Mi a teendő, ha sodor a víz? Így tudod a legkönnyebben kimenteni magad
A víz könnyen elsodor bárkit, még a jó úszóknak is ismernie kell a teendőket.

fuldoklas segitseg viz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vizek partján főként nyáron gyorsan képes megváltozni az időjárás, így erőteljes hullámverés alakulhat ki, mely ha elsodor a parttól, egyenesen életveszélyes.

Ez igaz az állóvízre, de a folyókra különösen. Még a szelídnek tűnő vizek is lehetnek veszélyesek. Ilyenkor könnyen jön a pánik, és szó szerint életmentő lehet, ha tudod, mit kell csinálni.

Mi a teendő, ha sodor a víz?

A legtöbben amikor észreveszik, hogy befelé sodródnak a hullámokkal, azonnal megpróbálnak partra úszni, ám gyakran ilyenkor a hullámok már túl erősek ahhoz, hogy egyenesen a part felé tartva le lehessen győzni őket. Éppen ezért az úszók bepánikolnak, minden erejüket beleadják, majd kifáradva megfulladnak a tengerben. 

uszas tengeri

A szakértők ehelyett két más megoldást is javasolnak, amivel kimentheted magadat a sodró vízből. Az egyik lehetőség, hogy egyszerűen megpróbálsz lebegni, és hagyod, hogy a sodrás partra mosson, ám ez nem minden esetben működik. Ha néhány perc után azt veszed észre, hogy még mindig befelé visznek a hullámok, érdemes megpróbálni a parttal párhuzamosan úszni, ami szintén segít abban, hogy maga a víz juttasson ki a bajból.

A legjobb megoldás azonban az, ha folyamatosan figyeled a vízben tartózkodók számára közvetített viharjelzéseket, és nem merészkedsz mély vízbe, ha nem vagy biztos úszó. Fontos emellett, hogy ha sodrásba kerülsz, akkor próbáld felhívni magadra a figyelmet, például integetéssel vagy kiáltással, sőt, nem árt, ha a parton legalább egy ember tud róla, hogy a vízbe mentél.

Tengerparti paradicsomok

Horvátország apró szigetei  és hosszú partja mentén számos olyan aprócska, édeni öböl található, ahol kristálytiszta, türkizkék a víz. Nézz meg párat a legszebbek közül!

Ezt is szeretjük