A város, ami bármikor a mélybe zuhanhat
Csak bátor turistáknak!
A lakatlan Balestrino városa ritka és csodálatos látványt nyújt. Nézd meg a képeket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember évszázadok óta arra törekszik, hogy biztos otthont alakítson ki magának, a városok pedig nyugodt környezetet jelentsenek a mindennapi élethez. A természet azonban nálunk sokkal nagyobb úr, mely rendre megmutatja hatalmas erejét, mellyel még a modern kor vívmányainak birtokában sem képes szembeszállni az emberiség - tenni ellene, kivédeni pedig főleg nem tudja.

Magányos város
Elhagyott házak
Kísérteties utcák
Lakatlan szobák

Az árvizek, földrengések nem válogatnak: szegény és módosabb területeket egyaránt elpusztíthatnak. Ilyen veszély árnyékolta be az olaszországi Balestrino település lakóinak mindennapjait is, ám, mielőtt a természet győzelmet arathatott volna, a lakosok elhagyták városukat.

Ismeretlen múlt

Balestrino Liguria falutól nem messze található, Savona tartományban. A település eredetéről és történelméről nem tudni túl sokat, egyes adatok a 11. századig nyúlnak vissza, ám ezek megbízhatósága vitatható.

Az azonban biztos, hogy az egykori bencés apátság, a San Pietro Dei Monti birtokában volt a település. A már távolról is látható várat a 16. században építették pont egy szikla szélére, ez a tény pedig az idő múlásával egyre jobban veszélyeztette az építmény fennmaradását.

A település sosem volt zsúfolt és nagyon népes, hiszen a legrégebbi adatok szerint - melyek az 1860-as évekből származnak - mindössze 800-850 lakos élte itt mindennapjait. Gazdaságilag azonban az egykor független Genovai Köztársaság városa lett. A földrajzi adottságokat kihasználva a környéken sokan a mezőgazdaságból szerezték jövedelmüket, elsősorban az olajfák jelentették a megélhetési lehetőséget.

Kiszámíthatatlan földmozgások

A települést egy bizonyos szemszögből nézve megfelelő helyszínen alapították, hiszen a körülbelül 600-650 méteres tengerszint feletti magasság biztonságot adhatott, a város elérhetőségét pedig némileg megnehezítették a környezeti viszonyok. Azonban később kiderült, hogy ami egyben a biztonságot jelentette, veszélyfaktorrá vált, hiszen a környéken gyakran tapasztaltak földmozgásokat.

A 19. század végén az északnyugat-olaszországi területeken többször is megremegett a föld, az egyik legsúlyosabb katasztrófa 1887-ben történt meg. A Richter-skála szerint 6,7 erősségű rengés Savona tartomány több kisebb települését is szinte a földdel tette egyenlővé, és Balestrino városa sem maradt érintetlen. A helyreállítási munkálatok sikeresek voltak, így a helyiek tovább élték a mindennapjaikat, bár már ekkor is többen döntöttek a település elhagyása mellett.

Végül 1953-ban az akkor ott élő négyszáz lakó elhagyta a várost a geológiailag instabil helyzet miatt, és a közelben, biztonságosabb körülmények között folytatták életüket. Ezért Balestrinónak gyakorlatilag két része van: a régi, elhagyott, sziklán álló városrész, illetve az innen megközelítőleg egy kilométerre lévő új város, ahol ma nagyjából ötszázan élnek.

Ahol csak a madár jár
Egyedül a növények lopnak életet bele

Veszélyes látnivaló

A kiszámíthatatlan földmozgások és az épületek bizonytalan statikai állapota miatt a megszokottnál veszélyesebb látványosság a régi Balestrino. Ennek köszönhető az is, hogy kevés az olyan bátor turista, aki felmerészkedik a különleges helyszínre, hiába nyújt szokatlan hangulatot az elhagyott városrész.

Még több bizarr hely
Ha szeretnél furcsa, szokatlan és megdöbbentő látnivalókat megismerni, böngéssz Bizarr helyek linkgyűjteményünkben!

A szűk, nosztalgikus hangulatot árasztó utcákat egyre inkább visszahódítja a természet, így hozva életet az üresen álló, olykor ablak nélküli házak közé. Az épületek között fel-feltűnő panoráma magával ragadó látványt nyújt, ami csodás hátteret képez az olasz múlt egy darabkájának, mely bármikor a mélybe zuhanhat.

Képek: www.mediadump.com; fotoacaso1.splinder.com.

Ezt is szeretjük