Van minimális sebesség az autópályán? A KRESZ érdekesen fogalmaz a kérdésről

A KRESZ szerint túl lassan sem szabad az autópályán haladni, de hogy ez mekkora sebességet jelent, az már nem egyértelmű.

GettyImages-1280013038
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki rendelkezik jogosítvánnyal, annak ismernie kell a szabályt, mely szerint személygépkocsival az autópályán a megengedett maximális sebesség 130 kilométer/óra. Abban viszont már sokan bizonytalanok, van-e meghatározva minimális sebességhatár.

Bár ez sokszor éles viták tárgyát képezi, hiszen a túl lassan közlekedő autó akár éppolyan veszélyes is lehet az utakon, mint a sebességhatárt jócskán túllépők, fontos tudni, hogy a KRESZ nem ír elő pontos számot, ennél árnyaltabban fogalmaz.

Minimális sebesség az autópályán

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, ismertebb nevén a KRESZ mindössze annyit ír elő: nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza, ám nem számszerűsíti ezt.

Ami miatt gyakori a félreértés a kérdésben, az az, hogy a szabályzat annyit mégiscsak előír, hogy autópályán és autóúton, valamint az azokra való ráhajtásra szolgáló úton csak olyan gépjárművel szabad közlekedni, amely sík úton legalább 60 kilométer/óra sebességgel képes haladni, az eleve lassabb járművek számára a közlekedés itt tilos.

Ám elég csak a váratlan forgalmi helyzetekre, torlódásokra, a látási viszonyokat befolyásoló időjárási körülményekre, kedvezőtlen útviszonyokra gondolni, hogy kiderüljön, van, amikor indokolt lehet lassabb tempó is a pályán.

Részben kivételt képeznek azok az útszakaszok, amelyeket a Kötelező legkisebb sebesség kék táblával jelölnek, ezeken pedig még az adott szám is látható. Ám természetesen akkor ettől is eltérhetnek a közlekedők, ha a sebesség veszélyeztetné a személy- és vagyonbiztonságot, így például ködben, esőben, csúszós, netán rossz minőségű úton sem érdemes kockáztatni egy balesetet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az azonban egyértelműen kiderül a szabályokból, hogy mindenki, aki részt vesz a közúti közlekedésben, köteles azt úgy tenni, hogy a biztonságot ne veszélyeztesse, másokat indokolatlanul ne akadályozzon és ne zavarjon. Ebbe pedig az is beletartozik, hogy mindenki igyekezzen a közlekedés lendületéhez igazodni, a forgalmat feleslegesen nem feltartani, hogy ne kényszerüljenek mások sem balesetveszélyes manőverekre.

Teszteld tudásod a KRESZ-kvízben!

A KRESZ-szabályokat minden közlekedőnek be kell tartania. Te hány kérdésre tudod a választ?

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük