A tökéletes hely, ha mesebeli menedékre vágysz

Vadregényes tájak, kedves emberek, határtalan csend és nyugalom - ez vár rád, ha ezt a helyet veszed célba.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A barlangok, szurdokok, hegyek és völgyek otthonának nevezett Jósvafő az ország ritka szép ékszerdoboza, egy mesebeli falu Észak-Magyarország kis szegletében, közel a szlovák határhoz, hazánk egyik legszebb nemzeti parkjának területén.

Ha reggel madárcsicsergésre és a friss, hegyi levegő fuvallataira szeretnél ébredni, majd egy lélekmelegítő, forró ital társaságában élvezni a táj utánozhatatlan szépségét, egyúttal a helybéliek vendégszeretetét, aligha találhatsz e vidéknél tökéletesebbet.

Akár ihletre, menedékre és megnyugvásra, akár kalandos, élményekben gazdag időtöltésre vágysz, Jósvafőt érdemes célba venned - ha pedig már ott vagy, eláruljuk, mi az, amit nem szabad kihagynod.

Séták egy bűbájos faluban

Ha nem csak magadra, de másokra, az ismeretlen táj értékeire is szeretnél több időt szánni, a legjobb, ha a környék bebarangolását a számos kincset és titkot tartogató Jósvafő múltjának és jelenének megismerésével kezded. Érdemes elsőként a ma csak körülbelül háromszáz lelket számláló falu 1890-ben épült tájházát, vagyis az úgynevezett Szakáll-portát célba venned, mely a vidékre jellemző, egy szobasoros, nyeregtetős épület faoszlopos tornáccal, nyári konyhával, kocsiszínnel, istállóval, csűrrel és pinceházzal.

A tájházban a korabeli életet prezentáló használati és berendezési tárgyak mellett számos kiállítást is megtekinthetsz - többek között a környék barlangjait bemutató, a középkori vaskohászat vagy a régmúlt iparágainak emléket állító, illetve a karsztplasztika-kiállítást -, majd a Jósva-patak mellett épült vízimalmot, az erdei iskolát, a parókiát, a Huszita-házat és a népi lakóházakat is megcsodálhatod.

Forrás: josvafo.hu

Utóbbiak különlegessége, hogy Jósvafő lakói máig ápolják hagyományaikat, egyúttal értékként megőrzött, fenntartható, természetközeli életmódjukat.

Ennek is köszönhető, hogy az itt élők jó része képes megélni a falu adta lehetőségekből, mint ahogy az is, hogy a település nagyobb részét 1999-ben műemléki jelentőségű területté nyilvánították. Mindemellett az Aggteleki Nemzeti Park részeként is az UNESCO Világörökséghez tartozik.

Kalandos barlangjárás

Jósvafőt nem véletlenül nevezik a források és barlangok völgyének. Ha vonzanak a föld mélyének titkai, és régóta szeretnéd kipróbálni a barlangászást, itt bőven lesz alkalmad rá, hogy megtedd. Több túraút is a rendelkezésedre áll, az Aggteleki Nemzeti Park részeként ugyanis a vidék rengeteg érdekes földalatti látnivalót tartogat az idetévedőknek. Körülbelül két óra alatt járhatod be a Baradla-barlang egyik szakaszát, melynek legérdekesebb pontja kétségtelenül az a 19 méter magas karsztformáció, mely Magyarország legmagasabb álló cseppkövének számít.

A Világörökség magyar helyszínei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az Óriások terme is tartogat meglepetéseket, a mérete mellett pedig az akusztikája is lenyűgöző, ezért sokszor ad otthont hangversenyeknek, koncerteknek. Ha szerencséd van, akkor részese is lehetsz egy ilyen különleges élménynek.

A Vass Imre-barlangban a függő cseppkövek és a szalmacseppkövek mellett megnézheted Jósvafő egyik leghíresebb képződményét, a meseszép Narancszuhatagot is. Az ötszáz méteres túrát körülbelül egy óra alatt teljesítheted, ha azonban jobban meg akarod ismerni ezt a szakaszt, a három órás változatot is kipróbálhatod.

Ha pedig egy igazán nehéz és izgalmas útra vágysz, ne hagyd ki a sorból a Kossuth-barlangot sem. A túra a Nagy-Tohonya-forrástól indul, és az út során szálkő oszlopokat és tarajokat is láthatsz. A kaland azonban csak ezután kezdődik, ugyanis egy drótkötélhídon kell átkelned a Nagy-tavon. A túra a gyönyörű Reménytelen-szifon-tóig tart, ahol kipihenheted magad a másfél kilométeres túra után. Aggtelek és Jósvafő között helyezkedik el továbbá a Béke-barlang is, melynek levegője gyógyhatású, így itt asztmaszanatóriumot is létrehoztak a gyógyulni vágyók számára.

Vadregényes túrák

Jósvafő környékét természetesen nemcsak a föld alatt érdemes megcsodálni, hisz a völgy, mely a falunak otthont ad, hazánk egyik legfestőibb természeti tája. Nem véletlen például, hogy oly sokan döntenek úgy, hogy itt esküsznek örök hűséget egymásnak.

Forrás: josvafo.hu

Ha romantikára vágysz, a mesterségesen kialakított Tengerszem-tónál igazi kincsre lelhetsz, emellett a piros, kék és zöld jelzések mentén haladva több turistaútvonal és tanösvény - például a Fürkész-ösvény, a Baradla- és a Tohonya-Kuriszlán-tanösvény - is segít abban, hogy megismerd a környék természeti látnivalóit, illetve a hely élővilágát, mely szintén egyedülálló.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Itt található például Magyarország egyetlen hucul ménese, melynek lovai genetikailag szoros rokonságban állnak a hunokéival. A rideg ménes egész évben megtekinthető, és természetesen lovagolni is lehet, akár lóháton is végigmehetsz egy-egy túrán. A kirándulások során mindemellett rengeteg foltos szalamandrát láthatsz, mely az Aggteleki Nemzeti Park jelképe is. Ha pedig a kiadós természetjárás során megéheznél vagy épp megszomjaznál, a Szőlőhegyen mindenképp térj be a pincészetekbe, és kóstold meg a helyi borokat, pálinkát és a grulyalángost.

Élvezd Jósvafő vendégszeretetét!
Az egész évben családias hangulattal váró Jósvafő remek példája a falusi turizmusnak, melynek keretében sok helybeli adja ki házát az utazóknak, és rendszerint reggelivel, ebéddel, vacsorával, nem utolsósorban pedig hasznos tanácsokkal - akár a környékbeli látnivalók, akár a mindennapi élet vonatkozásában - látja el az ideérkező vendéget. Ha szállást keresel, szeretnéd megismerni a helyi vendéglátóhelyeket, vagy csak a faluról és környékéről akarsz többet megtudni, kattints ide! »
Ezt is szeretjük