Óriási meteorkrátert fedeztek fel Magyarországon: most megnézheted!

A meggyespuszta-kaszavölgyi krátert egy meteorit hozta létre.

veszprem latkep
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy szerencsés véletlen kapcsán derült fény arra, hogy a veszprém megyei Meggyespuszta-Kaszavölgy területe valójában nem más, mint egy hatalmas meteorkráter. Nézd meg te is az óriási gyűrűt, amit még az űrből is tökéletesen látni!

A Google Earth felvételén jól kivehető a világos színű gyűrű

Meglepő felfedezés

Dr. Négyesi Lajos 2006-ban hadtörténeti terepkutatásokat végzett a Google Earth-szel, amikor érdekes területre lett figyelmes.

A műholdas felvételeken egy világos, gyűrűszerű  rajzolatot fedezett fel Veszprémtől délre, mely feltételezhetően nem más, mint egy 800 méter átmérőjű, illetve 20 méteres szintkülönbséggel rendelkező kráter.

A hadtörténész a korábbról rendelkezésre álló légifotók segítségével megállapította, hogy a forma mindenhol tökéletesen kivehető, így kizárta a lehetőséget, hogy esetleg a Google Earth felvétele tévedne.

Ezek alapján arra a megállapításra jutott, hogy a Meggyespuszta-Kaszavölgy területén található krátert meteoritbecsapódás hozta létre.

Még nem minden tisztázott

Dr. Négyesi az Élet és Tudomány című folyóiratban és a Magyarhoni Földtani Társulat 2006-os előadásán is ismertette elképzelését, melyet a szakma nem fogadott egyöntetűen pozitívan.

Egyes kutatók nem zárták ki, hogy valóban kozmikus eredetű a kráter, ám különféle geofizikai, geológiai és ásványtani vizsgálatokat javasoltak, hogy valóban kézzel fogható bizonyítékot kapjanak a Meggyespuszta-Kaszavölgy kráter kialakulását illetően. A vizsgálatokat ezután nem sokkal megkezdték, de az ásatásokat és méréseket a mai napig nem fejezték be.

Ha véglegesen beigazolódik, hogy valóban egy nagyobb hullócsillag okozta a mélyedés kialakulását, azzal a helyszín úgy vonul be a földrajztankönyvekbe, mint az egyik első Magyarországon felfedezett kráter. De ez nem minden, a veszprémi városvezetés tervei szerint, ha bebizonyosodik az eredet, akkor a meggyespuszta-kaszavölgyi objektumnál jelentős idegenforgalmi központot hoznak létre.

Mi hiányzik Magyarországról?

Bár az ország számos csodát magáénak tudhat, így sem vagyunk elégedettek. Megkérdeztük az utca emberét, miből lehetne több hazánkban.

A környék szépségei

A közeli Veszprém települését és környékét azonban nemcsak a kráter kapcsán érdemes felkeresni, ugyanis a város utcáról utcára változtatja arculatát, köszönhetően 14 városrészének. A középkori terület egyik leghíresebbje a várnegyed, itt található a település legrégebbi középkori épülete, a Gizella-kápolna, illetve az érsekség főszékesegyháza is, ami 10. században épült alapokon nyugszik. A belvárosban álló veszprémi Petőfi Színház a város négy teátrumának egyike, ahol olyan hírességek is megfordultak, mint a színészlegenda, Latinovits Zoltán.

A Veszprémi vár kapuja
A Szerelem-sziget zöld környezete

A királynék városában található azonban a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark is, ami a természet szerelmeseinek nyújt maradandó élményt, ahogyan a közeli Veszprémvölgy és a Szerelem-sziget különleges párosa is - főként jó időben.

Képek: mageof.hu; orszagalbum.hu, juhaszj; hu.wikipedia.org, Veszprém szócikk, Mihálykó Péter.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük