„Éljen május elseje, virágozzék hazánk!”: 10 fotó a szocializmus majálisairól
A nosztalgikus fotók felidézik a rendszerváltás előtti időszak majálisait.

majális 1980 Ötvenhatosok tere, Felvonulási tér
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Május 1-je Magyarországon 1946 óta hivatalosan elismert nemzeti ünnep, melyet a nemzetközi munkásmozgalmak teremtettek meg, és jelenleg is több mint 160 országban tartják. Bár hagyományosan a gazdasági és szociális teljesítményt ünnepelték vele, gyökerei az 1800-as évekig nyúlnak vissza.

Az ipari forradalmat követően, az 1800-as években a dolgozók fontos célja volt, hogy a gyárak 10-16 órás munkaidejét 8 órára csökkentsék, melynek egyik szószólója Robert Owen gyártulajdonos lett, szlogenjük pedig a „nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés”. Vegyes sikerű tüntetésekkel, menetekkel, sztrájkokkal végül a század végére több országban sikerrel jártak a szakszervezetek elődeinek tekinthető munkáscsoportok. Egy súlyos áldozatokkal járó 1886. évi chicagói tüntetés évfordulójára világszerte szolidaritási meneteket indítottak május 1-jén.

Május 1-i ünnepség Magyarországon

A szolidaritási nap Magyarországon ma is a munka ünnepeként ismert. A rendszerváltás előtti időszakból sokan emlékezhetnek a felvonulásokra, a mozgalmi nótákra, a vállalatok és intézmények transzparenseire, az úttörők, kisdobosok csapataira vagy éppen az önfeledt szabadtéri ünneplésre.

(Borító- és ajánlókép: Fortepan / Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény.)

Ezt is szeretjük