20 meglepő érdekesség Máltáról, amiről talán nem is hallottál
Málta a kultúrák olvasztótégelye, letűnt korok csodái, apró öblök, finom ételek várják a turistákat.

Dia

 	Dél-máltai városka kikötője 	Városi kikötő Málta déli részén, Marsaxlokkban, tipikus színes halászcsónakokkal. A helyiek gazdálkodnak, halásznak vagy éppen a turisták által igen kedvelt kávézókban és trafikokban dolgoznak. Minden kissé lelassult, senki sem siet, hosszas párbeszédek és vidám hangzavar keveredik a mindig susogó szél hangjával. Málta vidéki részén jócskán kevesebb a turista, mint a fővárosban, Vallettában, így valódi kikapcsolódás belesni a sziget bármelyik kisvárosának átlagos hétköznapjaiba.

Dél-máltai városka kikötője

Városi kikötő Málta déli részén, Marsaxlokkban, tipikus színes halászcsónakokkal. A helyiek gazdálkodnak, halásznak vagy éppen a turisták által igen kedvelt kávézókban és trafikokban dolgoznak. Minden kissé lelassult, senki sem siet, hosszas párbeszédek és vidám hangzavar keveredik a mindig susogó szél hangjával. Málta vidéki részén jócskán kevesebb a turista, mint a fővárosban, Vallettában, így valódi kikapcsolódás belesni a sziget bármelyik kisvárosának átlagos hétköznapjaiba.

Dia

 	Piac, kikötő, pihenőhely egyben 	Marsaxlokkon a kikötő melletti partrész nem csak a halászcsónakok tároló helyeként és pálmafákkal szegélyezett sétányként szolgál, hanem kávézók tucatjai fogják körbe, de itt árulják portékáikat a helyi kiskereskedők és gazdák is, akik jól megférnek a szuveníreket kínáló árusokkal.

Piac, kikötő, pihenőhely egyben

Marsaxlokkon a kikötő melletti partrész nem csak a halászcsónakok tároló helyeként és pálmafákkal szegélyezett sétányként szolgál, hanem kávézók tucatjai fogják körbe, de itt árulják portékáikat a helyi kiskereskedők és gazdák is, akik jól megférnek a szuveníreket kínáló árusokkal.

Dia

 	A marsaxlokki halpiac 	A zsibvásár mellett kezdődik a halpiac, ahol a szó szoros értelmében friss az áru, a tengerből egyenesen az árusok asztalára kerül. Talán éppen ennek köszönhető, hogy a megszokott, fojtogató, nehéz halszag helyett a sós levegő és a friss halhús illata keveredik. Az alkudozás és hangos diskurzus itt szintén a vásárlás kötelező része, ahogy a piac többi részén is. 	 

A marsaxlokki halpiac

A zsibvásár mellett kezdődik a halpiac, ahol a szó szoros értelmében friss az áru, a tengerből egyenesen az árusok asztalára kerül. Talán éppen ennek köszönhető, hogy a megszokott, fojtogató, nehéz halszag helyett a sós levegő és a friss halhús illata keveredik. Az alkudozás és hangos diskurzus itt szintén a vásárlás kötelező része, ahogy a piac többi részén is.
 

Dia

	Vallettai utcakép	Málta három lakott szigetből áll, az egyik szintén Málta névre hallgat, a másik kettő a kisebb Gozo és a legkisebb Comino. Valletta Málta - és egyben az EU legkisebb - fővárosa, bár hangulatában inkább egy nagyra nőtt Szentendréhez hasonlít, de lakosainak száma is alig haladja meg a 6 300 főt. Valódi időutazás Valletta utcácskáin elidőzni.	 

Vallettai utcakép

Málta három lakott szigetből áll, az egyik szintén Málta névre hallgat, a másik kettő a kisebb Gozo és a legkisebb Comino. Valletta Málta - és egyben az EU legkisebb - fővárosa, bár hangulatában inkább egy nagyra nőtt Szentendréhez hasonlít, de lakosainak száma is alig haladja meg a 6 300 főt. Valódi időutazás Valletta utcácskáin elidőzni.
 

