Máig szellemek járják
Európa leghátborzongatóbb épülete
A londoni Tower olyan szörnyű események színhelye volt, melyek nem hagyják nyugodni a holt lelkeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Anglia legtökéletesebben fennmaradt középkori erődjét, a Towert a londoniak szinte már el is felejtették, de a turisták körében változatlanul népszerű. Valójában nem pusztán erőd: van benne palota, börtön, kivégzőhely, kápolnák és múzeumok. Azóta szolgálja az uralkodókat, mióta Hódító Vilmos röviddel Anglia 1066-os meghódítása után hozzáfogott az építéséhez. Hét és fél hektárnyi területével ma ez London legkisebb kerülete, ahol 18 család él.

A Tower falai
Sokat megélt bástyák
A főbejárat
Kápolna a Fehér Toronyban

Eredetileg erőd volt

A Tower története nemcsak az épületeké, hanem az embereké is, melyet, ha az utazó nyomon követ, megismerheti Anglia királyait is. Eredetileg ideiglenes erőd volt, melyet Vilmos azért épített, hogy innen tartsa szemmel a City megbízhatatlan kereskedőit. A City szász időkből származó falai és a magas római falak maradványai között emelte az épületet, illetve később a mai vár központját, a White Towert.

Végigkísérte az angol történelmet

A franciaországi, caeni kőből épült vártorony több mint 27 méter magas és 4,5 méter széles falai között volt három kút, egy bankett-terem, egy tanácsterem, egy kis kápolna, a St. John's Chapel, illetve a tömlöc és a föld alatti várbörtön. I. Henrik építtette a Tower második templomát, a St. Peter ad Vincula Church-öt is. Az utolsó normann király, István volt az első, aki a Towerben lakott.

A fogháztól a jegesmedvékig

A Plantagenet királyok becsben tartották a Towert. II. Henrik konyhákkal, pékséggel és fogházzal bővítette ki. Amíg II. Richard távol volt a keresztes háborúban, hűséges szolgája, William Longchamp további falakat épített, valamint a Bell Towert, a Wardrobe Towert és a vizesárkot, de hiába. János herceg bevette az erődöt, király lett, és még jobban megerősítette a falakat. A belső fal, a várárok, a vízi kapu és a palota felépítéséhez III. Henrik fogott hozzá.

A White Towert fehérre meszeltette, és állatkertet létesített, melynek jegesmedvéjét, a norvég király ajándékát, pórázon vezették a Temzére halászni. I. Edward befejezte a nyugati belső falat és a külső falat a Byward Towerrel és az Árulók kapujával, a Traitors' Gate-tel. A pénzverdét és a koronaékszereket átvitte Westminsterbe. Azóta nem sokat változott a Tower. A 14. századi kupolák, VIII. Henrik favázas épületei, a Tower Green két körbástyája és az 1840-ben épült kaszárnyák csak kisebb toldalékok.

Borzalmas események tanúja volt

A Tower nagy örömök és borzalmas események tanúja volt. IV. Henrik 1399-ben itt kezdte el a Bath-rend lovagjainak felavatását. VI. Henrik idején Exeter hercege állíttatta fel a kínpadot, melyen Edmund Campion angol jezsuita mártírt háromszor kínozták meg. A yorkista IV. Edward a Tower gyepén piknikezett és játszott. A Bloody Towerben - Véres Torony - gyilkolták meg 1483-ban a koronázására induló III. Richard két hercegi unokaöccsét.

Azután jöttek a Tudorok: VIII. Henrik házakat épített a Tower Greenen, de itt végeztette ki két feleségét, Boleyn Annát és Catherine Howardot is. Bár ők még viszonylag szerencsések voltak. Thomas Cromwell, Laud püspök és mások - utolsónak 1747-ben Lord Lovat - Tower Hill-i lefejezése nyilvános látványosságot jelentett.

Szellemtúrák az épületben

A szörnyű események miatt sokan úgy tartják, a Tower egész Anglia egyik legaktívabb helyszíne a paranormális tevékenységek szempontjából, ami miatt számos londoni utazási iroda szervez szellemtúrákat az épületben.

A híres White Tower
Őr a Towerben

A szóbeszéd szerint sötét folyosóin olykor nem csupán furcsa zajokat és neszeket hallani, de olyan hideg fuvallatokat is érezni lehet, melyektől a legbátrabb turisták ereiben is megfagy a vér.

Még több bizarr hely
Ha érdekelnek a világ legmeghökkentőbb és legfurcsább úti céljai, böngéssz Bizarr helyek című linkgyűjteményünkben!

A Tower leghíresebb kísértetei közé tartozik a lefejezett Boleyn Anna szelleme, de gyakran számoltak be Margaret Pole megjelenéséről is, akiről azt mondják, olyan megrázónak tartotta kivégzését, hogy őrölt sikolyok közepette sokszor visszajár annak helyszínére.

De hírhedt pontja a Towernek a Bloody Tower, vagyis a Véres Torony is, ahová III. Richárd zárta be két fiatal unokaöccsét, akiket meg is gyilkoltatott. A toronyban állítólag az ő kicsiny körvonalaikat is gyakran látni vélik.

Képek: hu.wikipedia.org Londoni Tower szócikke, Arpingstone; en.wikipedia.org Tower of London szócikke, Nev1, Bgag, Mkooiman.

Cikkünk a National Geographic Traveler London című könyve alapján készült.

Az alapos, gazdag háttérismereteiről és lenyűgöző, képes úti beszámolóiról méltán híres National Geographic Társaság hazánkban is útjára indítja bestseller útikönyvsorozatát. A helyszínen való tájékozódást informatív, részletes térképek és teljes körű turistainformáció segíti, de a karosszékben kikapcsolódásra vágyóknak is meleg szívvel ajánljuk: a színes leírások és mesés illusztrációk nyomán izgalmas szellemi utazásban lehet részük.

A három részre osztott kötet történelmi és kulturális áttekintéssel kezdődik, melyet fejezetről fejezetre az egyes régiók legérdekesebb látnivalóinak részletes ismertetése követ. Az utolsó rész, az Úti kisokos fontos és hasznos információkat tartalmaz az út megtervezéséhez.

Kiadja a Geographia Kiadó.
A könyv eredeti ára 3500 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük