Életveszélyes vírus terjed: elérte a népszerű nyaralóhelyeket is?
Jelenleg még nincs gyógymód az esetek jelentős részében halálos vírusra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár Dél-Koreában tört ki járvány, a MERS-vírus elsősorban a Közel-Keleten fertőz, ezért ottani utazáskor számítani kell a megbetegedésre. A cseppfertőzéssel terjedő vírust 2012-ben, Szaúd-Arábiában azonosították, az Egészségügyi Világszervezet szerint azonban azóta több mint ezer ember fertőződött meg, közülük pedig több mint négyszázan meghaltak.

Szaúd-Arábia mellett ráadásul az MTI információi szerint regisztráltak már megbetegedést Thaiföldön, Jordániában, Katarban, az Egyesült Arab Emírségekben, Tunéziában, Olaszországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, a legújabb hírek szerint pedig újabbat a Fülöp-szigeteken is.

Mikor kell a vírusra gyanakodni?

Bár utóbbi esetekben nincs szó járványról, mindenképpen érdemes sürgősen orvoshoz fordulni, és a vírusra gyanakodni, ha akár csak néhány napos közel-keleti utazás után nem sokkal súlyos influenzaszerű tünetek - hirtelen kezdődő, 38 fok fölötti láz, köhögés, tüdőgyulladás - lépnek fel.

A főként az idős és a legyengült immunrendszerű embereket veszélyeztető vírussal kapcsolatban a megelőzés egyetlen módja az óvatosság.

Még nem száz százalékig bizonyos, de valószínű, hogy a tevék hordozzák a vírust, ezért azt javasolják az érintett területre utazóknak, hogy kerüljék a tevegelést. Bár a tájékoztatás szerint az egész Közel-Kelet érintett, a legtöbb megbetegedés Szaúd-Arábiában volt.

Magas a halálozási arány, és nincs gyógymód

A MERS-koronavírus az angol Middle East Respiratory Syndrome, azaz közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes kezdőbetűiből kapta rövidítését. A betegek halálozási aránya magas, csaknem 40%-os, a kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógymód: sem gyógyszer, sem más terápia, sem pedig védőoltás.

A betegség lappangási ideje 1-14 nap. A súlyos esetek csak nagyon magas szintű kórházi ellátással kezelhetők, ha a beteg a fertőződés után hamar bekerül egy intenzív osztályra, akkor a betegség megfogható.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Bár Dél-Koreában már csillapodik a járvány, hivatalosan csak akkor jelentik be, hogy vége, ha nem történik újabb fertőzés a lappangási idő kétszerese, vagyis 28 nap alatt sem.

Ezt is szeretjük