Mediterrán városok Magyarországon
A tengernél érezheted magad!
Nem kell a Riviérára utaznod, ha napsütésre vágysz. Néhány hazai városban mindent megtalálsz!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem kell a tengerpartra utaznod, ha mediterrán hangulatra vágysz. Pezsgő vízparti életet, történelmi helyszíneket, mesés természeti értékeket, de még búvártanfolyamot is találhatsz a következő hazai városokban.

Pécs
Gyékényes
Szeged
Fertőrákos

A mediterrán hangulatok városa: Pécs

A 2010-es év Európai Kulturális Fővárosa idén különösen sok kiállítással és programmal várja az idelátogatókat, de a római időkig visszatekintő múlttal rendelkező település állandó látnivalói is lenyűgözőek. Az Ókeresztény Temetőkápolna északi termében egymásra helyezett sírok, oltára alatt pedig a község egyik vallási vezetőjének sírja idézi meg a letűnt időket.
 
Ha az újabb idők művészetében gyönyörködnétek, látogassátok meg a Csontváry és a Vasarely Múzeumot vagy a Zsolnay Kerámia Kiállítást. Egy mediterrán város környékéről természetesen a vízpart sem hiányozhat, ha úsznátok egyet, keressétek fel a Pécstől 14 kilométerre fekvő Orfűt, ahol három csodálatos, kék vizű tó és számos vízisport-lehetőség várja az idelátogatókat.

Búvárkodj itthon: Gyékényes

A magyar-horvát határon fekvő Gyékényes az itt található bányatónak köszönheti vonzerejét. A kristálytiszta, kavicsos aljú tó a búvárok szerint az a hely, ahol Magyarországon érdemes merülni.

A tó partján modern búvárcentrum található, és képzéseket is indítanak, így nem kell a tengerig utaznod, ha ki szeretnéd próbálni ezt a remek sportot: a víz alatti négyméteres látótávolság pedig lehetővé teszi, hogy igazán közelről ismerhesd meg az édesvízi élővilágot. Természetesen a búvárkodás mellett más vízi sportokra is van lehetőség, a legtöbb nyaraló saját stéggel és csónakkal rendelkezik, csak kérned kell, és használhatod őket.

Mivel a bányató hirtelen mélyül, csak úszni tudóknak ajánlatos itt fürdeni. A családdal érkezőknek érdemes a vasúttól nem messze található, füvesített és szépen karbantartott strandot felkeresniük, ahol a víz csak fokozatosan és kiszámíthatóan mélyül.

Ha szerettek kerékpározni, Gyékényesen lesz rá lehetőség, hiszen aszfaltos bicikliút vezet a tó körül, és a Duna-Dráva Nemzeti Park közel eső területeit is felkereshetitek. Ha kirándulni szeretnétek, a Látó-hegyet vegyétek célba. A Dráva itt közvetlenül a hegy lábánál hömpölyög, körülbelül 80 méter magasságból pedig gyönyörű kilátás nyílik az egész völgyre.

A napfény városa: Szeged

A Tisza-parti település évközben az egyetemistáknak, nyaranta pedig a kirándulóknak köszönheti pezsgő mindennapjait. A város az újkőkor óta lakott, de az 1879-es árvíz a legtöbb épületét elpusztította, újra kellett építeni őket. Így a gyönyörű belváros a kövezett terekkel és a tágas sétálóutcákkal a 19. század végi, szecessziós hangulatot idézi.

Szeged legfőbb nevezetessége a Dóm téren álló Fogadalmi templom, melyet monumentális belső tere és lenyűgöző díszítése Európa egyik legszebb templomává emel. Érdemes megnézni a Boszorkányszigetet is, mely egykor a boszorkányégetések színhelyéül szolgált, ma azonban kellemes séták tere a buja növényzetnek és a szőke folyónak köszönhetően.

Az időjárásra remélhetőleg nem lesz panasz: az egész országban Szegeden ugyanis a legmagasabb a napsütéses órák száma egy évben, ezért is nevezik a napfény városának.

A tó, ami eltűnt, majd újra megkerült: Fertő-tó, Fertőrákos

Az osztrákokkal közös Fertő-tó méltatlanul mellőzött a magyar turisták körében a Balatonhoz és a Velencei-tóhoz képest. Pedig a Balaton után ez Közép-Európa második leggyorsabban felmelegedő tava, a víz hőmérséklete nyaranta eléri a 30 Celsius-fokot is. Sokakat talán a név ijeszt el, pedig ez a szó ma már kevésbé ismert jelentésére - mocsaras, agyagos, sáros hely - utal, nem pedig tó vizének tisztaságára.

Ezt az is bizonyítja, hogy a strand üzemeltetői elnyerték a Kékhullám Zászlót, a kitüntetés pedig többek között a víz minőségére is garancia.

A tó mélysége a legmélyebb helyeken sem több 180 centinél, és, mivel csak egyetlen igazi folyó, a Vulka táplálja, történelmi távlatokban nézve vízszintje elég ingadozó: 100-120 évente teljesen kiszárad, de olyan is volt már, hogy Balaton-méretűre duzzadt, és öt falut nyelt el.

A Fertő-tó környéke már az újkőkor idején is lakott volt, mai arculata az itt élő emberek és a természet kölcsönhatásának évmilliós eredménye. Ennek a múltnak állít emléket a felsőrákosi Kristálymúzeum, ahol egy család csaknem fél évszázados munkájának köszönhetően gyönyörködhetsz a csillogó kalcitkristályokban és a történelem előtti időkből fennmaradt fosszíliákban.

Mindenképpen meg kell látogatnotok a Mithrász-szentélyt is, amit a leletek alapján egy római tiszt állíttatott a Napisten számára, még a 3. században. Kétségtelen, hogy Fertőrákos egy csodálatos, napsütötte, tóparti település, különös hangulatához pedig a bizarr név, az el-eltűnő, majd újra megjelenő tó és a letűnt korokból ránk maradt tárgyi leletek is hozzájárulnak.

Képek: hu.wikipedia.org, Csörföly D; www.orszagalbum.hu, ryah54; Sherad; www.orszagalbum.hu, pupuska88.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük