája a városban a Muslibegović-ház, ami a 18. század második feléből származik, jelenleg luxushotel és múzeum. A Koski Mehmed pasa mecset, ami 1617-ben épült, az egyik legjobb állapotban fennmaradt hasonló építmény a térségben. Már csak azért is megéri felkeresni, mert a minaretből fantasztikus kilátás nyílik az óvárosra és az Öreg hídra. 

Kravica-vízesés
Kravica-vízesés
Fotó: Leonid Andronov / Getty Images Hungary

Mostarból remek kirándulások is tehetők, többek között a blagaji derviskolostorhoz, illetve Bosznia-Hercegovina egyik legszebb természeti kincséhez, a Kravica-vízeséshez. Előbbi alig fél óra alatt megközelíthető kocsival a városból, de utóbbi is körülbelül egy óra alatt elérhető. 

Mintha megállt volna az idő a bájos városkában: 10 képeslapra illő hely a szomszédban

Ezek az elbűvölő kisvárosok a középkort idézik szűk utcáikkal, váraikkal, és hiába a szomszédos országokban találhatók, mégis alig ismerik a turisták. Tíz olyan várost mutatunk, amelyek nem tartoznak a népszerű történelmi helyszínek közé, pedig mindegyik egy-egy felfedezésre váró gyöngyszem.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia/Közkincs.)

Ezt is szeretjük