Máig kering a legenda Lillafüred körül
Ismerd meg egyik legszebb tavunk történetét
A romantikus, mesébe illő táj legendás történetek helyszíne. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Szinva patak völgyében fekvő Lillafüred a csodaszép taváról vált híressé, amelyben visszatükröződik a környező erdő sziluettje. Azt azonban kevesen tudják, hogy a Hámori-tónak már 1319-ben volt egy elődje a Garadna és a Szinva patakok találkozásánál, ám ez túl kicsinek bizonyult, így nem tudta biztosítani a környék megélhetését biztosító vasmegmunkáláshoz szükséges vízmennyiséget.

Mai méretét és formáját a 19. század elején hozták létre, amikor is völgyzáró gátat építettek rá, és felduzzasztották. Azóta a kohászati tevékenység megszűnt, és a tündéri tó egy sokkal romantikusabb funkciót tölt be a csónakázók és vízibiciklizők kedvelt helyeként. De körbesétálni is varázslatos élmény!

A grófnéról elnevezett település

Tudod, hogy honnan ered a település szokatlan és szép neve? A legenda szerint gróf Bethlen Andrásnak köszönhető a bájos név, ugyanis feleségéről, báró Vay Lilláról nevezte el a helyet. Ez a romantikus gesztus nekünk nagyon tetszik, így reméljük, igaz a legenda.

Nem csak a tó miatt vonzó úti cél

Ha Lillafüreden jársz, szinte nehéz választani a látnivalók közül, hiszen annyi szépséges természeti és épített látványosság zsúfolódott össze ezen a kicsiny helyen. Ha itt jársz, ne hagyd ki a patinás Palotaszállót, aminek megépítése szintén gróf Bethlen András nevéhez fűződik, akit első látogatásakor elbűvölt a táj szépsége.

A neoreneszánsz stílusú szálló 1927 és 1930 között épült fel. Jelenleg tartozik hozzá egy hatalmas park is, amely a Szinva-források felé terül el, és nem egy botanikai ritkaság lelőhelye. Az épület patinás hangulatát azonnal érezheti a betérő vendég vagy a gyönyörködő turista, hiszen a nagy teraszok, a főbejárat fölött emelkedő torony, az épület alatt kialakított függőkert mind ezt a hangulatot idézik.

Szintén kihagyhatatlan látvány a lillafüredi vízesés, melyet hazánk legnagyobb esésű vízeséseként tartanak számon. Igaz, nem természetes képződmény, mert a Palotaszálló építésekor alakították ki, 20 méter magasból alázúduló víztömege mégis lenyűgöző látvány; és amikor a vízesés télen befagy, olyan festői szépségű, mintha egy mesében lenne.

Ezt is szeretjük