Nem tudni, mi az, amit a föld alatt találtak: a tudósok tanácstalanok

Megoldás lehet a régi rejtélyre a friss felfedezés? A tudósok tanácstalanok, de bizakodnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy ókori temetkezési hely maradványait kutatják az izraeli régészek Modiin mellett, de egyelőre nincs döntő bizonyíték arra, hogy a makkabeusok régóta kutatott síremlékére bukkantak volna.

Modiin

A kétezer éve győztes lázadást vezető makkabeus vezérek síremlékének gyanítják régészek az ország közepén fekvő, az 1990-es években alapított modern város, Modiin mellett talált ókori építmény maradványait, mégsem oldódott meg a makkabeus sírok 150 éves régészeti rejtélye - írja a Ynet, a Jediot Ahronót című izraeli újság honlapja.

Nagyszabású felfedezésről lehet szó

- Egy rendkívüli és egyedülálló, pompás építmény alapjait leltük meg, de nem találtunk mindeddig perdöntő bizonyítékot arra, hogy ez lett volna a makkabeusok síremléke - hangsúlyozta Amír Rem, az ásatások egyik felelőse.

A korabeli írásos emlékek szerint egy magas, impozáns építmény volt oszlopok gyűrűjében az egykori hellenisztikus sírhely, amelyet megmunkált kövekből építettek piramisszerű tetővel, és a messzi tenger felől is látható volt.

A modern Modiinbe vezető útnál egy domboldalnál 20 sírkő található a sziklák oldalában, Izraelben ezeket tisztelik makkabeus sírokként, és ott imádkoznak minden évben hanukakor, amikor azt ünneplik, hogy a Makkabeus család vezetésével győzött a zsidó felkelés, és i.e. 165-ben megtisztították a jeruzsálemi szentélyt az idegen bálványoktól.

Azonban ezek a sírok nem makkabeus vezéreket, hanem pogányokat vagy keresztényeket rejtenek, hiszen több száz évvel későbbre datálták őket, és nem is emlékeztetnek a Makkabeusok könyvében és Josephus Flaviusnál található leírásokra.

Még semmi sem biztos

Az Amír Rem vezetésével folyó jelenlegi ásatásokon olyan boltíveket találtak, melyek szarkofágokat rejthettek, előásták egykor egy másik szintet tartó hatalmas oszlopok maradványait, és a hétkamrás szerkezet is megfelel az egykori leírásoknak. - Mindez rengeteg kérdést vet fel, de még mindig nincs bizonyítékunk - mondta a feltárásokat vezető másik régész, Dan Sahar a Ynetnek.

Ezt is szeretjük