Dia

	Agávé mező	Gyönyörű kilátás nyílik a tengerre a sziget teljes peremén. Az agávé az egyik leggyakoribb vadon élő növény Máltán, a képen éppen néhány közülük virágzik. Egyes fajok már 8–10 évesen virágoznak, ám némelyik példány csak 30–40 év után. A szinte fa méretű virágok, miután elszáradnak, kidőlnek, akár a korhadt fenyő, és vele együtt a növény is elpusztul. Misztikus látványt nyújt a szigeten tett túra közben a számtalan, földöntúli tájat idéző, elhaló agávé mező.

Agávé mező

Gyönyörű kilátás nyílik a tengerre a sziget teljes peremén. Az agávé az egyik leggyakoribb vadon élő növény Máltán, a képen éppen néhány közülük virágzik. Egyes fajok már 8–10 évesen virágoznak, ám némelyik példány csak 30–40 év után. A szinte fa méretű virágok, miután elszáradnak, kidőlnek, akár a korhadt fenyő, és vele együtt a növény is elpusztul. Misztikus látványt nyújt a szigeten tett túra közben a számtalan, földöntúli tájat idéző, elhaló agávé mező.

Dia

	Popeye-falu Máltán	Valóban filmbe illő az öböl, amelynek szélén a Popeye-falu fekszik. A színes faviskókból álló falucskát 1979-ben építették Popeye, a tengerész számára, ugyanis itt forgatták a világhírű filmet Robin Williamsszel a főszerepben. A tengerben ugyan nem ajánlott fürödni, csónakázni azonban szabad, a falu pedig animátorokkal és szórakoztató programokkal várja a családos nyaralókat.

Popeye-falu Máltán

Valóban filmbe illő az öböl, amelynek szélén a Popeye-falu fekszik. A színes faviskókból álló falucskát 1979-ben építették Popeye, a tengerész számára, ugyanis itt forgatták a világhírű filmet Robin Williamsszel a főszerepben. A tengerben ugyan nem ajánlott fürödni, csónakázni azonban szabad, a falu pedig animátorokkal és szórakoztató programokkal várja a családos nyaralókat.

Dia

	Öblök és teraszok a város szívében	Vallettában a tengerrel körbeölelt városszéleket kisebb nagyobb kikötők és öblök szabdalják. Itt nappal és éjszaka is hömpölyögnek a turisták, hatfogásos helyi specialitásokkal, friss hűsítőkkel várják a kikötők mellé épült éttermek a vendégeket. Az éjszakai élet pedig lényegében mindenhol zajlik, diszkókban, utcán, lépcsősorokon, bárokban, a tengerparthoz közeli részeket elözönlik a fiatalok.

Öblök és teraszok a város szívében

Vallettában a tengerrel körbeölelt városszéleket kisebb nagyobb kikötők és öblök szabdalják. Itt nappal és éjszaka is hömpölyögnek a turisták, hatfogásos helyi specialitásokkal, friss hűsítőkkel várják a kikötők mellé épült éttermek a vendégeket. Az éjszakai élet pedig lényegében mindenhol zajlik, diszkókban, utcán, lépcsősorokon, bárokban, a tengerparthoz közeli részeket elözönlik a fiatalok.

Dia

	A Jézus Szíve rend apácája indul a belvárosba	Máltán igen erős a római katolikus vallás jelenléte, a lakosság 4 %-a apáca vagy pap. Olyannyira hithű ország, hogy a válást is mindössze két évvel ezelőtt törvényesítették, azonban az abortuszt a mai napig semmilyen indoklással sem engedélyezik.

A Jézus Szíve rend apácája indul a belvárosba

Máltán igen erős a római katolikus vallás jelenléte, a lakosság 4 %-a apáca vagy pap. Olyannyira hithű ország, hogy a válást is mindössze két évvel ezelőtt törvényesítették, azonban az abortuszt a mai napig semmilyen indoklással sem engedélyezik.

Dia

	Vallásos ország	A házakon, utcákon, tereken, mindenhol jelen vannak a katolikus hit ikonjai, az erkélyeket is gyakorta díszítik Szűz Mária vagy Jézus szobrokkal, de az sem ritka, hogy a máltaiak házuknak is valamilyen vallási témához kötődő elnevezést adnak.	 

