Az ország 4 legizgalmasabb múzeuma

Látogass el vidékre, utazz, pihenj aktívan, és közben ismerd meg Magyarország legkülönlegesebb múzeumait!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha már bejártad a környék összes múzeumát, és új kulturális élményekre szomjazol, a következő alkalmat kösd össze egy izgalmas utazással. Magyarország legszebb városait, falvait vétek lenne a tél miatt kihagyni, hiszen, ha hideg van egy sétához a festői vidéken, még mindig számos látnivalóra bukkanhatsz a legizgalmasabb múzeumok falain belül. Bár a lehetőségek tárháza végtelen, megkönnyítjük egy kicsit a választást: íme, négy hely, melyet vétek lenne kihagynod!

A MODEM épülete (forrás: debrecen.network.hu)

Minden, ami új: MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

Nem feltétlenül pulykakakasért, de egy finom, ropogós debreceniért és a rengeteg turisztikai és kulturális program miatt mindenképp érdemes ellátogatnod Debrecenbe, amennyiben az Észak-Alföld felé veszed az irányt.

Ha úgy érzed, kellő mennyiségű friss levegőt szívtál, vagy épp az idő fordult zordabbra, a természet csodái helyett add át magad a művészetnek.

Erre remek lehetőséged nyílik a 2006-ban épült MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban, mely az ország és a tágabb régió képzőművészeti Mekkája. Az épület három szinten, összesen háromezer négyzetméternyi kiállítóteremmel várja a művészetek szerelmeseit.

A lélegzetelállító modern és kortárs képzőművészeti remekművek mellett rengeteg további színes program vár: társművészeti kiállításokat nézhetsz meg, részt vehetsz irodalmi esteken és bölcseleti előadásokon, de akár kipróbálhatod magad múzeumpedagógiai foglalkozásokon is.

Az állandó kiállítás alapját az ország legnagyobb magángyűjteménye, az Antal-Lusztig-gyűjtemény képzi, az időszakos kiállítások pedig a kortárs tehetségek bemutatkozásának adnak teret.

A Világörökség magyar helyszínei

Nézegess képeket!

Elolvasom
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
Cím:
4026 Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.
Web: www.modemart.hu

Barangolj a föld alatt: Mecseki Bányászati Kiállítások

Pécs történelmi és kulturális szempontból is az ország egyik legszínesebb városa, 2010-ben Európa Kulturális Fővárosaként pedig bebizonyíthatja, hogy nemzetközi szinten is kiemelkedő. Változatossága nemcsak történelmében és kultúrájában, hanem természeti adottságaiban is rejlik. Pécs felé tartva, már utazás közben érzékelheted ezt a sokszínűséget: a szerpentinutakról belátni az erdővel borított dombokat, völgyeket, az elsuhanó fák mögül csodálatos tájak tárulnak eléd.

Bámulatos panorámában lehet részed a Mecsek tetejéről, ha viszont inkább csak megismernéd - mintsem megmásznád - a város környékének híres hegyét, a Mecseki Bányászati Kiállításokon lehetőséged nyílik rá. A földalatti múzeumban izgalmas és látványos képet kapsz a bányászat történetéről és folyamatáról, megcsodálhatod a hatalmas ásvány- és kőzetgyűjteményt, bejárhatod az egész bányát, ha pedig megpihennél, olvasgathatsz a könyvtárban.

Forrás: kbm.hu
Mecseki Bányászati Kiállítások
Cím:
7621 Pécs, Káptalan u. 3.
Web: www.kbm.hu

Törökök, vitézek, hősök:  Dobó István Vármúzeum

Bár az Eger, Szilvásvárad és Szalajka-völgy háromszög az osztálykirándulások talán legnépszerűbb úti célja, és ebből kifolyólag már biztosan te is jártál itt néhány vagy néhány tíz évvel korábban, ez a környék mindig tartogat valami meglepetést, lehetetlen megunni és teljesen megismerni.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A téli hidegben a Bélkő dér- vagy hófödte hegycsúcsaiban csak gyönyörködni érdemes, bebarangolását tartogasd inkább a nyári hónapokra. A túrázás helyett látogass el a Dobó István Vármúzeumba, ahol az állandó kiállítások keretein belül megismerheted a vár teljes történetét, megcsodálhatod a képtárat és a Gárdonyi Géza Emlékházat. A vár ódon falai között elevenítsd fel az Egri csillagok bátor hőseinek kalandjait, az időutazás panoptikumi állomásaként pedig látogasd meg Jumurdzsákot és Vicuskát.

Forrás: egrivar.hu

Járd be a Kazamatát és a Hősök termét, próbáld bele a fejed a kalodába, vagy képzeld el, amint hősként forró szurkot öntesz a török fejére.

Dobó István Vármúzeum
Cím:
3300 Eger, Vár 1.
Web: www.egrivar.hu

Színház az egész: Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóház

A Tisza-parti egyetemváros Magyarország déli regionális és kulturális központja, ahol a művészeteken belül kiemelt szerepet kap a színjátszás. Ha korábban még nem volt szerencséd részt venni a méltán híres Szegedi Szabadtéri Játékokon, ragadd meg a nagyszerű lehetőséget, hogy felkészülhess a következőre.

A Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóházban teljes képet kaphatsz a játékok történetéről, és megismerheted a népszerű díszlettervező, Varga Mátyás hat évtizedes munkásságát is.

Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóház
Cím:
6722 Szeged, Bécsi körút 11/a.
Telefon: 06-62-421-948.

Nemcsak a szegedi, hanem a magyar színjátszásról is rengeteg érdekességet tudhatsz meg, a kiállítótermekbe lépve korábbi előadások díszleteit, kellékeit csodálhatod meg, a folyosókon pedig plakátok idézik a harmincas éveket, hogy teremről teremre járva valóban úgy érezhesd, színház az egész világ.

Ezt is szeretjük