Mi ez, és hogy került ide?

A boszniai piramisok rejtélye

Ha a közeli országok egyik legtitokzatosabb úti céljára vagy kíváncsi, nézd meg te is ezt a helyet!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bosznia Hercegovinában az elmúlt évtizedben vélhetően Európa legősibb és legnagyobb piramisait tárták fel, a felfedezésről pedig úgy tartják, átírhatja az egész világtörténelmet.

Bár a mai napig számos kérdés merül fel a leletekkel kapcsolatban, a helyszín már most a turisták egyik legkedveltebb közép-európai célpontja, mely jelentős mértékben fellendítette a balkáni térség idegenforgalmát.

Az első európai piramisok

Bosznia-Hercegovina középső részén, a Zenica és Szarajevó közötti úton fekszik Visoko városa, ahol minden idők egyik legnagyobb közép-európai felfedezéséről rántották le a leplet a közelmúltban.

Bár legendák évszázadok óta szóltak arról, hogy a település fölött magasodó hegyet nem a természet alkotta, 2005 óta kezd bizonyossá válni, hogy az erdővel borított Visočica-hegyen terülnek el Európa legrégibb és legnagyobb piramisai.

A régészeti munkálatokat Semir Osmanagić amatőr régész kezdte meg 2005-ben, mára pedig - a piramis völgyét feltérképezve - már kilenc piramisalakzatot különböztetnek meg, melyek közül ötöt el is neveztek.

Így lett a helyieknek Nap, Hold, Sárkány és Szeretet piramisuk, valamint Föld templomuk. Osmanagić állítása szerint a felfedezett piramisok nem természetes képződmények, hanem ősi, emberi kézzel megmunkált alkotások.

2008-ban Szarajevóban megtartották az I. Nemzetközi Boszniai Piramisok Völgye Konferenciát, ahol a további kutatások fontosságát, valamint a régészeti oktatás bevezetését hangsúlyozták, annak ellenére, hogy a régésztársadalom nem nézte jó szemmel az ásatásokat, szerintük ugyanis a Visočica-hegyen középkori műemlékerőd áll, alatta pedig illír település, Osmanagić azonban a régészet minden szabályát félretéve, a hegy egyes kultúrtörténeti rétegeit átvágva látott neki az ásatásoknak.

A világ 23 megdöbbentő, földöntúli tája

Nézegess képeket!

Elolvasom

Legenda vagy valóság?

A Nap piramis egyedüli a kilenc feltételezett piramis között, mely alakjában hasonlóságot mutat a jól ismert piramisokéval, és a Kheopsz-piramisokhoz hasonlóan az északi Sarkcsillag felé mutat, sőt, tájolása pontosan megegyezik a négy fő világtájjal.

A kutatók sok más hasonlóságot is felfedeztek az egyiptomi és a mexikói piramisok vonatkozásában, emellett számos légi- és űrfelvétel alátámasztotta, hogy a Nap piramis szabályos háromszög alakkal bír, mely, bár létrejöhet a természet munkája által is, rendkívül ritka.

A völgyben továbbá öt olyan alakzatot találtak, melynek legalább kettő, de olykor három oldala is háromszöget formál. Bár az egyiptomi piramisok építőanyagához hasonló kőtömböket és borítást is felfedeztek a hegy megbontása során, valamint a hőtérképek szerint is az valószínűsíthető, hogy az alakzatok üregesek, tényleges bizonyíték a különleges formák mibenlétére máig nincs.

Magyar nyomok a piramisokban

A feltételezett piramisok közelében talált barlangban és alagútban fellelt írásos köveket több kutató is vizsgálta, melynek során a székely-magyar rovásírás 39 betűjéből eddig 21 betűt sikerült azonosítani.

Bár az írásjelek jelenleg nem alkalmasak arra, hogy a piramisnak vélt képződmény korát megbecsüljék, vagy elméleteket állítsanak fel, a kutatásoknak mindenképp érdekes eredménye, hogy a piramis barlangjában olyan, két szójelből álló feliratot fedeztek fel, mely hasonló elven íródott, mint a mexikói totonák piramison található felirat.

Rejtélyes, misztikus helyek

Nézegess képeket!

Elolvasom

A feltételezések szerint a boszniai piramist - mely Osmanagič szerint akár 34 ezer éves is lehet - kultikus helyként használták, ahol a világoszlopot, a Tejutat vagy az égig érő fát tisztelték, még akkor is, ha nem piramis volt, hanem természetes módon képződött hegy.

A piramisok völgye ma turistalátványosság

Bár korántsem biztos, hogy valóban piramisokról van szó, a leleteket övező kultusz a helyiek között egyre nagyobb méreteket ölt - számtalan piramisokkal kapcsolatos szuvenírt szerezhetnek be például az idelátogatók, és sorra épülnek a szálláshelyek -, és turisták százezrei keresik fel a várost minden évben, hogy saját szemükkel lássák a felfedezéseket.

A nemzetközi média is intenzíven foglalkozik a turisztikai újdonsággal, melyért a helyiek igen hálásak, hiszen a vélt vagy valós piramisok az egész világ érdeklődését felkeltették.

Ha sikerül bebizonyítani, hogy Bosznia-Hercegovina ezen részén valóban piramisok vannak, akkor a Nap piramisnak keresztelt építmény 220 méteres magasságával, szabályos háromszög alakjával a gízai piramisokhoz hasonló tiszteletet és népszerűséget vívhat ki magának.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha saját magad akarsz meggyőződni a hegy látványának piramisokéhoz hasonló voltáról, és ellátogatnál Visokóba, Zenica és Szarajevó felől egyaránt meg tudod közelíteni az utóbbitól 25 kilométerre fekvő települést.

Kép: hu.wikipedia.org.

Ezt is szeretjük