Vallásos ország

A házakon, utcákon, tereken, mindenhol jelen vannak a katolikus hit ikonjai, az erkélyeket is gyakorta díszítik Szűz Mária vagy Jézus szobrokkal, de az sem ritka, hogy a máltaiak házuknak is valamilyen vallási témához kötődő elnevezést adnak.
 

Dia

	A világ legrégebbi temploma	Málta kisebbik szigetén, Gozon kötelező megnézni a Ġgantija komplexum két őskori templomát. Régebbiek a piramisoknál vagy a Stonehenge-nél is, i.e. 3 600 körül építették ezt a hatalmas kövekből álló, több oltáros templom-együttest. A bejáratnál még mindig áll a közel 6 000 éves pad, ahonnan lélegzetállító panoráma nyílik Gozora.

A világ legrégebbi temploma

Málta kisebbik szigetén, Gozon kötelező megnézni a Ġgantija komplexum két őskori templomát. Régebbiek a piramisoknál vagy a Stonehenge-nél is, i.e. 3 600 körül építették ezt a hatalmas kövekből álló, több oltáros templom-együttest. A bejáratnál még mindig áll a közel 6 000 éves pad, ahonnan lélegzetállító panoráma nyílik Gozora.

Dia

	Minden kézzel készül Gozon	A mindössze 69 négyzetkilométernyi Gozon az egyik fő bevételi forrás a háztáji termelése és eladása, a régi népi hagyományon alapuló csipkeverés, de egyre népszerűbb a falusi turizmus is. A helyiek szívesen bevonják a szigetre érkező látogatókat a gazdálkodásba, kecskefejésbe, sajtkészítésbe. Itt éppen Rikkardu gazda mutatja büszkén az egyik kis kecskéjét. Farmján legalább száz kecskét tart, pikáns sajtokat készít, szőlőt termel és egy pici éttermet is működtet, ahol a saját gazdaságából kerülnek a legfinomabb portékák az asztalra.

Minden kézzel készül Gozon

A mindössze 69 négyzetkilométernyi Gozon az egyik fő bevételi forrás a háztáji termelése és eladása, a régi népi hagyományon alapuló csipkeverés, de egyre népszerűbb a falusi turizmus is. A helyiek szívesen bevonják a szigetre érkező látogatókat a gazdálkodásba, kecskefejésbe, sajtkészítésbe. Itt éppen Rikkardu gazda mutatja büszkén az egyik kis kecskéjét. Farmján legalább száz kecskét tart, pikáns sajtokat készít, szőlőt termel és egy pici éttermet is működtet, ahol a saját gazdaságából kerülnek a legfinomabb portékák az asztalra.

Dia

	Azúr Ablak	Gozo nyugati partján valóban lenyűgöző látványt nyújt az Azúr Ablak. Ez a gigantikus képződmény nevét az ablakkeretet formázó alakjáról kapta, a 100 méteres sziklalap két 40 méteres sziklaoszlopon nyugszik. A víz áttetsző, kristálytiszta, éppen ezért a kezdő és gyakorló búvárok közkedvelt helye. A parton kis kávézók várják azokat a turistákat, akik csupán a látványban gyönyörködnének.	 

Azúr Ablak

Gozo nyugati partján valóban lenyűgöző látványt nyújt az Azúr Ablak. Ez a gigantikus képződmény nevét az ablakkeretet formázó alakjáról kapta, a 100 méteres sziklalap két 40 méteres sziklaoszlopon nyugszik. A víz áttetsző, kristálytiszta, éppen ezért a kezdő és gyakorló búvárok közkedvelt helye. A parton kis kávézók várják azokat a turistákat, akik csupán a látványban gyönyörködnének.
 

Dia

 	Perzselő nap áprilistól novemberig 	Dél körül, átlagos vasárnap egy máltai kisvárosban. Rettenetesen éget a nap, az utcák kihalnak, a redőnyöket leengedik, mindenki a kávézókba menekül, még a turisták is. 	 

Perzselő nap áprilistól novemberig

Dél körül, átlagos vasárnap egy máltai kisvárosban. Rettenetesen éget a nap, az utcák kihalnak, a redőnyöket leengedik, mindenki a kávézókba menekül, még a turisták is.
 

