Megszűnnek az utazási kedvezmények? Íme, a kormány tervei
Az utasok egy része ráfizethet a kedvezményrendszer átalakítására. Mire számíthatsz?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közlekedési kormányzat górcső alá vette a közösségi személyszállítás kedvezményrendszerét, és a spórolás jegyében terveik szerint több, eddig kedvezményezett csoport ezentúl kénytelen lesz teljes árú jegyet váltani a MÁV és a Volán járatain.

A 2012-ben érvényes új vasúti menetrend december elején lép életbe, de még nincs végleges döntés arról, pontosan kiket érintene a busz- és vonatjegy egyes kedvezményeink eltörlése. A hírek szerint legalább két tucat, korábban különféle jogcímekre hivatkozva bevezetett utazási kedvezmény bukhat el a MÁV-Start Zrt.-nél és a Volán-társaságoknál, ha végül megszavazzák a változtatásokat.

Készül a tervezet

Völner Pál, a fejlesztési tárca infrastruktúráért felelős államtitkára a Napi Gazdaságnak nyilatkozott még október elején egy konferencián, ahol elmondta, hogy a MÁV Zrt. 300 milliárd forintnyi adósságának konszolidálása lekerült a napirendről, hiszen a vasúttársaság terhei az elmúlt években is hasonlóan alakultak, ám ettől még nem vált működésképtelenné, de azt elvárják a MÁV-tól, hogy ne növelje tovább az adósságát.

A Széll Kálmán-tervben megfogalmazott közlekedési holding a MÁV Zrt. és Volán-társaságok integrálásával az államtitkár szerint akár 2012 januárjára is megszülethet. A személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény tervezetét pedig még idén ősszel elfogadhatja a parlament: előbbi célul tűzi ki a közösségi közlekedés részarányának növelését.

Völner elismerte, hogy hozzányúlnak a kedvezményekhez, de azt is hozzátette, hogy ez csak az utasok kisebb csoportjait érinti majd, a diákok és nyugdíjasok kedvezményes utazási lehetősége megmarad.

Kiket érinthet?

Egyes elképzelések szerint a pórul járó kisebb csoportok egyike lehet a 65 év alatti nyugdíjasok csoportja, vagyis, akik korengedménnyel vonulhattak nyugdíjba, és eddig igénybe vehették a kedvezményt.

A jelenlegi szabályok szerint ők évente 16 alkalommal 50%-os és kétszer 90%-os jegyet válthatnak. Most még 90%-os kedvezményt vehetnek igénybe azok az állami gondozottak is, akik legalább tízfős csoportban utaznak, előzetes írásos bejelentés alapján kérve a kedvezményt. A kiszivárgott hírek szerint őket is érintené a változás, ahogy a felnőtt csoportok háromféle utazási támogatása is áldozatul eshet az új szabályoknak.

Többen vitatják a határon túli magyarok különböző csoportjainak utazási támogatását, így valószínű, hogy ebben a körben is lesznek majd érintettek. Idén még ingyen használhatják a MÁV-Start járatait azok a 65 év feletti külföldön élők, akik felmutatják magyar igazolványukat vagy magyar hozzátartozó igazolványukat. A hat és 65 év közöttiek is támogatottak, bár ők nem kaptak díjmentességet, de évente négyszer 90%-os kedvezményt vehetnek igénybe. A magyar igazolvánnyal rendelkező diákok pedig féláron juthatnak jegyhez az utazás gyakoriságának korlátozása nélkül.

Eddig ingyen utazhattak a MÁV-járatokon a hadirokkantak és kísérőik, a hadiözvegyek és a menekültek is, de most valószínűleg az ő kedvezményük is ugrik. A MÁV dolgozói a tervek szerint továbbra is jogosultak lesznek a kedvezményes bérletekre, de a családtagjaiktól már elvehetik a támogatást.

Elvetett ötletek

A Népszabadság úgy tudja, a szaktárca tervezetének összeállítói meghallgatták a közszolgáltatók javaslatait is, de azok többségét elvetették. Az egyik elsöpört elképzelés szerint 2012-től az utazási kedvezményeket a költségvetésnek nem a vasúton, illetve az autóbuszos cégeken keresztül kellene finanszíroznia. Helyette a javaslat szerint a nyugdíjasok utazásait a nyugdíjbiztosítónak, a diákokét az oktatási tárcának, a fogyatékkal élőkét pedig az egészségbiztosítónak kellene fizetnie. Az ötleten nem gondolkodtak túlzottan sokat, az illetékesek a felvázolt elgondolást túl bonyolultnak tartották a kivitelezéshez. Ha vidékről jársz be dolgozni, a cég is támogathat: tudd meg, mennyit kaphatsz utazásra!

Gyakran utazol távolsági busszal, vonattal?

Ezt is szeretjük