Dia

	A brit gyarmati múlt öröksége	A bal oldali közlekedés sok bonyodalmat okozhat, hiszen a kormány a jobb oldalon van, így akár egy taxiban utasként is furcsa lehet a helyzet, de a zebráról lelépve is ügyelni kell arra, hogy először jobbra nézzen a turista. Máltán nem ritka látvány az utakon a szépen karbantartott 40-50 éves autó sem.	 

A brit gyarmati múlt öröksége

A bal oldali közlekedés sok bonyodalmat okozhat, hiszen a kormány a jobb oldalon van, így akár egy taxiban utasként is furcsa lehet a helyzet, de a zebráról lelépve is ügyelni kell arra, hogy először jobbra nézzen a turista. Máltán nem ritka látvány az utakon a szépen karbantartott 40-50 éves autó sem.
 

Dia

	A máltai Kék Barlang	Qrendi partján teljes panorámájában pompázik a Kék Barlang. A kristálytiszta víz miatt a kék és zöld minden árnyalatát felfesti a tenger alja, a barlang körbecsónakázható a turistáknak is. Sokan kifejezetten búvárkodni jönnek ide, hiszen a sziklák alja színes koralltelepeket rejt.	 

A máltai Kék Barlang

Qrendi partján teljes panorámájában pompázik a Kék Barlang. A kristálytiszta víz miatt a kék és zöld minden árnyalatát felfesti a tenger alja, a barlang körbecsónakázható a turistáknak is. Sokan kifejezetten búvárkodni jönnek ide, hiszen a sziklák alja színes koralltelepeket rejt.
 

Dia

 	Egy igazi márki otthona 	Valletta szívében lakik a nyolcvan éves De Piro márki, aki szívesen körbevezet a régi idők úri hangulatával bélelt hatalmas házában, a Casa Rocca Piccolaban. A villa egy részét lezárták a látogatók előtt, hiszen itt élik a család tagjai hétköznapjaikat, azonban így is jelentős rész bejárható. Megnézheted az 500 éves családi emlékeket, beléphetsz a képen látható házi kápolnába, ejtőzhetsz a beépített teraszon, a háziúr lekísér a hátborzongató, nyirkos óvóhelyre, végigjáhatod a szobákat és a díszes ebédlőket, a házbejárás végén pedig a szökőkúttal, teknőcökkel és hatalmas ararapapagájjal díszített belső kertben pihenhetsz.

Egy igazi márki otthona

Valletta szívében lakik a nyolcvan éves De Piro márki, aki szívesen körbevezet a régi idők úri hangulatával bélelt hatalmas házában, a Casa Rocca Piccolaban. A villa egy részét lezárták a látogatók előtt, hiszen itt élik a család tagjai hétköznapjaikat, azonban így is jelentős rész bejárható. Megnézheted az 500 éves családi emlékeket, beléphetsz a képen látható házi kápolnába, ejtőzhetsz a beépített teraszon, a háziúr lekísér a hátborzongató, nyirkos óvóhelyre, végigjáhatod a szobákat és a díszes ebédlőket, a házbejárás végén pedig a szökőkúttal, teknőcökkel és hatalmas ararapapagájjal díszített belső kertben pihenhetsz.

Dia

	Turistamentes városrészek	Ha az igazi máltai életre vagy kíváncsi, akkor ajánlatos a tengerparti üdülőövezetből a sziget belseje felé elindulnod. Általában pár száz méteres séta után már teljesen turistamentes utcákat találsz, ahol meglesheted a helyiek életét. Dél körül az utcák kihalnak, az ajtókra gyakran gyékényrolót vagy vastag fehér sötétítőfüggönyt eresztenek, elcsendesedik a környék, autók sem járnak.	 

Turistamentes városrészek

Ha az igazi máltai életre vagy kíváncsi, akkor ajánlatos a tengerparti üdülőövezetből a sziget belseje felé elindulnod. Általában pár száz méteres séta után már teljesen turistamentes utcákat találsz, ahol meglesheted a helyiek életét. Dél körül az utcák kihalnak, az ajtókra gyakran gyékényrolót vagy vastag fehér sötétítőfüggönyt eresztenek, elcsendesedik a környék, autók sem járnak.
 

Dia

	Egy csipet romantika a Néma Városban	Az egyik legvarázslatosabb hely a szigeten az úgynevezett Néma Város, Valletta határában. A középkori és barokk építészet jegyeinek izgalmas keveredése, a sárga mészkő és az erős kék kontrasztja, a díszes kőfaragások és a merev várfalak váltakozása semmihez sem hasonlítható, megfoghatatlan hangulattal vonja be a történelmi városrészt. Esti kivilágításban mindenképpen megér egy romantikus sétát.

Egy csipet romantika a Néma Városban

Az egyik legvarázslatosabb hely a szigeten az úgynevezett Néma Város, Valletta határában. A középkori és barokk építészet jegyeinek izgalmas keveredése, a sárga mészkő és az erős kék kontrasztja, a díszes kőfaragások és a merev várfalak váltakozása semmihez sem hasonlítható, megfoghatatlan hangulattal vonja be a történelmi városrészt. Esti kivilágításban mindenképpen megér egy romantikus sétát.

Dia


            	Öblök, strandok mindenütt
            	Máltán lépten-nyomon megállhatsz fürödni, a városi strandok mellett a szigetek teljes peremén szebbnél szebb öblök és lagúnák kínálják magukat. A képen éppen a máltaiak egyik kedvence, a Kék Lagúna.
            	Mivel Málta egy hatalmas mészkő tetejére épült, így homok sincs a szigeten, Jordániából szállítják a turistáktól látogatott öblökbe és partszakaszokra.

Öblök, strandok mindenütt

Máltán lépten-nyomon megállhatsz fürödni, a városi strandok mellett a szigetek teljes peremén szebbnél szebb öblök és lagúnák kínálják magukat. A képen éppen a máltaiak egyik kedvence, a Kék Lagúna.

Mivel Málta egy hatalmas mészkő tetejére épült, így homok sincs a szigeten, Jordániából szállítják a turistáktól látogatott öblökbe és partszakaszokra.

Dia

	A Máltai Lovagrend katedrálisa	Vallettában áll a Szent János Társkatedrális, a Máltai Lovagrend pompázatos temploma. Az 1573-77 között épített templom egyszerű, katonás külseje egy pazarul díszített, a legapróbb részletekig kimunkált belsőt rejt. A katedrális padlózata díszes, színes márványból kirakott sírlapok együttese, amely több mint 400 egykori máltai lovag nyughelye, egészen a 16. századtól. A katedrális ad otthont Málta egyik világhírű kincsének, Caravaggio Keresztelő Szent János lefejezése című festményének is.	 

A Máltai Lovagrend katedrálisa

Vallettában áll a Szent János Társkatedrális, a Máltai Lovagrend pompázatos temploma. Az 1573-77 között épített templom egyszerű, katonás külseje egy pazarul díszített, a legapróbb részletekig kimunkált belsőt rejt. A katedrális padlózata díszes, színes márványból kirakott sírlapok együttese, amely több mint 400 egykori máltai lovag nyughelye, egészen a 16. századtól. A katedrális ad otthont Málta egyik világhírű kincsének, Caravaggio Keresztelő Szent János lefejezése című festményének is.
 

Dia

	Fapados indul Budapestről Máltára	2013. május 17-étől a Wizz Air elindította járatait Máltára, így magad is megszervezheted az utazásodat. Az első magyar járat megérkezésekor a vendégeket sárga-cirmos szegfűvel fogadták a Wizz Air kollégái, ami a szigeten különleges gesztusnak számít, hiszen a mészkőre épült országban igencsak drága mulatság virágot ajándékozni. A máltaiak azonban nem véletlenül világhírűek vendégszeretetükről.	Itt nézheted meg a Máltára induló aktuális járatokat és árakat »

Fapados indul Budapestről Máltára

2013. május 17-étől a Wizz Air elindította járatait Máltára, így magad is megszervezheted az utazásodat. Az első magyar járat megérkezésekor a vendégeket sárga-cirmos szegfűvel fogadták a Wizz Air kollégái, ami a szigeten különleges gesztusnak számít, hiszen a mészkőre épült országban igencsak drága mulatság virágot ajándékozni. A máltaiak azonban nem véletlenül világhírűek vendégszeretetükről.

Itt nézheted meg a Máltára induló aktuális járatokat és árakat »

Ezt is szeretjük
Fotó: